1. La Cosa Nostra!

La Cosa Nostra!

Er is hoop, na al die loze jaren! Die zo ongelofelijk mager waren en slechts enkele lichtpuntjes kenden. Ik heb het over hiphop, een omstreden genre dat mij wel kan bekoren. Dan heb ik het niet over Lil Wayne, 50 Cent of Flo-Rida uiteraard. Want, als we grofweg een kleine vijftien jaar terug gaan - het hoogtepunt in de geschiedenis van hiphop - leer je dat die huidige artiesten niets meer dan pop-muziek produceren in vergelijking met toen! Het is een belangrijk verhaal dat eigenlijk elke hiphopliefhebber zou moeten kennen, want Tupac is echt niet de enige rapper die rond die tijd zijn ding deed. Waarom ik denk dat er eindelijk een toekomst is? Dat lees je hieronder.

Allereerst de geschiedenis van hiphop in het kort. In de jaren 80' onstond dit geheel nieuwe genre, waar er niet langer gezongen, maar in een snel tempo gerapt werd over 'bouncende' beats. Het waren onder anderen DJ KOOL, LL Cool J en Run DMC die het genre dicteerde in de eind jaren 80'. Toen was hiphop echter helemaal níét populair en vooral in de underground-scene onstonden er steeds meer jongeren die het genre adoreerden, van de hedendaagse commercie was nog geen sprake. Waar hiphop precies is ontstaan, is niet duidelijk. New York was waarschijnlijk de plek waar alles begon, er is echter aardig wat ruzie - beef - gemaakt over het exacte decor. Zo vochten de twee rappers KRS One en MC Shan jarenlang voor hun buurt. KRS claimde dat hiphop in The Bronx was onstaan, terwijl Shan er zeker van was dat zijn Queensbridge als eerste de mic in handen had. Uiteindelijk won KRS soort van en bloedde de carrière van MC Shan dood. De allereerste beef was een feit.

Vreemd genoeg was het niet de East-Coast - New York - maar het uiterst Westelijk gelegen Compton dat flink binnenliep in de vroege jaren 90'. Het was met name Dr. Dre die met zijn G-Funk het genre dicteerde. In 1989 had zijn groep NWA een geweldig succes met 'Straight Outta Compton', een behoorlijk controversieel album. Veel jonge, onzekere mensen - met name de Afro-Amerikaanse - vonden zichzelf in hun nummers die tegen het beleid in de VS en waren gericht. Nadat de groep uit elkaar viel en er zelfs beef ontstond tussen Dre en Eazy-E - die laatste zou kort daarna overlijden aan AIDS - besloten met name de East-Coast rappers toe te slaan. In zeer korte tijd boekten erg veel rappers/groepen grote successen.

Zo ook de Wu-Tang Clan, een groep zeer getalenteerde rappers die hun doen lieten inspireren door Oosterse kung-fu. Het gevolg was een geweldig debuut-album in 1993, dat door critici de hemel in werd geprezen, maar niet zo denderend verkocht. Slechts een klein publiek - weliswaar vele malen groter dan de menigte die op de dag van vandaag échte hiphop waardeert - kon de agressieve stijl van rappen wel bekoren. De groep ging vrijwel meteen na dit album uit elkaar en bracht een hele hoop solo-albums uit, die vrijwel allemaal een flink aantal tracks kennen waar bijna alle leden van de Wu-Tang Clan op mee rappen. Zo ook Only Built For Cuban Linx, het album waar deze log eigenlijk over zou moeten gaan. Lid Raekwon bracht dit geweldige album in 1995 uit en haast alle nummers op het album zijn verzorgd met rap van meerdere leden van de clan. Door velen wordt dit album, samen met Liquid Swords van GZA/Genius - een ander lid - gezien als het beste solo-album dat namens de clan werd uitgebracht. Het album bevat een heerlijk Latijns/Puerto-Ricaans tintje en daar is Wu-Gambino's een geweldig voorbeeld van. De intro is één van de vele geniale skits die je op het album zult vinden. Een rauwe stem brengt op een gegeven moment 'La Cosa Nostra!' uit en daarmee wordt de sfeer geweldig neergezet, om daarstraks los te gaan op de geweldige rapkunsten van verschillende rappers uit Stat 'n Island - waar alle leden van de Wu-Tang Clan vandaan komen.

Na al die solo-albums was de echte rauwe Wu sound goed kwijt en begon de clan een nieuwe stijl te produceren die minder agressief was. Ikzelf vond dat zeer jammer, maar het heeft de groep uiteindelijk wel wereldberoemd gemaakt. Het goede nieuws is dat deze zomer - 11 Augustus - Only Built For Cuban Linx 2 uitkomt! Hiphop-liefhebbers doen er alles aan om deze te hypen en de geruchten gaan dat dit het beste Album in jaren gaat worden. Alle leden - behalve Ol' Dirty Bastard (RIP) - zullen meerappen op dit nieuwe album en het enige wat ik doe is hopen dat dit album alles weer een beetje nieuw leven in blaast. Na 1996 (De albums It Was Written van Nas en Liquid Swords van GZA/Genius, in mijn ogen de laatste écht goede) is het flink bergafwaarts gegaan met hiphop en is alles en iedereen weer de underground-scène ingedoken.

Goede hiphop leeft nog, maar wel diep ondergronds!

Dit artikel delen

Over de auteur

Mad