1. De mens, een kuddedier

De mens, een kuddedier

Het zal niemand ontgaan zijn; vannacht is Michael Jackson op 50 jarige leeftijd overleden. Hij was een groot, zo niet de grootste artiest. Een waar icoon in de muziekwereld. En hoewel ik nooit een supergrote fan ben geweest, kon ik zijn muziek absoluut wel waarderen. Maar genoeg geneuzel over hoe groot Wacko Jacko was. Ik wil in dit stukje tekst even reageren op de buitensporige reacties op het overlijden van de king of pop.

Wat zijn wij mensen toch ook een ongelooflijke kuddedieren. Op elk nieuwsbericht rond de dood van MJ zie je honderden inhoudsloze reactie. We sluiten allemaal netjes achteraan in de rij om onze reactie te plaatsen, en de enige drie letters uit ons uitgebreide vocabulair die we gebruiken zijn ‘R.I.P.’ Het slaat helemaal nergens op en ik vraag me zelfs af of iedereen die het plaatst überhaupt weet waar de afkorting voor staat.

Net als de meesten gun ik de beste man ook rust in vrede, maar wat heeft MJ er aan dat iedereen het internet volstampt met dergelijke reacties? Alsof MJ ze leest. En als MJ al ziet wat er op de aarde gebeurt, dan ziet hij zonder een dergelijke inhoudsloze reactie ook wel dat ‘we’ hem missen.

Misschien lezen z’n vrienden en familie de reacties. Maar dan nog? Waarom wel het internet volstampen als Jackson sterft en niet als een ander sterft? Is het voor de familie van MJ erger dan voor mij wanneer ik een dierbare verlies?

Ik had graag willen zien wat Jackson tijdens zijn comeback tour nog voor ons in petto had, om zich daarna terug te trekken en gelukkig oud te worden. Ik had ook nog wel graag een nieuw album van hem zien verschijnen. Daarom vind ik het jammer dat hij er niet meer is en ik had hem heus wel een gelukkiger en langer leven gegund. Je zult mij dan ook niet respectloos over hem typen en ik vind dat anderen dat ook niet moeten doen.

Maar stop alsjeblieft met de massahysterie en gebruik je verstand.

Dit artikel delen

Over de auteur