1. YOFL: Tribute to an antagonist

YOFL: Tribute to an antagonist

*** Voor diegene die niet bekend zijn met het einde van Resident Evil 5, lees deze log niet!!!***

Zijn jullie er nog? Mooi, laat ik dan deze mooie Engelse titel vertalen naar het Nederlands. Vrij vertaald betekent het “een eerbetoon aan een tegenhanger”. In andere woorden, een ode aan een badguy. Videogames hebben sinds de dag dat ze verschenen zijn helden die gevierd zijn en op veel lof kunnen rekenen. Aangezien deze types het meest in beeld zijn willen we dan ook wel eens zeuren of hoe deze zich ontwikkelen binnen een game qua persoonlijkheid. Of ze wel geloofwaardig zijn. Wat we goed vinden of juist slecht. Ondanks alle heroïsche daden, kunnen we ook genieten van de tegenpool van deze goedzakken. Er is niks toffer dan een slechterik waar je kippenvel van krijgt of waar je voor een soort haat ontwikkeld. Misschien is er zelfs sympathie voor de shurk in kwestie. De beste voorbeelden uit de videogame industrie zijn bijvoorbeeld Bowser uit de Mario games, Ganondorf uit Zelda, Kefka en Sephiroth uit de Final Fantasy reeks. Vandaag een eerbetoon aan een schurk die we toch niet meer gaan zien: Albert Wesker uit Resident Evil.

Het mooie van Wesker is, hij had alles al uitgedacht. Op jonge leeftijd werd hij al gekidnapt door het farmaceutische bedrijf Umbrella, aangezien Wesker een kind was van ouders met hoge intelligentie. Hij werd aan Project W toegevoegd om van Umbrella hoogstaande educatie te ontvangen. In 1977 op 17 jarige leeftijd werd hij naar het Training Facilty van James Marcus gestuurd, waar hij zijn latere vriend/collega/partner in crime William Birkin ontmoette. In ’78 werden de twee overgeplaatst naar Arklay Mountains, waar zij jaren werkten aan het T-virus. Uiteindelijk was Marcus in ’88 op de Training Facility dichtbij een doorbraak. Ozwell E. Spencer, Umbrella’s directeur beval Wesker en Birkin om Marcus zijn research te stelen. Marcus zijn bevindingen zorgde ervoor dat in combinatie met hun eigen research het G-virus werd ontdekt. Spencer zelf gaf het groene licht in ’91 voor een nieuw project met het G-virus. Wesker begon te twijfelen aan en liet zich overplaatsen naar de inlichtingendienst van het bedrijf. Vanaf die dag heeft Wesker altijd het plan gehad om Umbrella zelf aan de macht te brengen.

In 1996 richtte hij S.T.A.R.S. op, puur om ze als proefkonijnen te gebruiken voor de biologische wapens die Umbrella ontwikkelde. Het verhaal van 24 juli 1998 is bekend. Wesker zette zijn plan in, manipuleerde Barry Burton en hij vermoord Enrico Marini om zijn geheim te bewaren. Niet veel later komen Chris Redfield en Jill Valantine achter Wesker zijn plannen en zijn kindje, the Tyrant. Die hem ironisch genoeg vermoord. Toch weet hij te overleven dankzij zijn vriend William Birkin, die hem een bijzondere versie van het T-virus had gegeven. Wesker keert terug uit de dood met bovenmenselijke krachten en weet de ontploffende mansion te ontsnappen. Zijn plan begint eindelijke serieuze vormen aan te nemen: zelf een nieuwe Umbrella starten. En oh ja mental note: wraak nemen op S.T.A.R.S. en vooral Chris Redfield. Vanaf dat punt begint er een periode waarin voorzichtig plannen een vereiste is.

Zoals iedere goede badguy, is Wesker gewetenloos. Hij maakt gebruik van personen en instanties en zodra deze hun taak hebben volbracht, dumpt hij ze. In Resident Evil 2 zagen we hem niet, maar Ada Wong kreeg haar bevelen van hem en het geheimzinnige the Agency. Ada Wong kon een proefmonster niet krijgen van het G-virus, maar nam wel de dochter van zijn vriend Birkin gevangen. Wesker verscheen kort daarna, tot grote verbazing van Claire Redfield op Rockfort Island. Het eiland was ook een research facility van Umbrella en de familie Ashford. Ook daar kon hij in eerste instantie geen proefmonster bemachtigen van het T-Veronica virus. Na een mislukt gevecht met Alexia Ashford en Chris, weet hij Steve Burnside’s lichaam te pakken te krijgen. Pas in 2003 laat Wesker weer van zich horen om Umbrella op te doeken. Hij valt de Russische facility binnen en verslaat zijn oude baas en gedrocht Sergei Vladimir. Hij presenteert deze gegevens aan de rechtbank en Umbrella wordt opgedoekt. Algemeen directeur Spencer wordt opgejaagd wild en Wesker heeft alle info nodig om Umbrella op nieuw op te starten. Nu nog geld

Dat vind hij door middel van missies aannemen van Umbrella’s grootste rivalen. Hij moest proefmonsters van parasieten zoeken en deze aan ze geven voor het grote geld. Hij begon hiermee samen met de “S corp”. Hun doel, de Los Iluminados in Spanje en de parasiet Las Plagas. Wesker, zelf ook geboeid door de parasiet werd bijna dwars gezeten door S corp en hun dubbelagent Ada Wong, maar vond snel op de zwarte markt zijn eigen proefmonster. Hij vertrok ook snel bij S corp. In 2006 wist hij waar Spencer was: in Europa. Eenmaal daar, trof Wesker een oude gek aan, die vertelt dat Wesker, net zoals iedere schurk een product van een groter geheel was. Sterker nog, Wesker was qua persoonlijkheid het evenbeeld van Spencer. Hij is ook de enige overlevende van het W Project. Spencer had er zelfs op gerekend dat Wesker het zou overleven. Spencer zijn doel was om de wereld te regeren, dankzij de inspanningen van Wesker. Wesker lacht en vermoord zijn “schepper”. Wesker, vol met Spencer zijn arrogantie besluit het plan om Umbrella terug te brengen af te blazen. In plaats daarvan gaat hij Project W perfectioneren. Niet lang daarna komen Chris en Jill binnen en na een schermutseling verdwijnen Jill en Wesker uit het raam om niet meer terug gevonden te worden.

Maar toch overleeft Wesker het: zoals Wesker het altijd deed, hij manipuleerde mensen en planned alles voor zijn eigen gewin. Jill overleeft het en wordt zijn persoonlijke soldaat, terwijl hij samenwerkt met Tricell, een organisatie zoals Umbrella. Hij werkte samen met Excella Gionne om zo het sterkste virus ooit te ontwikkelen, Uroborus. Deze samenwerking kwam tot stand doordat Excella eigenlijk verliefd op hem is en Wesker het spelletje meespeelt. Met nieuwe vormen van Las Plagas waarmee ze de Majini vormden in Kijuju en het Uroborus virus, had Wesker alles om eindelijk de god te worden die hij eindelijk wou zijn. Alleen... hij had niet gerekend op Chris Redfield. Chris weet Wesker zijn plan te stoppen om het Uroborus virus wereldwijd te verspreiden. In een laatste paniek actie laat hij het Uroborus virus zichzelf infecteren om Chris en zijn nieuwe partner Sheva te verslaan. Jammer genoeg voor Wesker wordt hij verslagen en terwijl hij bijna verdwijnt in de lava, wordt zijn kop eraf geknald door twee raketten.

En zo eindigt het verhaal van Albert Wesker. De man die alles over had om de wereld te veroveren. Hij gaf zijn menselijkheid op, heeft jarenlang plannen gesmeed maar het mocht niet baten: Chris Redfield blijkt zijn eindstation te zijn. Terwijl fans het logisch vinden dat Wesker niet meer terugkomt, heeft producer Kawata het bevestigd. Albert Wesker komt niet meer terug. En daarmee valt definitief het doek voor de zonnebril drager. Met nog een rolletje in Resident Evil the Darkside Chronicles en dan is het voorbij. Hiermee wordt een groot hoofdstuk in de Resident Evil reeks gesloten. Wesker was zeer belangrijk voor het verhaal en had stiekem achter de schermen alle touwtjes in handen. Resident Evil zal nooit meer hetzelfde zijn. Bedankt voor al je slechte daden Albert, ik heb er van genoten! Diegene die je schoenen zal moeten vullen in Resident Evil 6 moet hard zijn best doen. Of is Tricell een goede vervanger...?

Dit artikel delen

Over de auteur