1. Groene constructies

Groene constructies

In mijn vorige weblog heb ik de tegenwoordige staat en de toekomst van ons planeetje onder handen genomen. Daarbij kwam nogal veel kritiek kijken. Om even de puntjes op de "i" te zetten ben ikzelf allesbehalve zuinig met energie en alles erbij. IK heb een 50" plasmascherm staan (van mijn ouders ) die gek is op elektriciteit. Daarbij de meest gulzige console, de ps3 die ook veel honger heeft. Ik zou dit alles kunnen vervangen door een beeldbuis tv van 12" met een wii ernaast. Maar wat zou het verschil maken? Dan kun je net de zon gaan doven met een waterpistool dus kies ik net zoals iedereen voor luxe.

Bij deze kun je het probleem van de vervuiling bij de kern aanpakken, het opwekken van de energie zelf. Misschien beginnen met een "groene" (kuch ) oplossing, de waterdam of stuwdam. Een monster van een muur die water aan één kant weet te houden. Het verzamelde water vormt daarbij een meer. Een stuwdam kan hoogtes halen van 150 tot 250 meter. Onderaan de dam is er een opening voorzien om het water naar de andere kant van de muur te laten stromen. In die opening is er een turbine geplaatst (of soort van waterrad om alles eenvoudig te houden ) om zo elektrische, groene energie op te wekken. Fantastisch toch?

Nee? Buiten het feit dat (alweer) de visjes de dupe zijn en er een massale massa aan beton nodig is om zo' n ding te maken is het toch een langdurige oplossing. Het bouwen van een "grote" stuwdam kan 8 jaar in beslag nemen. Helaas kan de prijs makkelijk oplopen tot € 600 miljoen.

Het zou een schande zijn om de wereldberoemde Hoover dam er niet bij te betrekken. De Hoover dam is de grootste dam ter wereld gelegen te Amerika in de Colorado River. Misschien is het Interessant om te weten dat de dam ook te bewonderen is in Gta San Andreas. De dam is 220 meter hoog. Onderaan is hij 200 meter dik en bovenaan 15 meter. De Hoover dam had 3,3 miljoen m³ beton nodig. Dit is een massa van 8 580 000 ton. Dit zijn 1716 olifanten! De start vond plaats op 20 april 1930 en heeft een indrukwekkende korte bouwperiode gehad van 6 jaar. De dam is hedendaags het 5de meest bezocht monument in Amerika (Gta SA niet meegerekend ).

Verder wekt de Hoover dam 2074 MW* op. Een gloeilamp verbruikt 60 W.

* W is het symbool voor Watt. Watt = Joule/ seconde.

Joule is gelijk aan energie.

Dit artikel delen

Over de auteur