1. Met mijn hoed en mijn bril..

Met mijn hoed en mijn bril..

Elke laatste vrijdagavond van de maand is het weer zover. De enige dag in de maand waarop ik legaal een veel te grote zonnebril met bijpassende hoed mag dragen, zonder afgekat te worden. Er wordt op die avonden namelijk gepokerd. Maar hoe goed mijn pokerface altijd ook is, ik win nooit. Hier corrigeer ik mijzelf; ik won nooit. Hoe dit veranderd is? Ik speelde een tijdje het spel PKR. Ja, dat is online pokeren. Een bron van kwaad op reclamegebied, maar hoe is het nou om te spelen, vroeg ik mij af. Op aanraden van een zelf gedaan onderzoek kwam PKR als advies uit de bus om te gaan spelen, en u vraagt zich nu natuurlijk af, of het wat was.

Deze vraag wordt hopelijk ruimschoots beantwoord door mij. Terwijl ik eerst altijd mijn potjes poker aan de keukentafel verloor, alhoewel het natuurlijk vooral bad luck was, moest er wat gebeuren. Ik wist destijds wel van het bestaan van online poker, niet verwonderlijk gezien alle spam en conversie die er omheen hangt. Online pokeren zou namelijk verslavend zijn. Verslaving, u weet wel, rokers die roken, verslaafd. Spuiters die spuiten, verslaafd. Gamers die meer dan vijftig uur in de week gamen, verslaafd. Online pokeren is ook verslavend, gelukkig alleen voor mensen die daar gevoelig voor zijn. Als u al dertig euro per dag uitrekt voor pakjes Marlboro raad ik u aan niet aan online pokeren te beginnen.

Tot zover de alarmbellen, laten we ons nu eens wat meer op het spelletje zelf focussen. Pokeren is geen moeilijk spel, alleen met stalen zenuwen kunt u al heel ver komen. Probeer een keer Dokter Bibber, bent u hier goed in, dan staat u een gouden toekomst in Las Vegas te wachten. Een toekomst vol met fiches en kaarten, de twee bouwstenen van een potje poker. Er zijn verschillende rondes waarin iedereen aan de tafel gevraagd wordt mee te gaan, te bluffen of af te haken. Als er meer dan een speler over zijn bij de laatste ronde, telt de hoogste kaart combinatie. Als u een minder waardevolle combinatie als de tegenstander neer legt, raakt u al uw net ingelegde fiches kwijt. Natuurlijk mag er ook gebluft worden, een manier om de tegenstander in verwarring te brengen. Een tegenstander die het gebluf niet doorheeft zal geneigd zijn om er mee te stoppen, een tegenstander met een getrainde blufblik zal u voor schut zetten terwijl de hele tafel toekijkt.

Gelukkig is het schaamrood niet te zien als het spel online wordt gespeeld. Want PKR is een online poker spel, en laat hier nou net de recensie over gaan. Zodra PKR opgestart is en u uzelf na heeft gemaakt zoals u eigenlijk altijd al had willen zijn, kan er gekozen worden. Deze keuze gaat tussen spelen zonder geld, en spelen met geld. De echte koele kikkers kiezen voor het spelen met geld, de recreanten spelen puur voor hun vertier. Ikzelf heb beide versies uit geprobeerd en het spelen met geld geniet toch de voorkeur. Waarom? Spelen zonder geld mist spanning. Er staat niks op het spel, in tegenstelling tot de euro’s die verloren kunnen worden met een cash-game. Ook valt er niet veel te winnen bij een spel zonder geld, slechts virtueel geld en eer.

Toch missen de cash-games ook een bepaalde sfeer. De sfeer die bij potjes poker hoort te hangen, ergens in een café of gewoon aan de huistafel. Het geluid van krakende hersenen, het zweten bij een cruciale beslissing. Hiervoor ben ik bereid om geld op tafel te leggen, puur voor de emotie, waar gaat mijn geld heen? Dit mist bij het online pokeren, waar de verschillende spelers apathisch voor zich uit staren. Dit duurt niet langer dan een minuutje of twee, want dan moet de beslissing al genomen zijn. Geld moet rollen, het horloge wordt in de gaten gehouden. Er zijn echter wel wat emoticons beschikbaar in PKR, niet te verwarren met emoties. Zo is het, om maar een voorbeeld te noemen, mogelijk om de tegenstander voor ‘loser’ uit te maken, met bijbehorend handgebaar in de vorm van een L. Altijd leuk, maar hierdoor gaat het onderling respect al snel ten onder in het geweld van disrespect.

Want respect voor elkaar, dat is een ander belangrijk aspect van het pokeren. Iedereen weet dat er geld op het spel staat en iedereen is bereid tot het uiterste te gaan. Dit is in de gratis potje online PKR ver te zoeken. Verliest iemand een keer? Dan wordt er lachend All-in gegaan, waardoor er meteen al weer iemand afvalt. Op deze manier kan het een tijdje duren voordat u aan een tafel terechtkomt met spelers die ook bereidt zijn het spel serieus en met passie te spelen. De betaalde versie van PKR is wat dat betreft iets beter, alhoewel de spelers hier ook wel eens een tikkeltje doorgeslagen kunnen zijn naar het krankzinnige. Persoonlijk begrijp ik niet wat het toevoegen van een hoed met bril aan uw eigen personificatie te maken heeft met het resultaat, niemand kan aan uw mini-me zien of u aan het bluffen bent of niet. Bluffen is lastig aan de virtuele kant van ons leven. Dat blijkt maar weer eens des te meer in PKR. Negen van de tien keer winnen spelers die gewoon afwachten tot zij goede kaarten hebben.

Gelukkig zijn er ook nog genoeg positieve punten aan PKR. Zo ziet het er grafisch een stuk beter uit dan zijn tegenhangers Partypoker, Everestpoker en ga zo maar door. Online pokeren is big buisness, dat blijkt wel uit het aanbod aan sites. Het zoeken van een voor u geschikte tafel is ook uiterst makkelijk te doen via de centrale lobby. In deze centrale lobby wordt u ook voor de keuze gesteld; welk speltype gaat u doen? Er is keuze uit verschillende speltypen, de voor leken meest bekende is Texas Hold’em, wat overeenkomt met een standaard potje poker. Al moet ik hier een kanttekening plaatsen, standaard potjes bestaan niet met pokeren. Zowel online als offline is geen enkel potje hetzelfde. Dit gegeven samengevoegd met de grafisch goede kwaliteit en leuke interactie met de concurrentie zorgt er voor dat PKR een vermakelijk spel is. Al pak ik persoonlijk liever mijn hoed en bril tevoorschijn om lekker met wat vrienden rond de tafel te gaan zitten.

Dit artikel delen

Over de auteur