1. WipEout Pure

WipEout Pure

“Er zijn maar weinig spellen die in de buurt kunnen komen van de intensiteit en de opwinding van WipEout.” Het commentaar van de Amerikaanse website IGN op WipEout, dat in 1996 op de PlayStation verscheen. WipEout wordt door veel gamers nog altijd beschouwd als een klassieker. Later werd het succes van de razendsnelle racer door onder andere WipEout 3 op de PlayStation en WipEout Fusion op de PlayStation zelfs nog overtroffen. Daarna is het even stil geweest rond WipEout, maar met de PlayStation Portable op komst kunnen we rekenen op een gloednieuwe WipEout, namelijk WipEout Pure.

De makers laten er geen twijfel over bestaan: WipEout Pure is helemaal nieuw. Te beginnen bij de essentie van het spel, die overigens niet heel anders is. Uiteraard gaat het allemaal nog steeds om zo hard mogelijk racen om uiteindelijk vóór je concurrenten te eindigen, maar in WipEout Pure wordt meer de balans gezocht tussen het pure racen zonder zwaartekracht en het vechten met high speed, hi-tech wapens. Dat is niet nieuw, maar de balans ertussen is dus verbeterd. Dit zal met name terugkomen in een variatie tussen oude en nieuwe wapens en bekende en onbekende tracks.

Die tracks vormen eigenlijk nog meer het centrum van het spel dan de voertuigen die er op, of beter: er boven racen. WipEout Pure kent twaalf gloednieuwe parkoersen. Ook zullen er nieuwe banen zijn die speciaal ontwikkeld zijn voor de Zone modus die we nog kennen uit WipEout Fusion. Daarin is het de bedoeling je wagen op de baan te houden terwijl je steeds sneller en sneller gaat in de in snelheid oplopende speedzones. Ook zal het spel nog een viertal oude banen, bekend uit de vorige spellen dus. Die zullen in de loop van het spel vrij te spelen zijn. De nieuwe banen kenmerken zich meer dan ooit door extreme hoogteverschillen. Daarbij zal vooral opvallen hoe weinig last het spel op dat soort momenten heeft van build-up, maar daarover later meer.

Interessanter dan dat is dat de wagens niet meer ‘vastzitten’ aan het parkoers. Zweven deden ze altijd al, maar nu kunnen ze ook daadwerkelijk de baan uit vliegen. Ook wanneer je bijvoorbeeld van een extreme hoogte naar beneden vliegt zal je dat eenmaal beneden ook merken; de wagen zal wat losser en vrijer reageren. Dat zal het ongetwijfeld een stukje lastiger maken om de controle over de wagen te behouden, maar ik verwacht ook dat het juist meer diepgang oplevert in een verder van nature oppervlakkige racer. In totaal zijn er acht teams in het spel te vinden. Zes van die wagens komen wat de naam en (delen van) het uiterlijk betreft uit oudere WipEout spellen, de andere twee zijn gloednieuw. De makers hebben extra gelet op de balans tussen de wagens. Zo is de ene wagen wat steviger en de andere wat sneller. Want ja, ellek nadeel hep natuurlijk z’n voordeel.

Maar goed, die build-up dus. Het klinkt misschien ongeloofwaardig, maar je kunt in WipEout Pure feitelijk zo ver kijken als het oog reikt. Dat is misschien een klein beetje een vertekend beeld; door de vele wendingen in de baan kijk je steeds weer ergens anders en je hebt ook niet echt tijd om op de achtergrond te letten. Het valt echter wél op wanneer je ergens hoog op een baan zit en dan ineens een vrije val hebt. Je kunt dan onder je vrijwel de hele baan zien, hetgeen er schitterend uitziet. WipEout Pure is wat dat betreft alweer een bevestiging dat de PSP technisch dik in orde is.

Een uitermate belangrijke item wat de techniek van de PSP betreft is de Wi-Fi ondersteuning. Er kan met maximaal acht spelers tegelijk tegen elkaar geracet worden, hetgeen waarschijnlijk garant zal staan voor de nodige uurtjes fun. Ook kunnen spelers zogenaamde ghosts met elkaar uitwisselen om zo te kijken wie het snelst is op een bepaalde track. Tenslotte is nu al bekend dat wanneer het spel eenmaal uit is er ook downloadable content zal komen. Die zal op de officiële website van WipEout Pure geplaatst worden. Spelers kunnen dit dus makkelijk downloaden en dan via USB snel op de PSP kunnen zetten. Het spel heeft nog geen vaste datum, maar gezien de verwachtte release in het eerste kwartaal van 2005 zal het of gelijktijdig met, of vlak na de launch van de PSP verschijnen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Ik ben benieuwd naar de soundtrack , die was in de vorige delen altijd wel goed .

 • nice wipe out!

 • Ziet er goed uit!

 • Meer nog, ziet er zeer goed uit  (ben benieuwd waneer de eerste negatieve reactie komt)

 • zou mooi zijn als je ook onder het race je eige muziek kan kiezen die je op je m-sick hebt staan :)

 • eindelijk een game die goed (optimaal?) gebruik maakt van de power van de PSP, nu alleen ook nog zo'n game op de DS…(maja, boeie, k koop toch geen van beide)

 • Dit is nou een spel waarvoor je een PSP koopt…niet dat ik dat nog ga doen, eerst maar een DS en dan zie ik het wel

 • @ slapdaddy33  D'r komt zeker wel een F-Zero

  Ontopic:  Jah, dit is 1 van de games waar ik een PS(P) voor wil, dit zit wel goed met die game!! :P • "ellek voordeel hep natuurlijk z’n nadeel."  vriend, het is dus andersom, elk nadeel heeft zijn voordeel

 • Ziet er goed uit :)  Wel weer en game waarvoor je een PSP in huis zal kunnen halen.

 • Als je nou multiplayer met een PSP heb je dan allemaal het spel nodig of zijn sommige spellen SingleDisc multiplayer ?

 • Yes, ik was aan het wachten op een WipeOut!

 • @ The Dude: je hebt gelijk :-)

 • Je hebt allemaal een spel nodig Goliax, het is geen DS ;) Maar ik vind die WipeOut serie altijd zo F-Zero ripachtig… Het is een leuk spel, maar zal altijd in de schaduw staan van de grote racer van Nintendo. Wanneer gaan jullie trouwens DS impressies maken >_<

 • krijg je weer gezeik over te weinig DS impressies  btw dope game en dope preview

 • Nee de PSP heeft Game-sharing optie, dus je hebt niet allemaal een disc nodig!

 • nietes

 • mwoah, ik denk dat de standaard al is neergezet door F-Zero GX qua razendsnelle racers

 • nee beers die standaard is pas echt neergezet door wipeout op de psone  Deze:

  wipeout xl

 • @rogue Vind je? Hier zijn tenminste wapens en is veel spannender.  Ik ga deze zeker kopen, lijkt me heel leuk op een portable met lekker vette beats (op de psp –> cd kwaliteit!!) en met je hoofdtelefoon op. En deze ondersteunt ook WI-FI en kan je dus ook op het internet spelen :p

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren