1. UEFA Missiestructuur

UEFA Missiestructuur

In het dagelijks voetbal hebben we te maken met clubvoorzitters. In Nederland spelen ze een niet al te grote rol van betekenis, maar in het buitenland gaat het er heel anders aan toe. Daar hebben zij alle touwtjes in handen en bepalen zij wat er gebeurt. Goed voorbeeld is Abramovich, de oliesjeik uit Rusland die alles koopt wat los en vast zit. Als hem even iets niet zint, dan zal hij meteen ingrijpen. In UEFA Champions League 2004-2005 krijg je ook te maken met zo’n voorzitter. Hij stelt eisen waaraan je moet voldoen (in de vorm van een missie) en als jou dat niet lukt, dan zul je snel de laan uitgestuurd worden. Wij speelden een seizoen met Arsenal en willen graag onze ervaringen tijdens de verschillende missies met jullie delen.

De eerste opdracht die je krijgt is de club kwalificeren voor de voorronde van de Champions League. Hiervoor moest ik op de laatste speelronde Newcastle United verslaan. Lukt dit niet en wordt er gelijkgespeeld of zelfs verloren, dan kan de trainer zijn spullen pakken en op zoek gaan naar een nieuwe club. Tijdens de wedstrijd leek het er lang op dat dit ging gebeuren, totdat Henry in de 77e minuut vanuit een vrije trap wist te scoren. Jij blij, het team blij en de voorzitter blij. Als dank word je twee maanden op vakantie gestuurd.

Eenmaal teruggekomen van de warmere oorden is het tijd om weer wat te gaan trainen. Je zult met je eerste elftal aantreden tegen de reserves. Je moet natuurlijk winnen en als dit niet lukt, zul je een paar basisspelers moeten verkopen, omdat de voorzitter dat simpelweg eist. Lukt het daarentegen wel om de oefenpartij winnend af te sluiten, dan krijg je ten eerste een groter budget om nieuwe spelers aan te trekken en ten tweede mag je in plaats van basisspelers je reservespelers verkopen. Zodoende zorgt een slecht resultaat voor zwaardere sancties, terwijl er wordt beloond als er een goed resultaat wordt geboekt.

Overigens is het belangrijk goed na te denken welke nieuwe spelers je aan trekt. De voorzitter verwacht namelijk dat de nieuwe aankopen zullen spelen. Spelen ze niet, dan mis je in elk geval bonuspunten waarmee geinige extra’s vrijgespeeld mee kunnen worden en zal de voorzitter bij volgende aankopen een stuk strenger optreden. Overigens is er ook een positieve kant aan dit verhaal: als de nieuwe spelers wel spelen en ze bovendien weten te scoren, dan is de hoge meneer zeer in zijn nopjes.

In totaal zijn er meer dan vijftig verschillende missies die gespeeld kunnen worden en waarbij de voorzitter steeds nieuwe doelen stelt. Zo verwacht hij veel doelpunten en balbezit tegen een zwakke tegenstander en baalt hij als hij een tegendoelpunt krijgt. En soms word je midden in een wedstrijd gegooid en is het aan jou om de stand van zaken om te gooien. Zo kwam ik met Arsenal bij een 1-0 achterstand in de voorronde van de Champions League terecht en was het aan mij om binnen twaalf minuten in elk geval een gelijkmaker te scoren. Dit lukt mij, zodat ik een goede uitgangspositie verwierf voor de tweede wedstrijd, die ik thuis mocht spelen.

Persoonlijk vind ik deze missiestructuur erg geslaagd. Het brengt veel meer variatie dan het telkens domweg winnen van een wedstrijd. Daarentegen vind ik het jammer dat je om de zoveel tijd verplicht spelers moet verkopen en er vervolgens vervangers voor moet zoeken. Gelukkig is dit slechts een klein smetje, want de rest van de opdrachten maken veel goed en zijn bovendien erg uitdagend.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Zag het spel gister in de winkel liggen voor 60 euro, terwijl het mij echt geen volwaardige prijs waard lijkt. Zo'n mode hadden ze al standaard in de FIFA reeks kunnen pompen.  Ik ben wel benieuwd naar de next-gen versie van FIFA 2006, al ben ik liefhebber van PES. Wil gewoon weten of nieuwe hardware EA ook nieuwe kansen geeft.

 • wat zijn die 'geinige dingen' die je vrij kan spelen?

 • Ik heb sinds paar dagen PES4 mogen testen.  Zoveel beter dan Fifa 2005 is het nou ook weer niet.  Binnen 1.5 uur speelde ik het zwaarste niveau vrij plus won ook nog wedstrijden met 3 doelpunten verschil.


 • ga dan online spelen met PES…. PES4 is gewoon goed. Punt (geen zin om argumenten te geven vandaag)

 • ja het spel is officieel al te koop (3 februari was release datum)

 • komt dr toevallig prijsvraag van dit spel? :D

 • missies, beetje gejat van de Uefa Champions League spellen van Sony voor de PSX. Toch krijg je een nieuwe dimensie in het spel hierdoor.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren