1. Brothers in Arms Road to Hill 30

Brothers in Arms Road to Hill 30

Op de E3 van 2004 kwam ik voor het eerst in aanraking met Brothers in Arms. In de impressie die ik toen schreef, sprak ik de verwachting uit dat Brothers in Arms Ubisoft’s grootste hit van het jaar kon worden. Toen dacht ik nog dat het spel eind 2004 zou uitkomen, maar inmiddels staat hij gepland voor midden maart. Ontwikkelaar Gearbox heeft dus een aantal extra maanden gekregen om het spel te verbeteren. En na het spelen van een eerste speelbare versie lijkt het erop dat ze die tijd goed hebben benut.

We beginnen het spel met een vliegtuigscène. Jij speelt Matt Baker en staat met je medesoldaten klaar om eruit te springen. Maar net op het moment dat je dat wilt doen, wordt het vliegtuig beschoten, waardoor het uit koers raakt. Hierdoor land je op een heel andere plaats dan gepland. Bovendien ben je jouw kameraden kwijt en tot overmaat van ramp heb je geen schietijzers. Gelukkig is er wel een radar die aangeeft waar je heen moet. Eenmaal op de plaats aangekomen waar je moet zijn, vind je een paar vrienden terug, die jou met wapens voorzien.

Snel daarna kwam ik mijn eerste Duitser tegen en maakte ik kennis met de situational awareness view. Hierbij kom je op een soort van interactieve kaart terecht, waarop je rustig de omgeving kunt bekijken. Zo zie je waar de vijanden zich bevinden en hoe jij hen het best kunt flanken. Het viel mij wel op dat je de camera geen 360 graden kunt draaien. Hierdoor is het niet mogelijk om te kijken hoe het zit met de mogelijkheden om je vijand van achter te verrassen door om te lopen.

In Brothers in Arms zul je nooit moeite hebben met het ontdekken van vijanden. Zij hebben namelijk altijd een cirkel boven hun hoofd. Als die cirkel rood is, betekend dat dat de vijanden niet onder vuur worden genomen, terwijl dat bij een grijze cirkel wel het geval is. Het gaat in Brothers in Arms dan ook niet om vijanden die opeens vanuit een schuur voor je staan, maar om de tactiek. Jij staat namelijk aan het hoofd van een groep soldaten en jij zult hen moeten commanderen. Dit wist iedereen die het spel volgt allang.

Wat zij misschien niet wisten, is dat het enorm simpel is om je medesoldaten te commanderen. Als de linkertrigger van de Xbox wordt ingedrukt verschijnt er een icoontje. Richt je dat icoontje op een locatie, dan zal de soldaat zich daar naartoe verplaatsen. Dit doet hij overigens wel met zijn volle verstand. Zo zal hij niet via een vuurlinie naar de afgesproken plaats lopen, maar doet hij dat liever via een (veilige) omweg. Richt je echter op een vijand, dan kan die vijand een regen van kogels verwachten. Druk je vervolgens ook nog op de rechtertrigger, dan zullen jouw soldaten opstaan en naar de vijand toerennen om hen van dichtbij af te maken. Het is een zeer effectief systeem en je hebt het na de tutorial die het spel biedt snel door.

Wat mij verder opviel, was dat de crosshair (het vizier midden in beeld) standaard uitstaat. In plaats daarvan zul je moeten inzoomen, om zo door de richter van het geweer zelf te kijken. Mocht je hier teveel moeite mee krijgen, dan is het overigens wel mogelijk om de crosshair aan te zetten. Daarbij komt nog de extra moeilijkheid dat je je geweer niet volledig stil kunt houden terwijl je richt. Pittig, maar natuurlijk wel zo realistisch.

Als we het dan toch over realisme hebben, dan moet ik zeggen dat ik zelden zulke realistische omgevingen heb ervaren. Tijdens het spelen krijg je echt het idee alsof je in Frankrijk ten tijde van de Tweede Wereldoorlog leeft. Ik kwam huizen, landwegen, moestuintjes, boerderijen en uiteindelijk een Duitse bunker tegen en alles ademde een enorm realistische sfeer uit. Hoe ik dat moet uitleggen weet ik niet, want visueel gezien heb ik betere spellen gezien. Op de één of andere manier heeft dit spel het gewoon.

Ja, Brothers in Arms lijkt zijn belofte waar te gaan maken. Het spel biedt tactiek, sfeer en actie in de juiste kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Daarnaast komt er uiteindelijk een multiplayer bij te zitten, zodat het spel ook na het voltooien van de campagne interessant blijft.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Nice!

 • cekerzzzzzzzz

  ik wil"em

 • Om even terug te komen op de release datum:



  De release datum staat geplanned op 8 a 10 maart maar dit is nog helemaal niet zeker. Ubisoft heeft deze datum gegokt omdat er toch nog het een en ander moet gebeuren aan het spel en aangezien het nu al begin februari is, weten ze niet of ze de oude release datum kunnen redden.



  Als je zelf nog wilt weten hoeveel er moet gebeuren voordat BIA zogenaamd: GOLD is, moet je even kijken op:



  www.gearboxsoftware.com



  Bovenaan de pagina vind je het aantal dingen die nog gedaan moeten worden.



  ———————————————————————————–



  Verder is er over de demo ( de demo die jullie waarschijlijk hebben gespeeld ) Nog niets bekend :( Ze weten niet eens Zeker of er een demo komt :(



  Ik wacht iig met grote vreugde op dit spel :)












 • ja :P

 • deze ga ik zeker halen! maruh finny wat dacht je van splinter cell 3?

 • Wij hebben geen demo gespeeld, maar een vroege code van het spel :)

 • Jep toffe game :)

 • super let it come dit moet ik hebben wacht hier al een halfjaar op!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ;)))))

 • dit spel koop ik zekers!!!!!!!!!! maar niet voor xbox maar voor pc :) , xbox is een wat nare besturing voor fps vind ik

 • Ik denk dat het spel meer geschikt is voor de pc dan voor de xbox :)

 • denk t niet hoor… Shooters op consoles zijn nou gewoon moeilijker te spelen als op de PC maar daar wen je ook wel aan. Bovendien ziet alles er net zo mooi uit op de XBOX.. Mischien nog wel mooier..



  Als je t nou over de PS2 versie had, oke… Dies gewoon in 1 woord: Lelijk :S

 • Het word wel een toffe game, maar zal hem niet kopen. Er komen gewoon vettere titels uit die zeker voor gaan..

 • Deze ga ik echt zeker halen!

 • ik vind het er slecht uit zien maar als de gameplay en zo goed is dan kijk ik wel

 • Lijkt me een goede game vooral op gameplay gebied:D

 • @ Need a Kill.



  Kan je niet lezen ofzo? Ze zeggen net dat ze niet weten of er wel een demo aankomt, dus de datum ook niet.



  Wordt wel een goed spel. Maar ik heb inderdaad wel mooiere graphics gezien :D



  Dit is toch Call of Duty achtige graphics. Niet dat die slecht zijn ofzo, maar toch wat verouderd.




 • heilig

 • heeft het wel leuke multiplayer (zonder xbox live)

  die mensen denken dat iedereen xbox live hebben man

  gewoon splitsceen spelen met vrienden is ook relax

  bovendien missen anders een hoop geld als ze geen multiplayer erin zetten.

  hoeveel % van de xbox owners heeft nou xboxlive

  maar jah

  .

  hopelijk multiplayer





 • hebben, hebben, hebben.



  mooie impressie.

 • istie eigenlijk de moeite waard alleen in singleplayer

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren