1. Project Zero II: Crimson Butterfly

Project Zero II: Crimson Butterfly

De Japanse tweeling Mio en Mayu komen tot rust bij een riviertje, alles lijkt kalmpjes zijn gang te gaan. Wanneer Mio echter opkijkt, merkt ze dat haar zusje verderop staat en zelfs al bijna tussen de bomen is verdwenen. Niet begrijpend wat er aan de hand is gaat ze achter haar zus aan, die geobsedeerd lijkt door vuurrode vlinders, de zogenaamde Crimson Butterfly’s. Ineens blijkt het stel omringt te zijn door mist en staan ze aan de rand van een voor hen onbekend dorp. Het is het jaren geleden verdwenen All God's Village. Beide dames betreden het verlaten dorp en het tweede deel van Project Zero is begonnen.

Project Zero II speelt zich zo’n dertig jaar voor het origineel af. Kennis of ervaring van de voorganger is niet vereist, maar de fans zullen verheugt zijn de geschiedenis van de Camera Obscura te leren. Hierover later meer.

De Xbox heeft niet al teveel horrortitels en als ik er over nadenk kom ik eigenlijk alleen op Silent Hill 4. Een griezeltitel als Project Zero, dat in de Verenigde Staten Fatal Frame heet, kan het assortiment dus wel gebruiken. Griezelen is iets dat je trouwens zeker zult doen bij deze titel: het verhaal en de sfeer pakken je op en laten pas los als je het spel hebt uitgespeeld. Overal en altijd hangt een beklemmende sfeer en de tussenfilmpjes zorgen voor de nodige schrikmomenten.

In dit spel heb je namelijk niet de beschikking over dubbelloopse jachtgeweren en pistolen om je uit een bepaalde situatie te schieten. Zoals de Amerikaanse titel al een beetje doet vermoeden, draait het allemaal om de Camera Obscura, een ‘magische’ camera die je als wapen tegen geesten en spoken gebruikt. Wanneer deze mystieke wezens je dus proberen aan te vallen, moet je als een gek foto’s gaan maken. Een heel vreemde manier van actie natuurlijk, maar ook erg origineel. Leuk is dat je de camera kunt upgraden met verschillende lenzen en krachtigere filmrollen.

In het begin loopt je zusje steeds achter je aan, maar naar verloop van tijd raakt ze steeds meer geobsedeerd door de vlinders en al vroeg in het spel raak je haar dan ook kwijt. Vanaf daar ontvouwt zich het hele verhaal. Naast de bijzondere manier van ‘schieten’ bestaat de gameplay voornamelijk uit het welbekende zoek- en speurwerk.

Eigenlijk kan ik vrij weinig op deze titel aanmerken. Ik ben zelf helemaal geen horror-freak, maar toch kon deze titel me vermaken. Vooral het verhaal houdt je aan de buis gekluisterd en bovendien zijn sommige stukken écht eng. Door het hoge volume, de plotselinge beelden van opdoemende geesten en het trillen van de controller schrik je ongetwijfeld regelmatig. De korte levensduur is een minpunt, want in een ruim weekend (acht tot tien uur) ben je er wel doorheen en er is weinig extra’s. Wel leuk is dat je het spel nogmaals kunt spelen in first-person aanzicht. Het is daardoor beduidend moeilijker en spannender, omdat je niet ziet wat er achter je allemaal gebeurd.

Naast dit alles is het fijn om te weten dat het spel er gelikt uitziet (traplopen was nog nooit zo mooi), het geluid in orde is en het verhaal spannend. Het misschien wel grootste minpunt is alleen dat Mio ongelooflijke traag is. Als Resident Evil 4 nog zombie’s zou hebben, zou zij er eentje zijn. Ze kan wel gaan rennen, maar echt sneller ga je er niet van. Zeker wanneer je terug moet naar een punt eerder in het spel is de trage snelheid van het meisje hinderlijk.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Lijkt me een dik vette game

 • ENG!!

 • Vorige deel was wel goed, ga deze denk ik ook maar een keertje kopen .

 • "zucht" zoveel goeds nog te koop!!!

 • zozo, insiders choice, hmm misschien moet ik hem toch wel kopen :P onder die 2 plusjes bij de pluspunten staan ook 2 minnetjes, dat moet volgensmij niet :P

 • Lijkt me een erg tof spel. Ik vraag me af waarom deze niet bij mij op de deurmat is gevallen. :O ;)

 • Heb 1 nog nie gespeeld… Moet ik toch maar eens doen dan.

 • is deze game ook voor de ps2?

 • Ja, en al uit geloof ik…. tenminste in Amerika wel.

 • @ Proof

  Voor de Ps2 is deze game hier al bijna niet meer te verkrijgen. Die was namelijk vorig jaar al te koop. Nedgame eens proberen als je em nog wil hebben.

 • @ryu Het is de eerste IC die ik ooit heb gedaan maar ik vond het deze game wel waard. Voor de Xbox is het namelijk (samen met Silent Hill 4) de enige horror game en het is gewoon een heel goed spel.  @proof Ja is al heel lang uit voor PS2 geloof ik idd.

  De Xbox-versie heet eigenlijk ook Director's Cut en heeft die first person mode, die zat er bij de PS2 versie volgensmij niet in.


Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren