1. De EU, Turkije en Michael Jackson

De EU, Turkije en Michael Jackson

Door gebrek aan tijd en inspiritatie staat mijn webblog alweer enige tijd droog. Dit heeft te maken met een aantal redenen die ik jullie ga besparen. We hebben echter een flink aantal gebeurtenissen voorbij zien komen waar ik graag iets over had willen schrijven. In deze post ga ik toch enigszins een inhaalslag proberen te maken.

Zo wil ik beginnen met een de Europese verkiezingen van 4 juni 2009. Een groot deel van de Nederlandse bevolking heeft opnieuw laten blijken weinig te zien in meer Europa. In de dagen voor de verkiezingen gaan de actualiteitenprogramma's vol moed de straat op. Het doel van een redactie moet zijn de mening van Nederland in beeld brengen. Maar gaan waarom die reporters in hemelsnaam 's middag de markt op om, juist daar, te peilen hoe wij er over denken. Dit lijkt mij absoluut niet respresentatief. Zeker gezien het overgrote deel van de Nederlandse bevolking 's middags gewoon aan het werk is. Het gevolg is een reportage vol bejaarden, huisvrouwen en werklozen. Deze mensen stemmen tegen Europa omdat de wasverzachter en de nectarines zo ontzettend duur zijn geworden (als je van dit soort uitspraken kunt genieten dan raad ik je aan wat vaker naar Hart van Nederland - SBS te kijken). Deze mensen vragen zich schijnbaar nooit af wat de economische krisis voor gulden had betekend.

Een ander hekelpunt blijft de eventuele toetreding van Turkije. Ongeveer 90% van de geinterviewden vindt dat Turkije nooit een onderdeel van Europa moet worden. Europa's grootste probleem met Turkije is niet het schenden van de mensenrechten, die worden namelijk ook systematisch geschonden is Roemenie en Bulgarije. Het probleem zijn de bijna 72 miljoen moslims. De Centrum Democraten vinden dat Europa is gebouwd op een Joods/Christelijke traditie en daar is schijnbaar geen ruimte voor mensen die geloven in vliegende paarden. Veel Europeanen vinden dat Turkije nog veel fouten maakt. Vrouwen worden er nog steeds niet gelijk behandeld en niet islamtische stromingen hebben het moeilijk. De meeste mensen vergeten echter dat de Islam een relatief jonge stroming is en dat zij momenteel 'fouten' begaan die wij ook hebben gemaakt. Naar mijn mening moeten we Turkije simpelweg de kans geven zich te bewijzen. Het is een groots en trots volk met interessante tradities en een boeiend verleden. Turkije heeft Europa in ieder geval meer te bieden dan de laatste paar landen die zijn toegetreden.

Laten we afsluiten met iets niet Europees. Enkele dagen geleden is de King of Pop overleden. Een musicaal genie met miljoenen fans over de gehele wereld. Ook in Nederland had de King of Pop schijnbaar nog tientallen 'die hard' fans. Dit werd al snel duidelijk toen de Dam in Amsterdam veranderde in een ontmoetingsplaats voor huilende fans. Waarom deze mensen echter bloemen bij het Nationaal Monument moesten leggen, blijft voor mij een mysterie. Wellicht ben ik te conservatief maar dit vind ik simpelweg ongepast. Maar goed, zelfs mensen met het t-shirt 'We love the King of Pop' hebben het recht hun emotie te uiten. Door zijn vroegtijdig overlijden is de man onsterfelijk geworden. Want zo gaat dat in de showbizz. Als je wilt dat mensen over honderd jaar nog steeds naar je muziek luisteren dan is het verstandig jezelf door je hoofd te schieten, een overdosis drugs of slaappillen in te nemen of je laten neerknallen door een fan.

Dit alles is terug te lezen op mijn website

Dit artikel delen

Over de auteur