1. Moordenaars van een planeet

Moordenaars van een planeet

Ik zie altijd alles groots. Mijn eerste weblog/ recensie omvat een hele wereld. Onze mooie, blauwe maar vooral zieke wereldbol. Waarom gaat het zo fout? Wie is de schuldige? Wat zijn de gevolgen van de aangeboden luxe? Maar in de eerste plaats, wat kunnen we er aan doen?

Helaas niet veel meer. Laten we beginnen bij het onderdeel die 75% inneemt. Ja, de zee. Iedereen weet dat er olie en ander afval in gedumpt wordt. Helaas is dit niet het enige probleem en schuilen er nog tal van andere moordende activiteiten in de zee. Het plots ontdekken van een Nederlandse wetenschapper dat er per kubieke meter zeewater, 22 000 stukjes kunststof rondzweven. Dit in de eerste plaats door onze producten die via rivieren in de zee belanden. Een plastic beker breekt af in microscopische deeltjes die niet visueel zichtbaar zijn. Who cares? De visjes die er leven en die we opeten. Zo is er een visje ontdekt met zijn maag voor de helft gevuld met die stof. Eens kunststof in je maag, altijd kunststof in je maag. Btw, jullie eten die ook op.

Conclusie: de zee is kapot.

Co2, iedereen kent dit? Ok, we produceren op alle mogelijke manieren co2. Geen enkel probleem, de bomen nemen die op en stoten terug O2 uit. Spijtig dat ze die dan allemaal wegkappen waarbij er ook culturen en de bijhorende genees methodes verdwijnen. De wereld is globaal 0,8 °C opgewarmd. Bij 1°C komen we bij een niet te stoppen kettingreactie die onvoorspelbaar is. Zo kunnen de windcirculaties gaan veranderen waarbij er een totale klimaatswijziging gaat gebeuren. Het gevolg is dat planten en dieren die er niet tegen beschermd zijn uitsterven. Who cares? Wij die de diertjes mooi en vooral lekker vinden. Een algemeen gekend iets gaat de zeespiegel gaan stijgen. Leuk voor een Belg, minder leuk voor een Nederlander die al lekker onder dit niveau leeft. Er kunnen ziektes gaan uitbreken, onstuitbare immigraties, natuurrampen ontstaan overal ter wereld.

Conclusie: de hemel is kapot.

De aardolie is op binnen de 60 jaar? Nee, dat denk ik niet, Er is nog genoeg olie onder de ijskappen die gelukkig afsmelten zodat we nog meer kunnen vervuilen. How fun isn' t that! Zo zijn landen en naties gehele stukken ....... aarde (?) aan het kopen om toch maar aardolie te hebben. Waarom die aardolie als het lukt met waterstof? O juist ja de oliechakes en wagenproducenten, sorry. Intussen raakt het drinkbaar water op. De schattingen liggen op 40 jaar op een watercrisis.

Conclusie: onze bronnen zijn kapot.

Tja, gelukkig is alles veraf van hier. Of niet? Ik ben er in ieder geval van overtuigd dat we ermee in de toekomt geconfronteerd gaan worden. Ons arm, klein planeetje wordt hedendaags al voor 35% boven zijn maximale capaciteit belast en er bestaat naar mijn denken geen dokter voor zo'n ding. Alleen wij, de moordenaars van onze woonplaats. Bewust of onbewust maken we allemaal fouten waarbij we niet nadenken.

Conclusie: de wereld is kapot.

Dit artikel delen

Over de auteur