1. OVER!

OVER!

Het schooljaar is snel voorbijgegaan, maar wat zou het volgende jaar lang hebben geduurd als ik niet over was gegaan. Mijn vader zat al te dreigen met dingen als het afpakken van mijn consoles en PC, verbieden voor mijn brommercertificaat te gaan en nog veel meer van dat soort statements. Het was dan ook wel spannend, de laatste paar dagen. Helemaal nadat ik mijn scheikunde proefwerk (stond ik een 4.9 voor) zwaar verkloot had en dus kon rekenen op een jaartje extra als mijn gemiddelde zou kelderen. Des te beter dus dat alles goed is afgelopen en ik volgend jaar 'gewoon' in het vierde zit.

Mensen die blijven zitten, zouden vrijdagmiddag - vandaag - worden gebeld. En ja hoor, mijn nachtmerrie werd werkelijkheid: de telefoon begon te piepen. Ik nam op - om vervolgens een doodse stilte te horen - opgehangen. Wat doe je dan? Juist; het telefoonnummer checken en als een gek achter je PC kijken of deze overeenkomt met het nummer van school. Ja hoor, het was raak. Ik ben gebeld door school - de bovenbouw notabene - en dus rekende ik erop dat ik volgend jaar zou rond zwerven tussen de drukke jongens en meisjes die uit het tweede overkwamen. Even later volgde er nog een telefoontje van school die dit bevestigde. 'Umm, tja... je bent niet bevorderd naar het vierde leerjaar. Zijn je ouders misschien aanwezig'. Lol, nou ik denk het niet dus, legde de telefoon weer neer en ging in een donker hoekje zitten. Nadat ik het nieuws had verwerkt, ging ik verslagen achter de computer zitten.

Toen ging de telefoon opnieuw. Lichtelijk verbaasd nam ik het prehistorische wonderapparaatje op en luisterde ik gespannen, nadat ik door had dat opnieuw de school belde. Sorry, sorry Branko! Ik ben te snel geweest met mijn oordeel daarnet, je blijft niet zitten maar bent een bespreekgeval. Wees niet gerustgesteld, de kans is nog steeds groot aangezien je drie vijfen staat voor je A-vakken...Wut? Drie vijfen? Dat kon niet kloppen. Toen ik te horen kreeg dat die derde vijf voor tekenen stond, barstte mijn klompje. Die klootzak van een meneer Steen had dinsdag nog gezegd dat 'ie mijn 5.4 - ik zou dus bijna op een tiende punt voor krabbelen op papier niet overgaan - in een zes zou veranderen. Dus ik weer bellen met school, mijn verhaal vertellen en dus zegt - mijn coördinator - dit keer: 'Ik ga onmiddelijk met meneer Steen praten, je wordt zo spoedig mogelijk teruggebeld.' Praktisch was ik nu dus over. Een bespreekgeval komt er meestal wel mee weg, tenzij zijn werkhouding niet goed is.

Dat was die van mij niet, maar ik kon nu in ieder geval claimen dat Steen een 6 heeft beloofd en er getuigen bij waren toen 'ie dat zei. Uiteindelijk werd ik teruggebeld met het verlossende bericht: 'Meneer Steen heeft een fout gemaakt tijdens het invoeren van de cijfers, hij gaat akkoord met het verhogen van je cijfer met een tiende punt ( :' ] ). Je bent geen bespreekgeval meer en wordt bevorderd naar het vierde leerjaar!' Een heleboel stress die dag, voor niets dus...

Dit artikel delen

Over de auteur

Mad