1. GTR

GTR

Gisterenochtend was het nogal glad op straat. Her en der zag ik dan ook auto’s een beetje wegglibberen in de straten. Nou zeg ik eerlijk: ik heb geen rijbewijs. Maar toch had ik het gevoel beter te kunnen sturen dan veel van hen. Ik had dan ook, om maar even een lekker bruggetje te slaan, best veel vertrouwen in mezelf toen ik GTR, een superrealistisch racespel van Atari, voor het eerst opstartte.

Kwam ik even van een koude kermis thuis. Nadat ik het spel had opgestart koos ik, zelfverzekerd als ik was, natuurlijk voor de Simulation modus, de meest realistische modus. Ik dook meteen het GT Kampioenschap in, vastberaden de nieuwe nummer één te worden, te beginnen op het Spaanse Circuit de Catalunya. Ik begon… en een uur later had ik nog steeds niet één ronde op een normale manier uitgereden. Ik kwam er op de moeilijke manier achter: GTR is in de moeilijkste modus echt knettermoeilijk! SimBin Development Team AB is er in geslaagd een extreem realistische racer neer te zetten. Je kunt werkelijk alles doen wat een GT team (en coureur) ook kan doen. Dat varieert dus van het bekijken van de telemetrie (gegevens over de auto tijdens het rijden, red.) tot het zeer realistisch besturen van de auto op het circuit.

Voor de hardcore racefans is de Simulation modus dus een prima optie. Houd je van het afstellen van je auto en ben je niet bang om de strijd aan te gaan met een zeer realistisch reagerende auto, dan kun je helemaal los in die modus. Gelukkig valt of staat het spel niet bij de Simulation modus, daar was ik aan het begin een beetje bang voor. GTR kent nog twee andere spelmodi, namelijk de Arcade modus en de Semi-Pro modus.

Arcade is wat je kunt noemen de makkelijkste spelmodus. Het is eigenlijk alleen maar racen, racen en racen wat je daar doet. De charme ervan is dat het gewoon simpel, lekker racen is. Het is allemaal heel vergeeflijk; als je bijvoorbeeld even van de baan raakt, verlies je niet al teveel snelheid, en als je de grindbak in komt heb je toch nog net genoeg grip om je auto uit de muur te houden. Het blijft desondanks wel gewoon racen; het is niet zo dat je maar gewoon buiten de baan kan gaan ploegen, het asfalt blijft natuurlijk aanmerkelijk sneller.

Voor veel spelers zal de Semi-Pro modus waarschijnlijk de interessantste modus zijn. Het zoekt de balans tussen de Arcade en de Simulation modus. Zo houd je een toegankelijke racer over waarin je toch het competitie-element van de Simulation modus hebt; een ideale mix voor de groep racefans die het niet ziet zitten om uren en uren te steken in het onder de knie krijgen van een onhandelbare auto. Denk echter niet dat Semi-Pro dan makkelijk is; je zult nog steeds je stinkende best moeten doen om de auto goed en wel aan de streep te krijgen, maar het is te doen. Mocht je er echter problemen mee hebben de computergestuurde tegenstanders te verslaan, dan kun je ze wat minder krachtig maken (bijvoorbeeld op 90% van hun kracht laten rijden). Zo heb je het wat makkelijker, maar zo geeft het natuurlijk wel wat minder voldoening.

Technisch is GTR dik in orde. Hoewel de omgevingen er niet zo fantastisch uitzien, haalt het spel zijn gram wel als het gaat om de beelden met het uiterlijk van de auto’s. Zelden zag ik raceauto’s zo realistisch weergegeven. Anders dan bij bijvoorbeeld DTM Race Driver 2 hebben de auto’s niet dat ‘plastic speelgoedauto’ uiterlijk. Ze glimmen wel, zoals het hoort, maar zien er toch natuurlijk uit. Het oogt dus goed en het klinkt ook goed; vooral het wegglijden van de banden in bochten klinkt realistisch en ook de motor hoor je flink wanneer je een beetje te enthousiast aan het schakelen bent.

Mocht dit alles niet genoeg zijn, dan kun je met GTR ook nog online aan de slag. Volgens de preview-versie die wij tot onze beschikking hebben, kun je met maximaal 56 spelers per spel aan de slag. Of dat in de uiteindelijke versie ook zo is moet nog blijken; 56 deelnemers klinkt wel erg hoog, welhaast ongeloofwaardig in de oren. Mocht het echter zo zijn, dan staat dat garant voor flink veel multiplayer plezier. GTR is in Duitsland al uit, maar verschijnt bij ons pas begin maart.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Met cockpitview… geil…

 • dingen idd die ik eruit heb gelaten omdat het anders te lang zou worden.  Er zijn 4 verschillende camerapunten (achter de auto, cockpit, motorkap, bumper) en idd alle echte namen zitten erin :)

 • te moeilijk voor mij, weet ik nu al :p

 • huh? weer zo'n eenzelfde racegame, khaat racegames… nix voor mij:p

  en tis allemaal tzelfde

 • geef mij maar gewoon dtm racer 2 :)

 • Dit spel lijkt me veel leuker dan DTM … beetje scheuren over de weg vind ik altijd wel cool, zeker met een bijdehorende gaspendalen en stuur ;)

 • lijkt me echt geweldig deze!!

 • wielen… snelheid… racegame!

 • lijkt mij superrrspel, maar ik denk niet dat ik em ga kopen (outta money:S)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren