1. Mijn Pinkpop ervaring, dag 1

Mijn Pinkpop ervaring, dag 1

Normaliter schrijf ik nooit blogs, maar voor deze keer wil ik best een uitzondering maken over hoe gaaf het wel niet was op Pinkpop drie dagen lang! Daarom wil ik dit nu effe delen met jullie!

Dag 1, Zaterdag

Het was een nogal warme dag, na het pakken van mijn zonnebril ging ik maar eens rond half 3 naar de bouwkeet voor het afhalen van mijn bandje. Het ligt tenslotte vijf minuten van mijn huis vandaan dus echt een lange weg was het niet. Na het zien van de eerste ''freaks'' die rondliepen op de weg waar allemaal eetkraampjes etc. stonden, zat de vibe er al goed in. Politie patrouilleerde te paard op de weg, wildplassende mensen stonden langs de straat enzovoort.

Toen ik aankwam bij de afgehuurde Boels bouwkeet stond er al een ellelange rij van hier tot gunder.... Effe kijken dan maar of ik er tussenin kan zien te komen. Toen ik wou gaan aansluiten in de rij stond er nog een hele rij in de bocht van me ''Ow, niet gezien'' dacht ik bij mezelf. Gelukkig had niemand er problemen mee en verliep het toch nog snel en kon ik dus zonder problemen mijn bandje afhalen! Helaas, hadden mijn vrienden alleen een kaartje voor de maandag... die andere 2 dagen moest ik het dus maar doen mijn vader, maarja, wat vaderzoon tijd (heb ik van de TV, haha) doorbrengen kan ook niet slecht zijn, toch?

Nadat ik naar de ingang liep moest ik aan de crew mijn kaartje laten zien, dat werd dan afgescheurd en toen kon ik verder. Een paar meter verder moest ik weer zo'n 20 minuten wachten, iedereen moest gefouilleerd worden... *Zucht* Na het horen van de verhalen van de mensen die voor mij stonden in de rij, kon ik eindelijk door. In het begin dacht ik nog, als ik nou een blikje in m'n onderbroek stop, dat zouden ze misschien niet merken? Haha, dat zag er erg fout uit, liever niet dus... Maargoed, ik was door de beveiliging heen en moest weer mijn kaartje laten zien (gelukkig hoefde ik hier niet wéér te wachten) en kon ik eindelijk het terrein op!

Na het zien van de enorme massa mensen, geeft dat toch weer een kick als je een jaar later weer aankomt op het terrein en dan ziet dat het zo groots is!

Maargoed, wat staat er op het programma? Effe kijken... Hmm, the Noisettes en Kings of the Day om 15:00. Het was inmiddels 15:10 en besloot toch maar te gaan voor the Noisettes. Ik had ze inmiddels al vaker gehoord op de radio met hun nummer ''Don't upset the rhytm''

Frontsinger van the Noisettes

De tent stond al aardig vol, de massa met rose ''Pinkpop40 hoedjes'' was ook al aanwezig, de tent zag er exact het zelfde uit als vorig jaar. Behalve had het toen een of andere sponsor waardoor de tent een andere naam had. De twee bands die Pinkpop openden, hadden maar een speeltijd van 45 minuten. In ieder geval bestond de band uit een negerin met een afro kapsel en nog een paar langharige mede bandleden. Ze hadden er wel zin in, naderhand gaven ze al aan dat ze het helemaal te gek vonden op een festival te staan waarop diezelfde avond nog ''The Boss'' zou spelen. Het waren geen liedjes die ik kon, maar toch aardige meezingers. De zangeres had haar schoenen uitgedaan en liep op haar blote voeten rond, alsof ze thuis was. Daarna ging ze zelfs bovenop het drumstel staan tijdens een nummer! Ik dacht bij mezelf dat ze hun hit wel bewaard zouden hebben voor het laatste, maar nee. Helaas was die al gespeeld en toen het einde van het concert van hen naderde was het alweer 15:45.

''Oh, Chris Cornell gaat optreden! Die gene die frontsinger was bij Audioslave en Soundgarden!'' Dat wist ik, maar toch had ik gemengde gevoelens erbij. Zijn nieuwe album ''Scream'' dat releasede in 2009 was een totale flop, toch opende hij met het eerste nummer van de album ''Part of me'' na een heuse Disco-achtige intro kwam hij de stage op en begon hij met zingen. Toegegeven, toch wel het leukste liedje van het album; ''That bitch wants a part of me'' Het was in ieder geval al bomvol op het veld, dus besloot ik maar van een afstandje te gaan luisteren voor even. Na een paar teksten verder om het publiek wat op te joelen, bleken de meeste toch niet enthiousiast. Vele vonden het waarschijnlijk al een domper met het nummer waarmee hij begon. ''C'mon people scream for me'' en nog een mislukte poging verder ''Clap in your hands'' lukte het niet het publiek enthiousiast te krijgen voor het optreden.

Ok dan, ik ga maar even bonnen halen. Ik had voor die dag €20 bij me. Toen ik aankwam bij de kassa: ''WAT!?, €2,50 per bon?! Vorig jaar was het nog €1,90! Afzetters!'' Maargoed, boycotten lijkt me weinig zin te hebben op een festival van 60.000 man. Toch maar vier bonnen gekocht. Ik kan nou eenmaal niet leven van wat droge lucht en gratis water.

Na de bonnen op zak te hebben was het maar eens tijd om de rest van het terrein te gaan ontdekken. Op de plek waar vorig jaar Sony staat, stond nu een ''Coca Cola Refreshment'' stand. Je kon je daar gratis laten masseren en laten insmeren met zonnebrand door knappe verpleegsters! Hmm, toch maar eens doen op maandag tijdens Amy Macdonald! Ook was er weer de Kalm-Aan Laan, hier kan je effe rustig chillen. Zo is er ook een ''Silent Disco'' echt enorm grappig als je dat ziet, iedereen is het dansen met een koptelefoon op hun hoofd, best grappig. Voor de rest was er nog een bank gemaakt van kratten Brand Bier. Na de rest gezien te hebben, ging ik toch maar eens kijken bij Chris Cornell, zelfs de speciale zone (die afgesloten is met een hekje, dichterbij kan je niet komen) was zo leeggelopen dat ik zelfs naar binnen kon komen! Ik had mijn vader een SMS'je gestuurd die ook even kwam kijken. Chris Cornell had +- nog zo'n 30 minuten speeltijd. Hehe, eindelijk! hier wachtte ik nou op! Gouwe ouwe uit de jaren toen hij nog bij Soundgarden en Audioslave zat! Spoonman, Black Hole Sun, Be Yourself, Rusty Cage enzovoort toverde toch een glimlach op mijn gezicht waarbij ik lekker kon meespringen en zingen! Nog voordat het concert eindigde nog snel een panorama foto maken van Chris Cornell en een paar filmpjes, want hij zat maar drie meter van me vandaan. Een kans die ik niet moest laten liggen. Helaas waren de foto's mislukt, maar gelukkig heb ik wel een filmpje van hem kunnen schieten!

Ok, het concert eindigde. Chris bedankte het publiek en ging ervandoor. Mijn vader ging er ook ervandoor, op dat moment zou namelijk de coverband Me First and the Gimme Gimmes spelen op de 3FM Stage. Ik ben niet zo van de coverbands dus besloot ik maar om te gaan kijken bij ''Just Jack'' met hun one-hit wonder ''Starz in their eyes'' De hele tent was gewoon nog compleet leeg? Raar, dat had ik nog niet gezien. Ik kon gewoon helemaal naar voren lopen naar het hek!? Na daar gezeten te hebben voor tien minuten ben ik toch maar weggegaan ''Buiten dat liedje ken ik er toch geen andere''. En dus besloot ik maar weer terug te gaan naar de main stage waar Chris Cornell voorheen optrad.

Chris Cornell

Gelukkig, er was nog plek zat en het poortje werd opengemaakt door een crewlid waardoor ik naar binnen kon, over 3 kwartier zouden namelijk The Killers gaan optreden! Dat wil ik voor geen goud missen en dus stond ik in de derde rij, bijna tegen het hek! Ik had toch nog wat vermaak gelukkig in die drie kwartier wachten, want er stond een toch redelijk lekkere dame voor me met een aardige stapel hout voor de (open) deur... Haha! Effe zitten en maar een spelletje op mijn telefoon spelen dan maar... Na wat onzinnige reacties gehoord te hebben van de dame voor me; ''Wat is een dier dat begint met een i? Behalve dan inktvis?'' ging ik maar een spelletje spelen op mijn telefoon, zij verveelden zich dus duidelijk ook... Ik kreeg een SMS binnen, het was van mijn vader ''GIMMES IS ROMMEL.'' en dus kwam hij al wat eerder naar The Killers en kon hij nog een redelijk goede plek krijgen. Enkele tientallen minuten verder was het eindelijk zover, het publiek was ingericht naar het decor van The Killers met de lichtgevende K, palmbomen en de elektronische instrumenten voor Brandon.

http://www.youtube.com/watch?v=97Ojmb5Dimg&eurl;=http%3A%2F%2Fwww%2Efestivalinfo%2Enl%2Fvideo%5Fdetail%2Ephp%3Fvideo%5Fid%3D869&feature;=player_embedded

Brandon Flowers kwam het podium op met zijn bijpassende jas met vogelveren uit de clip ''Human'' en begon al meteen met het spelen van deze immers bekende ''Top 40 plaat''. Na een minuut ging de jas alweer uit en ging hij verder in zijn zwarte blouse. Het publiek ging uit zijn dak en ik ging uit mijn dak, wat een topplaat om mee te openen zeg, sjonge jonge! Hij klinkt net zo goed als op TV of radio! Je zou denken dat ze het beste voor het laatst bewaren, maar nee! The Killers hebben immers zoveel (betere) hits! Van hun eerste album ''Hot Fuss'' werden twee nummers gespeeld, en die kwam nu. Namelijk Mr. Brightside! Yeuh! Weer een meezinger en springer! Daarna volgde All These Things that I've done!

Ik herinner me nog dat ze Read my Mind, Bones, For Reasons Unknown, Somebody Told me, Jenny was a friend of mine en All these things that I've done hebben gespeeld. Vooral bij die laatste betrok Brandon het publiek er goed bij: ''I've got soul, but I'm not al soldier'' werd door zowat iedereen meegezongen! Ik zag aan Brandon dat hij het er nogal moeilijk mee had, toen er op hem werd ingezoomd zag je de tranen in zijn ogen, ja, hiervoor deed hij het, de lachende en enthiousiaste blikken van de mensen. De drummer eveneens, hij had zowat het hele concert zijn ogen dicht.

Dan nu, de afsluiter. Ik had hem nog niet opgenoemd *tromgeroffel* ...'When you were Young!''

Mijn all-time favorite van The Killers, geen andere nummer van hun overtreft dit prachtige nummer, de gitaarsolo in het nummer, de tekst toen ik het in begin hoorde kreeg ik er altijd goede gevoelens bij. Deze band is en blijft ijzersterk, alles was ze uitbrengen is zowat puur goud!

Ik vertrok met een voldaan gevoel weg van de plek waar ik stond. Even kijken in het boekje, wat volgt er? Ah! Elbow of Dr. Lektroluv? Die keuze was al snel gemaakt, ik houdt ook erg veel van electro en wat verandering is welkom. Mijn vader vond het zelfs leuk, hoe is het mogelijk? Hij die daar met een AC/DC shirt staat bij Dr. Lektroluv? Haha, leuk! Toch ging hij weer weg na een half uur alvast een goede plek verscharen voor Bruce en nog snel wat bonnen te pakken om te bikken.

Ik vond het in ieder geval helemaal fantastisch,de set is trouwens nog na te luisteren op www.3voor12.vpro.nl en nog vele anderen. Wat een top set zeg, hij gooide er toch wel een aantal mix. Ik stond redelijk achteraan dus besloot maar eens naar voren te gaan. Er stond daar een man van ongeveer rond de 28 die al iedereen aan het tikken was om te gaan dansen, bijna lastigvallen zelfs. Er stonden namelijk twee meisjes met de lengte van een dwerg, en ze waren toch al rond de 20 dacht ik. Toen de vriend van die gene vertrok begon die jongen ze steeds op de schouder te tikken dat ze moesten dansen, wel grappig en ze konden er wel om lachen, hij deed dat ook bij mij. Nadat ik liet zien hoe je uit je plaat moest gaan kreeg ik al snel de hand van met een glimlach, haha fantastisch! Ik zag hoe Stefaan Vandenberghe (Lektroluv) met zijn groene masker en bijpassende zilveren colbert de telefoon opnam en tegelijkertijd uit een blikje dronk met een rietje, dat is toch echt zijn kenmerk dat masker!

Het concert was afgelopen, ik ging eens kijken bij de Free Record Shop die was opgezet op het terrein om te kijken wat voor CD's er zo al te koop waren. Ik wou er in ieder geval wel eentje hebben van Lektroluv. Me pa kwam er ook naartoe, ik wou twee CD's van hem gaan kopen uiteindelijk. Er stond op de achterkant ''3 voor 25'' zei mijn vader. Inderdaad, effe navragen. ''Nee, sorry, dat is alleen maar bij de overige FRS-stores.'' Nouja, me vader vond het eigenlijk onzin, maargoed door te zeggen dat die CD's redelijk limited zijn. Ik wou betalen, maar me vader was zo aardig dat voor mij te doen! Oké, geen problemen mee!

Vantevoren keek ik nog op Pinkpop.nl, er stond dat er nog signeersessies zouden komen. Dat is mooi meegenomen! Volbeat, White Lies, Dr. Lektroluv etc. zouden zo al gaan signeren. Dus ging ik maar meteen kijken voor een handtekening. Cool, je krijgt voorrang bij het kopen van een CD van hem! Er stonden enkele voor me, het was niet druk. Zij hadden echter allemaal één CD gekocht en gingen op de foto met hem.

Toen was ik aan de beurt, ik kreeg zelfs een hand van hem en een klop op me rug, blijkbaar was hij blij dat ik er twee had gekocht. Ik zei tegen hem: ''Goede set! Helemaal top'' Hij had zijn masker nog op en kon moeilijk antwoorden: ''Dankjewel!'' Ok, leuk. Mijn twee CD's zijn gesigneerd en ik sta op de foto met hem! Na het ontvangen van nog wat SMS'jes van vrienden over hoe het daar was enzovoort was het zover.

Het moment was aangebroken, het concert van ''The Boss, Bruce Springsteen'' was begonnen. Ik stond op een lange afstand van hem vandaan, het is nou eenmaal niet mijn muziek. (Sorry jongens, ben niet echt van de ouwe-lullengeneratie ;) en dus besloot ik maar bekertjes te verzamelen, 25 bekertjes in ruil voor twee bonnen? Dat is niet mis, binnen een kwartier had ik net 25 intacte bekertjes kunnen vinden, de Bacardi Cola en Jack Daniel's tellen niet mee, gelukkig wel net genoeg voor twee bonnen, het scheelt toch weer €5! Jaja, mensen! Crisis, crisis.

Bruce Springsteen op Pinkpop

Ok, maar effe verder kijken naar Bruce dan maar. Haha, Brandon Flowers van de The Killers kwam het podium op om mee te zingen met een nummer samen met zijn held! Bruce hield wel goed rekening met het publiek, hij had een podium uitlopen naar het publiek waardoor ze hem konden aanraken en zijn gitaar, ook liet hij een meisje van 11 jaar zingen. Liefde voor de fans? Ja, zeker weten!

Ik ging weer bij m'n pa staan, een paar meter naast me werd een mooi fikkie gebouwd met kartonnen biertrays en ander overig afval. Ik zei al tegen de medebrandstichter: ''You can't start a fire without a spark'' Waarop ze lachtte en met ''ja'' antwoordde, blijkbaar was het vuur al drie keer geblust door de crewleden van Pinkpop, maar toch bleven ze doorgaan. Ik zei al, zo ruim je het afval toch alleen maar op? En het is ook nog warm. Dat vond zij ook, maarja. Verwege de veiligheid mag het niet. Het was bijna half elf, Bruce grapte nog even met zijn gitaar door steeds de band om te doen en steeds weer af te doen en door nee te knikken, het publiek wou namelijk een toegift hebben. Natuurlijk kwam dit er wel en speelde Bruce nog even Born to Run en nog twee andere nummers samen met zijn E-Street Band.

Bruce en zijn E-Street Band bedankt het publiek

Het was tijd en Jan Smeets vroeg wat we er van vonden en over hoe goed het wel niet was. Ik en mijn vader vertrokken en keken eerst nog even naar de Merchandise die te koop was, €30 voor een T-Shirt... Nee, laat maar. Dan koop ik het wel op internet. Daarna liepen we over de lange Hofstraat terug richting huis na een vermoeiende, maar toch geslaagde dag Pinkpop 2009! Hehe, eindelijk thuis en rust voor mijn benen! Na even wat nakletsen over hoe het daar was, samen met mijn moeder en vader (jaja, toch mogelijk gemaakt door hun :) ging ik maar eens naar bed.

Dit artikel delen

Over de auteur