1. Mad Media

Mad Media

Mad Men, je kunt er niet omheen. Overal in de kranten, de gids, internet en andere media wordt erover gesproken, de serie van het jaar. Geheel geschreven door meneer Weiner, wie bekend is geworden door de geweldige serie The Sopranos. Thuis hebben wij de VARA-gids, al drie gidsen lang (= drie weken) wordt er over de serie gesproken. Eerst een ‘subtiele’ aankondiging waarin wordt gesproken van een serie, een serie die eindelijk weer eens goed is. Een goede serie? Worden we daar de laatste paar jaren niet mee doodgegooid? Rome, Prison Break, Lost, Dexter, Heroes, 30 Rock, CSI en ga zo maar door. Alhoewel Prison Break na seizoen uno z’n flair kwijtraakte zijn dit stuk voor stuk allemaal topseries, geprezen, bekroond en bekeken. Tellen die niet meer mee of iets dergelijks?

Ik heb een hoge pet op van de VARA, ze zijn naar mijn mening de beste publieke omroep met series zoals Vuurzee en Ernstige Delicten. De talkshow De Wereld Draait Door is het beste van het bestel en veegt de tafel aan met die oude lullen van Knevel en van den Brink en Pauw en Witteman. Maar waarom de VARA nu ineens van Mad Men zo een enorme hype maakt is voor mij onbegrijpelijk. De serie zal vast wel een goede serie zijn en beter zijn dan anderen, maar waarom kreeg een meesterwerk als The Sopranos die niet? Dit past niet bij hun, ze hebben zelfs nog nooit zoiets eerder gedaan. Voor de mensen die totaal niet weten waar ik het over heb, Mad Men is een serie die zich afspeelt in de jaren 60. Toen mannen mannen waren en vrouwen rokken. Algebra? Neuh, mannen hadden simpelweg de touwtjes in handen en vrouwen waren er om mee te flikflooien. We volgen in dat tijdperk een reclamebureau: The Cooper-Sterling Advertising Agency. Zo zijn er verschillende figuren die nogal apart te noemen zijn, zo is de baas Don Draper een ‘echte’ Amerikaan. Hij heeft een goede baan, mooi huis, knappe (huis)vrouw, maar toch slaapt hij nooit thuis. Altijd is hij in de weer met vrouwen versieren en heeft hij een mysterieuze achtergrond. Ik zal er niet te diep op ingaan, maar het heeft weer de ingrediënten voor een serie die jaren kan doorgaan.

Toch kan me niks boeien aan Mad Men, door die enorme hype ben ik er wat dieper op in gaan kijken en er is eigenlijk niks speciaals aan. Sure, ze hebben de sfeer uit de Sixties perfect neergezet, iedereen rookt sigaretten en whisky staat synoniem voor water. Iedereen heeft outfits aan die ook toen werden gedragen, aan alles is dus gedacht. Maar toch knaagt er iets, want ik weet niet precies hoe ze in godsnaam al die seizoenen gaan vullen met het volgen van die mensen. Met lucht? Als er namelijk constant iets gebeurt in hun levens dan is het een echte serie, daar gebeurt immers constant iets, maar dan gaat het naar mijn mening meer de kant op van een soap. En een nieuwe soap wilt niemand. We gaan dan denk ik hetzelfde krijgen als GTST, die gaat weer vreemd met die, die gaat weer dood, die heeft weer een vuil geheim, die komt weer samen, die is weer zwanger, die krijgen weer ruzie… *Zucht* Naja, laten we maar zien wat we vanavond krijgen, Tom Barnaby en DC Jones (Midsomer Murders, DUH!) moeten maar even een nachtje wachten.

Dit artikel delen

Over de auteur