1. Zelfmoord een hype?

Zelfmoord een hype?

Het kan zijn dat ik vroeger nooit goed het nieuws gevolgd heb, maar het lijkt zo te zijn dat er de laatste tijden wel erg veel berichten komen van mensen die een einde aan hun eigen leven hebben gemaakt. Er zijn inmiddels talloze voorbeelden van scholieren die dachten enkele leeftijdgenoten met zich mee te moeten nemen naar de ‘volgende wereld’. Ook zijn er verscheidene gezinnen waarbij (één van de) ouders eerst de kinderen vermoordde en daarna zichzelf. Kwam dit vroeger simpelweg niet in het nieuws en gebeurde het wel of is dit iets nieuws? Het lijkt mij namelijk gewoon een extreme vorm van aandachttrekken. Een walgelijke vorm van aandachttrekken.

Begrijp me niet verkeerd: in principe heb ik niets tegen zelfmoord. Natuurlijk, het zou pas het allerlaatste middel moeten zijn, maar mensen die deze personen triest vinden, gaan mij iets te ver. Als een persoon, laten we zeggen, de vijftig nadert en hij heeft in zijn leven niets anders dan ellende gekend, zijn toekomst ziet er niet rooskleurig uit en hij heeft er geprobeerd het beste van te maken, wie ben ik dan om hem te dwingen elke dag nog in pijn te leven? Vergelijk het met een kapotte cel in ons lichaam: om te voorkomen dat hij de rest ook aansteekt of de ‘systeemfout’ verspreidt door te verdubbelen, zal hij ook een soort van zelfmoord plegen. Niks mis met dat, hoewel ik het wel een beetje zwakjes vindt als je het in je jongere jaren al opgeeft. Dat is echter ieders eigen keus en zolang diegene het bij zichzelf houdt, zal ik er nooit iets van zeggen.

Neem je anderen met je mee, dan overschrijd je een onzichtbare grens. Er is werkelijk niets walgelijker dan een persoon die denkt: ‘als het leven voor mij niet meer hoeft, dan hoeft het voor hun ook niet meer.’ Vervolgens berooft hij zichzelf en anderen van het leven en vergaart daarmee de publiciteit die hij zo graag wou. Gadverdamme. Dit soort mensen zijn werkelijk het laagste van het laagste en staan wat mij betreft onder vele andere criminelen. Het kan mij geen donder schelen wat voor reden ze er voor hebben. Geen enkele reden geeft iemand de toestemming om onschuldige mensen te vermoorden. Het is zeer jammer dat deze mensen niet meer gestraft kunnen worden voor hun daden, maar ik hoop dat ze in hun leven dan al het één en ander geleden hebben.

Zo, mijn ergernis na het lezen van het zoveelste artikel over een man die zijn kinderen doodde en daarna zelfmoord pleegde is d’r ook weer uit, wat vinden jullie ervan?

Dit artikel delen

Over de auteur