1. Heavy Shit?

Heavy Shit?

In een bericht over dat Splinter Cell: Conviction exclusief voor de Xbox 360 zou komen, las ik in de comments veel dat Sony Heavy Rain wel heeft. Heavy Rain is een nieuwe IP van Sony, ik ga eens kijken waar de PlayStation 3 fan**** zo op zitten te wachten.

Heavy Rain is een spel compleet gebasseerd op Quick Time Events (QTE). Een QTE is het op een bepaald moment button mashen, of getimed drukken, van één of enkele toetsen op de controller.

Er zijn best wat spellen die dit op de één of andere manier in hun game geïmplementeerd hebben, meestal in een saaie cutscene om het nog wat levendiger te maken.

Maar een game met alleen maar QTE's, is dat niet wat te veel van het goede/slechte?

Ik heb wat filmpjes van Heavy Rain gezien, en ik moet zeggen dat het er wel goed uitziet. Maar, niet véél beter dan de gemiddelde next-gen game. Maar, dit komt ook omdat er veel pre-renderde elementen worden gebruikt. Zo is het in een 'normale game' zo dat je iemand in z'n been, arm, lijf of hoofd schiet. Hier reageert het dan op. In een spel als Heavy Rain is het, je drukt wel vaak genoeg of niet. Hierdoor zijn er maar twee keuzes waardoor ze het even goed kunnen pre-renderen. Dit neemt natuurlijk heel wat ruimte in beslag, dus moet het op een Blu-Ray schijfje. Dit is ook de reden dat het niet op de Xbox 360 kan, het heeft geen Blu-ray lezer, qua graphics kan het wel.

Er zijn optimisten die zeggen dat Heavy Rain vet wordt omdat het een goed verhaal zal hebben. Ik zeg dan; lees een boek. Ik speel games voor de actie/plezier/achievements. Natuurlijk is een verhaal altijd mooi meegenomen, maar een game alleen maar voor het verhaal? Zoiets bestaat al heel lang, bij het uitvinden van de film.

Dan de gameplay, knopjes indrukken. Zijn er vergelijkbare games? Zo ja, hoe werden die gewaardeerd door de pers? (cijfers van MetaCritic)

Mario Party 6 - 7,1

Mario Party 7 - 6,4

Mario & Sonic at the Olympic Games (DS) - 7,0

Dat ziet er niet zo goed uit...

Niet met me eens? Vertel dan waar je Heavy Rain dan mee vergelijkt in de comments.

Ik wil nog even terug komen op het feit dat Heavy Rain net een film is waar je zelf in meedoet. Nou, ik heb liever een film waar ik niks te doen heb, dan kan ik ondertussen chips eten zonder dat ik de controller steeds moet vasthouden. Ook ga je niet snel met z'n tweeën voor de tv zitten om naar een singleplayer spel te kijken. Dit is bij een film wel het geval.

Naar mijn mening gaat de poging van Sony om een innovatief spel te maken mislukken. We gaan juist terug in de tijd waar je hoefde na te denken bij het spel van het spel maar gewoon doen wat er op het scherm staat.

Dit artikel delen

Over de auteur

Ldawg Ik hou van games