1. Reacties! Op een memberrecensie.

Reacties! Op een memberrecensie.

Memberrecensies. Eigenlijk wil iedere member van InsideGamer wel een keer winnen of alleen al genomineerd worden. Velen van ons hebben zich gewaagd aan zo’n recensie. Sommigen hebben het zelfs verheven tot een kunst. Gevestigde namen vinden we regelmatig terug op de FrontPage. Helaas zijn er ook erg veel leden die denken dat 4 tot 5 zinnen al volstaan om een nominatie in de wacht te slepen. Of members die een topgame een 4 geven uit principe en dat beargumenteren met een zinnetje of 5. Bovendien zijn de redenen dan doorgaans ook nog eens van een zeer bedenkelijk niveau. Meestal komt dit ook van knuppeltjes die net 5 minuten member zijn en zeer waarschijnlijk ook een kwartier later weer gebanned worden. Waar ik mij dan het meest aan irriteer zijn de mensen die reageren op die recensies.

Een flut recensie dat bovenaan staat op de FrontPage heeft binnen 5 minuten vaak al 30 reacties staan. Waarvan maximaal 3 verschillende qua inhoud. “Zoek een leven”, “Mijn reactie is langer dan jouw hele recensie” en “MRvdM!! ” zijn veel gelezen reacties. Nee, die zijn inhoudelijk sterk zeg. Denk je nu werkelijk dat de schrijver niet van zichzelf weet dat zijn review gewoon kut is? Kom nou zeg. Hij doet het om de aandacht en velen van ons zijn zo dom om hem die te geven. De reviewer gniffelt in zijn knuistje: “Hihi, daar gaan ze weer!”.

Deze ‘diepgaande’ reacties komen helaas niet alleen voor bij de beroerde recensies. Ook bij de goede lappen tekst van de bekendere members staan standaard dezelfde reacties. “Wederom een goede recensie van je hand”, “Nominatie!” en “Weer mooi, ga zo door”. Nu hoor ik je zeggen: “Maar ze zijn toch ook echt goed?” Dat ontken ik ook zeker niet, maar waarschijnlijk heeft geen van hen werkelijk de review gelezen en worden er in feite zonder reden veren in konten gestoken. Scanners zijn het. Even checken hoe de review eruit ziet, of de plaatjes mooi zijn, de plus- en minpunten en het cijfer. “Oh. Juist ja. Het zal wel goed zijn..” Een nieuwe zinloze reactie is geboren. Zo staat binnen het uur de teller alweer op 30. De niet-lezende mensen. Die zijn misschien nog wel het meest irritant.

Dan de recensies van mensen zoals ik. De wat minder bekende members die toch een redelijke review kunnen tikken (als ik even zo vrij mag zijn). Vier dagen op de FrontPage, met geluk 10 reacties waarvan 3 zinvolle. “Oooooh jij bent gewoon jaloers”, hoor ik je denken. Ja, denk dat gerust. Maar waarom staan er bij zulke reviews haast geen reacties? De schrijver is onbekend. Om erachter te komen of de recensies goed is, zul je moeten lezen. Dit gaat er om in het hoofd van sommige members: “Ooh jee. Dit is niet een van die bekende schrijvers dus Ctrl+V valt al af. De recensie ziet er wel goed uit. Redelijk cijfer. Azijn zeiken zonder te lezen kan ook al niet! Nou, dan reageer ik maar niet. NEXT!”

Waar ik me ook aan kan irriteren, zijn de mierenneukers die, gelukkig, wel de recensie lezen, maar vervolgens alleen de spelfouten eruit halen. Good job, inhoudelijk nog wat op te merken? Nee? Jammer. Spelfouten doen namelijk niets af een de kwaliteit van een review (het kan natuurlijk de spuigaten uit lopen, maar daar gaan we nu even niet van uit). “Ik vind grote plaatjes niet mooi” en “Cijfer is te hoog/te laag” zijn nog enkele voorbeelden van reacties waar ik mijn vragentekens bijzet.

Jammer, want het memberrecensiesysteem van IG is natuurlijk erg tof. Hier en daar een aanpassing zou echter niet misplaatst zijn. Bijvoorbeeld een thumbs-up of thumbs-down systeem voor de reacties. Dan krijg je dus: "Goede recensie" +75.

Dit artikel delen

Over de auteur