1. Spongebob Squarepants

Spongebob Squarepants

Televisiezender Nickelodeon is de laatste jaren ontzettend populair. Dat is vooral te danken aan dat mateloos populaire figuurtje. Wie leeft in een ananas diep in de zee? Wie is er zo geel als een kaassouflé? Spongebob Squarepants natuurlijk! Niet alleen kinderen zijn gek van zijn avonturen in Bikinibroek, ook veel jongeren kijken maar wat graag naar Spongebobs avonturen. Binnenkort is de spons samen met zijn boezemvriend Patrick Zeester ook op het witte doek te vinden.

Daarnaast wordt er ook een spel uitgebracht, dat je aan de hand van het verhaal van de film meeneemt naar diverse locaties. Meneer Krabs is namelijk in diskrediet gebracht door zijn aartsrivaal Plankton. Neptunus’ kroon is gestolen, en Krabs krijgt de schuld. Alsof dit nog niet genoeg is, heeft Plankton plannen om de bewoners van Bikinibroek als slaven voor zich te winnen. Hoe? Door emmers op hun hoofden te zetten natuurlijk, zodat iedereen nu alles doet wat Plankton zegt.

Tartaarsaus!

Natuurlijk zijn de twee helden Spongebob en Patrick dan allang vertrokken om de kroon van koning Neptunus terug te vinden. Rondkarrend in hun Krabburger-‘auto’ beleven ze dolle avonturen. Het verhaal wordt net als de tv-serie hilarisch in beeld gebracht, en doordat de Nederlandse stemmen worden gebruikt, kunnen ook de kleinste fans van dit avontuur genieten.

The Spongebob SquarePants Movie is een typisch platformspel: gevarieerd en vermakelijk, zodat je niet snel zult gaan vervelen. Denk aan het verzamelen van mannelijkheidmuntjes om nieuwe bewegingen te kunnen gebruiken, of het verslaan van vijanden om verder in een level te komen. Ook springen en slingeren (Patrick’s tong aan een ijsblokje) komt regelmatig voor. Beide avonturiers, Spongebob en Patrick, hebben hun eigen unieke bewegingen die hen weer verder helpen.

Ook duiken de twee vriendjes af en toe in bad, of rijden rond in hun Burger. Dit rijden en glijden is een nieuw onderdeel in de Spongebob spellen. Een gouden vondst, al zeg ik het zelf. Het is namelijk heel erg leuk om de badkuip of burger langs allerlei obstakels te manoeuvreren zoals olievlekken en rollende stenen. Ook moet er gesprongen worden over scherpe puntjes en afgronden, en kunnen boosts worden verzameld om nóg wat harder te gaan. Dankzij de prettige besturing is vooral dit gedeelte van het spel enorm leuk om te doen. Ook kun je de moeilijkheidsgraad opschroeven door een tweede of een derde keer over het parcours te rijden, waarin je tegen de tijd rijdt of door ringen heen scheurt.

Ik ben er klaar voor!

Naast het racen zijn ook de speciale uitdagingen in het spel heerlijk om te spelen. Hoewel er leentjebuur wordt gespeeld in de Zwevende Blokken Uitdaging (denk aan Super Mario 64) en Spongeball Uitdaging (Super Monkey Ball), zijn deze erg leuk om te voltooien. Datzelfde geldt voor de baasgevechten. Niet vernieuwend of baanbrekend, maar wel erg leuk om te doen.

Minder leuk aan het spel is dat je af en toe wordt gedwongen om meer Goofy Goober munten te verzamelen. Deze munten krijg je iedere keer wanneer je een bepaalde uitdaging voltooit. Wanneer je echter een nieuwe omgeving hebt vrijgespeeld, ben je echter vaak verplicht om een bepaald aantal munten in te zamelen. Zonder die munten leer je namelijk niet die ene nieuwe beweging, die je juist nodig hebt om verder te komen. Het haalt de vaart uit een spel dat verder weinig echt fout doet.

Of het moet het ontbreken van de Nederlandse stem van Spongebob uit de tv-serie zijn. Zoals ik al eerder aangaf is het spel ditmaal geheel in het Nederlands te spelen. Gelukkig heeft elk spelkarakter dezelfde stem als in de serie, wat bijdraagt aan de sfeer in het spel. Toch ontbreekt er ééntje, en dat is die van Spongebob zelf. Waarom? Wij hebben geen idee, maar om nu het belangrijkste personage van een andere stem te voorzien, moet je toch als een gemiste kans zien. Herkenning is vooral belangrijk bij de kleintjes, en zelfs zij zullen doorhebben dat ze niet naar tv-Spongebob luisteren. Visueel gezien brengt THQ alles helder en kleurrijk in beeld, en ook de achtergrondgeluiden passen goed bij de diverse spelomgevingen.

Conclusie en beoordeling

None

Al met al is The Spongebob SquarePants Movie een vermakelijk platformspel, dat de verschillende spelelementen goed weet te combineren. Omdat er ook nog behoorlijk wat extra’s zijn vrij te spelen, ben je er wel even zoet mee. Wie is er klaar voor?
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • geheel in het Nederlands
 • onderhoudend
 • typische Spongebob sfeer
 • Minpunten
 • verplicht verzamelen van Goofy Goober muntjes
 • stem van Spongebob niet van tv-serie

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Spongebob is hard maar ik zou zo'n spel niet kopen

 • Ik heb eerlijkgezegd nog nooit een spongebob tv aflevering gezien.

 • Mmmmm, waraom krijgt sponge een 7?…… okay je moet eerlijk doen(maar persoonlijk vind ik blink jak enzo veel beter!!!)  Oftwel ik koop deze nooit!!!!!! • De tekenfilm mag dan wel grappig zijn, maar dat zal het spel wel niet zijn. Grafisch ziet het er allemaal uit als bagger.

 • Mmmmm, waraom krijgt sponge een 7?…… okay je moet eerlijk doen(maar persoonlijk vind ik blink jak enzo veel beter!!!)  Oftwel ik koop deze nooit!!!!!!

  Goeie uitleg man!  De tekenfilm mag dan wel grappig zijn, maar dat zal het spel wel niet zijn. Grafisch ziet het er allemaal uit als bagger.

  Gespeeld? Nee? Ik wel. • Grafisch ziet het er allemaal uit als bagger.  moest  Grafisch ziet het er in ieder geval uit als bagger.  zijn.  Anders kom ik over als een graphics whore. xDDD • ze maken ook van alles een spel , dit spel zou ik niet eens durven kopen

 • Ik heb een hekel aan Spongebob en vrienden..

  De game kan me dan ook niet echt boeien

 • deze ga ik kopen over tijdje

 • De serie kan me ook weinig boeien alsook heel het Nickelodeon gedoe: Jimmy Neutron, yada yada…. . Deze game pas ik wel

 • Spongebob (en zijn vrienden) is/zijn geweldig!

  De games willen meeliften met het succes, maar vrijwel niets kan aan de geweldigheid van de aflevering (en de film die er aan zit te komen) tippen!

 • Maar waarom is het niet cell-shaded?

  imo past dat perfect bij een spel als dit.

 • Dit is nou een echt gamecube spel

 • Gespeeld? Nee? Ik wel.  Ik zei 'zal wel'. Leer toch lezen. <__<

 • Ik vind de Nederlandse stemmen eigenlijk wel beter dan de Engelse. Vooral Octo (die octopus) heeft een betere stem dat bij hem past. :) Spongebob vind ik eigenlijk wel hilarisch en lekker verstand op 0 :D

 • Ik heb een leraar die net klinkt als Octo.

  echt kapot grappig.  Maar spongebob heeft een andere stem in de game?!?!?

  echt te dom voor woorden • ja ja niet te veel zeiken mensen is een leuk spel hoor. Ze geven het niet voor niets een 7

 • Kan dit spel ook in het Engels gespeeld worden ?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren