1. Boxarts bekijken

Boxarts bekijken

Hoe belangrijk is het doosje waar een game in zit? Als je in de winkel staat te zoeken naar een nieuwe game is dat namelijk het eerste wat opvalt. Soms is dat in positieve zin en soms totaal niet want tja, het ene hoesje is de andere niet. De ene boxart komt namelijk wat beter uit de verf dan de ander en stiekem hebben we hierover in Europa weinig te klagen. Terwijl wij namelijk games altijd stukken later krijgen dan in andere werelddelen worden we gelukkig wel beloond met een stuk gavere boxarts. Check de onderstaande voorbeelden maar eens.

Europa - Amerika

Ico bijvoorbeeld, één van de meest geprezen PlayStation 2-games wordt hier gekenmerkt door een uiterst kunstzinnig doosje. Het past goed bij de mysterieuze sfeer die ook in het spel is terug te vinden. De Amerikaanse boxart daarentegen is… uh, misschien wel één van de lelijkste. Het doet nog het meest denken aan de voorkant van een direct-to-DVD film of zo maar absoluut niet aan het kunstwerk die het spel in werkelijkheid is.

Amerika - Europa

Nog zo’n typisch geval, Resident Evil 4 die hier in Europa te vinden is met het uiterst sfeervolle beeld van Dr. Salvador met kettingzaag en jutezak middenin een donker bos. In Amerika, een opeengegooid hoopje van personages. Opvallend is dat weer het personage waarmee je speelt vooral duidelijk in beeld staat.

Amerika - Europa

Misschien begin je een beetje het patroon te zien maar in Amerika lijkt men niet zo gediend van een stukje artwork op de voorkant van een hoesje. Metal Gear Solid: The Twin Snakes en Metal Gear Solid 4 hebben bijvoorbeeld in Europa een gave getekende versie van de held en de schurk op de voorkant terwijl de Amerikanen een model uit de game hebben van de personages. Amerikaanse boxarts moeten herkenbare personages hebben en vooral erg stoer zijn daar is de onderstaande serie het levende bewijs van.

Amerika en Europa - Japan

Kijk namelijk even goed en je zult zien dat Kirby in Amerika boos kijkt terwijl hij in Japan gewoon een vrolijke roze blob is. Opvallend genoeg zijn de mierzoete graphics en muziekjes wel ongewijzigd maar Kirby ziet er gelukkig hier in het Westen wel een stuk stoerder uit.

Japan - Europa

Japan heeft sowieso wel een aparte smaak wat betreft boxarts. Helemaal als het gaat om Westerse games die hier worden uitgebracht. De platformheld Ratchet uit Ratchet & Clank krijgt in Japan namelijk een stel dikke wenkbrauwen mee. Als ik heel eerlijk ben hoop ik dat ze die wenkbrauwen een unlockable maken in de volgende game.

Amerika en Europa - Japan

Het lijkt af en toe wel alsof ze in Japan soms niet helemaal begrijpen met wat voor game ze precies te maken hebben. Op de doos van Ghost Recon: Jungle Storm zie je bijvoorbeeld lui liggende soldaten terwijl ze in Amerika toch echt stoer om het logo heen hangen. Crackdown is daarentegen nog wel geslaagd te noemen. Goed, de game is niet echt animé maar dit hoesje is toch best wel cool.

Amerika - Europa

En tja, soms zijn er ook momenten dat zowel Europa als Amerika een niet al te best doosje hebben…

Ken je zelf ook nog een paar voorbeelden gooi ze dan in de reacties zodat je het met iedereen kan delen!

Dit artikel delen

Over de auteur

Thijs Barnhard Redacteur bij InsideGamer en Gamer.nl. Laat mij je uitleggen waarom Spelunky, Overwatch, Hollow Knight, Super Mario World en Burnout Paradise de beste games ooit zijn.