1. Codemasters, de F1-licentie en katten in zakken

Codemasters, de F1-licentie en katten in zakken

Codemasters is een autoriteit op het gebied van racegames. Met games als de Colin McRae-serie en Race Driver: GRID heeft de ontwikkelaar zijn sporen ruimschoots verdiend. Maar één titel ontbreekt nog op het palmares van Codemasters: een racer rondom de Formule 1. Jelle’s natte droom komt volgend jaar echter uit, want Codemasters heeft de F1-licentie weten te bemachtigen en is druk bezig met F1 2009 voor de Wii en PlayStation Portable, en F1 2010, een racegame voor de PlayStation 3 en Xbox 360 die gebruik maakt van de officiële licentie voor het seizoen 2010 van de F1. Dit zou voor het eerst in jaren weer een echt goede next-gen F1-racegame kunnen opleveren.

Maar Codemasters (en dus ook Jelle) heeft misschien een probleem, want er is muiterij gaande binnen de Formule 1. De organisator FIA wil voor volgend seizoen een limiet stellen aan het budget per team, waardoor de competitie zo gelijk en onvoorspelbaar mogelijk wordt. Grote teams als Ferrari en McLaren weigeren hieraan mee te werken en dreigen al een tijdje met een vertrek uit de zeer populaire raceklasse. Gisterenavond ging de kogel door de kerk en werd bekend gemaakt dat maarliefst acht F1-teams samen serieuze voorbereidingen treffen om een eigen competitie op te starten.

Als dit echt doorgaat, zou het kunnen zijn dat BMW, Brawn, Ferrari, McLaren, Renault, Toyota, Red Bull en Toro Rosso volgend jaar niet langer deelnemen aan de F1 en dus ook niet langer onderdeel zijn van de licentie van de F1. Dat zou betekenen dat Codemasters misschien een (enorme) kat in de zak gekocht heeft, want zonder Ferrari (en de andere grote namen) is een F1-game bij voorbaat al minder tof. Er zitten maar weinig mensen te wachten op een F1-game waarin je alleen kunt racen met Force India en Williams.

Ik pak even mijn glazen bol erbij om te kijken hoe het hachje van F1 2010 gered kan worden. Het meest eenvoudige scenario is natuurlijk dat de FIA en de dwarsliggende teams samen een dagje naar de Efteling boeken en daar de Fata Morgana instappen. Gegarandeerd dat ze zich meer gaan ergeren aan de omgeving dan aan elkaar, en dus tot een oplossing komen. Formule 1 gered, F1 2010 gered, iedereen blij.

Mochten ze de weg naar de Efteling niet kunnen vinden en vertrekken de acht teams inderdaad uit de F1, dan moeten we allereerst massaal medelijden betuigen aan Codemasters, omdat zij dan flink bekocht zijn. Toch heeft Codemasters zelfs dan nog een uitweg. Men heeft namelijk ook de F1-licentie van dit seizoen en kan ertoe besluiten dat F1 2010 veranderd wordt in F1 2009. Dit is natuurlijk nog steeds enorm balen voor Codemasters, want F1 2010 is ook echt pas in 2010 af. Om de game dan als F1 2009 te laten verschijnen, is dus mosterd na de maaltijd. En niet zo’n klein beetje ook.

Oplossing nummer drie is dat er een web van rechtszaken gesponnen wordt. De FIA claimt namelijk dat Ferrari en een paar andere teams een contract hebben getekend dat ze tot 2012 aan de F1 verbindt. Dat wordt dus rechtszaak #1. De acht F1-teams menen dat ze sinds 2006 al te weinig geld ontvangen van de F1-organisatie, dus dat wordt dan rechtszaak #2. En dan hebben we de huilende derde Codemasters, want bij een breuk tussen de FIA en de acht teams is de F1-licentie in één klap veel minder waard. Een schadevergoeding eisen in rechtszaak #3 lijkt dan dus voor de hand te liggen.

Hopelijk stappen de acht teams en de FIA toch weer met elkaar in het liefdesbootje, want het zou zonde zijn als Codemasters F1 2010 met een gehandicapte licentie zou moeten uitbrengen. Iedereen zit te wachten op een toffe, volwaardige F1-game, niet op een rits rechtszaken. Er is nog hoop dat een oplossing gevonden wordt, maar voorlopig is de weg naar F1 2010 een lange, mistige hobbelweg. En daar zitten we nou net níet op te wachten…

Dit artikel delen

Over de auteur