1. Blokjesvoetbal naar de Olympische Spelen!

Blokjesvoetbal naar de Olympische Spelen!

Deze weblog heb ik vandaag geschreven voor de leuke en belangrijke 'blokjesvoetbal naar de olympische spelen' hyve. Je vind deze hyve op http://blokjesvoetbal.hyves.nl.

Op naar de 500.000!

Waarom JOUW stem telt.

Blokjesvoetbal, of kegelvoetbal –wat je wil... Wie is er niet mee opgegroeid? Voor velen toch altijd een hoogtepunt van de gymles. Of je voetbal nou een leuke sport vind of niet, blokjesvoetbal vind bijna iedereen leuk. Op de één of andere manier vinden mensen het nou eenmaal leuk om iets omver te schoppen. Maar waarom is het nou nog geen olympische sport? Tijd om even wat dingen op te helderen.

Er is al gewoon voetbal als olympische sport, dus blokjesvoetbal zou dan misschien een beetje dubbelop zijn.

Dit is een zwak argument. Als we de lijst met olympische sporten bekijken dan zien we dat bijvoorbeeld volleybal ook twee keer voorkomt. Zowel de strand als zaal variant van volleybal zijn een olympische sport, dus het gewone voetbal kan het blokjesvoetbal niet in de weg staan.

Blokjesvoetbal is trouwens niet één sport, het zijn meerdere sporten. Ten eerste moet je het blokje naar de plek van bestemming vervoeren. Alsof dat nog niet zwaar genoeg is moet je vervolgens ook nog aanvallen & verdedigen. Blokjesvoetbal, mits onder de juiste omstandigheden gespeeld, is een erg intensieve sport. Het mooie is dat je het zowel als individuele sport als teamsport kunt doen. Mij lijkt het erg mooi om 10 spelers uit verschillende landen op een veldje neer te zetten met voor ieder persoon één blokje en in totaal twee of drie speelballen. Ik kan bijna beloven dat een spannend schouwspel zal volgen. Vooral omdat er zowel offensief als defensief gespeeld moet worden, wil je de gouden plak mee naar huis nemen. Allerlei oerdriften komen naar boven tijdens het blokjesvoetbal. Zo zul je zien dat de Nederlanders het eerst voor de Duitsers zullen gaan en dat de Antilianen, geheel volgens de theorie van Cruijf, ‘de bal het werk’ willen laten doen. De Amerikanen en Russen willen door de ijzeren verdediging van de Duitsers breken, die nu eenmaal staat als een muur. Voor de Engelsen en Ieren kunnen we de sport naar binnen verplaatsen zodat ze niet verbranden in de felle zon en de Russische vrouwen zullen niet opvallen tussen de behaarde mannen. Iedereen kan meedoen. En dat is toch echt de olympische gedachte!

Heel Azië zal met toegeknepen ogen kijken naar deze (voor hun) nieuwe sport en al snel zullen de eerste talenten daar ontdekt worden. Ook de Fransen kunnen meedoen, want bij blokjesvoetbal hoeft niemand Engels te spreken, zolang je de communicatie tussen de bal en het blokje maar begrijpt. Ook de Belgen begrijpen dat de eerste op het bankje weer terug het veld in mag als er een vijfde bijkomt. En wij (de Nederlanders) zijn te spreken over de kosten van deze sport, want de kosten die met deze sport gepaard gaan zijn minimaal. Wat stukken hout, wat ballen, sportkleren en een vloer om op te spelen. Zo veel plezier voor zo weinig geld.

Blokjesvoetbal is gewoon een metafoor voor ‘het leven’. Het is leuk en soms vermoeiend. Iemand kan je tijdelijk omver schoppen, maar je komt altijd weer terug van zo’n tegenslag. Je kunt het niet alleen, maar samenwerking is niet vereist. Je kunt er helemaal voor gaan en als een gek dingen ondernemen, maar je kunt ook stilstaan en kijken naar wat er om je heen gebeurd. Je kunt pas gekwetst worden als je jezelf opensteld, maar je zult ontdekken dat je er dan pas het maximale uithaalt. Kortom, blokjesvoetbal is niet alleen een sport, het is een levensovertuiging – of religie.

Als het goed is ben nu overtuigd dat blokjesvoetbal naar de olympische spelen moet. Laat je stem horen, want ook jouw stem telt. Wordt lid van deze hyve en vertel iedereen die je kent over deze prachtige sport, of zoals je het ook kunt zien, levenswijze. We hebben nu lang genoeg naar waardeloze olympische ‘sporten’ als boogschieten gekeken. Waarom zou je met een boog op een bord schieten als je met een bal de kegel van een Duitser het stadion uit kunt rossen? Tijd voor een echte sport – tijd voor blokjesvoetbal.

Dit artikel delen

Over de auteur