1. UEFA Champions League 2004-2005

UEFA Champions League 2004-2005

Het is al weer een aantal jaar geleden dat ik een voetbal spel van Electronic Arts uitgebreid speelde. De laatste keer was FIFA 98: Road to the World Cup. Daarna ben ik aanraking gekomen met Konami’s goddelijke footie International Superstar Soccer: Pro Evolution Soccer en alle vervolgen daarop. Voor een PES veteraan is het dan ook lastig om weer over te schakelen naar een FIFA titel, of in dit geval UEFA Champions League 2004-2005. Lastig, maar gelukkig niet onmogelijk. Dit omdat het een kwalitatief gezien aardig voetbalspel is.

Voordat ik inga op hoe het spel speelt, wil ik het eerst over een aantal andere zaken hebben. Zoals bijvoorbeeld de missiestructuur. In dit artikel heb ik al het één en ander er over verteld. Inmiddels heb ik het nog wat meer gespeeld en moet ik zeggen dat het gewoon erg vermakelijk blijft. Opdrachten zijn keer op keer uitdagend, maar is het is niet verplicht om ze te voltooien. Lukt het wel, dan zul je beloond worden met punten waarmee speciale dingen kunnen worden vrijgespeeld, zoals een leren voetbal zoals we die uit de jaren dertig kennen. Bovendien zorgt het voor een innerlijke voldoening als je de opdrachten van de voorzitter weet te voltooien.

Naast deze missiestructuur valt het op hoe Electronic Arts haar best heeft gedaan om de Champions League sfeer in een spel te verwerken. Zo staat er tussen de wedstrijden door een radiozender aan, die het de hele tijd over voetbal en alles daaromheen heeft. Er wordt voorbeschouwd, nabeschouwd en luisteraars bellen op om hun mening te geven. Opvallender is de manier waarop het voetballen zelf wordt weergegeven. Er is geen radar en er zitten dikke zwarte balken boven en onder het scherm. Het is even wennen, maar het lijkt daardoor erg op het voetbal zoals dat op dinsdag en woensdag op de buis verschijnt. Dat gevoel wordt nog eens versterkt door de vele herhalingen die in het spel zitten. Als de bal even over de zijlijn is, dan wordt er vaak (zonder storend te zijn) een herhaling ingezet. Dit kan er één zijn van wat pas daarvoor gebeurde, maar ook is het mogelijk dat er een herhaling komt van een doelpunt wat meer dan een half uur geleden afspeelde. Het totaalplaatje brengt je echt in de juiste sfeer, al is het ontbreken van een radar soms irritant.

Waar Electronic Arts iets minder geslaagd in is, is het doorvoeren van gameplay verbeteringen. Op papier lijkt het allemaal erg interessant, maar in de praktijk valt het allemaal ietwat tegen. Mijn grootste bron van irritatie was de computergestuurde tegenstander. Deze doet namelijk niks anders dan steeds in driehoekjes tikken. Omdat het in UEFA Champions League niet mogelijk is om met twee man tegelijk een tegenstander aan te vallen (wat in PES wel mogelijk is), is het soms frustrerend moeilijk om de bal af te pakken. Een ander nadeel ten opzichte van PES is dat je nooit het gevoel van complete controle hebt. Het is telkens min of meer toevallig dat de bal bij jouw medespeler aankomt of dat je een schietkans krijgt. Tot slot is het erg jammer dat de seizoensmodus niet met Nederlandse teams gespeeld kan worden. Wel kunnen zij geselecteerd worden bij één van de andere speelmodi.

Ondanks deze gebreken die het spel ten opzichte van de Pro Evolution Soccer heeft, is het zeker geen slecht spel. Je pikt het heel makkelijk op en om van de echte topclubs te winnen zal er eerst flink veel getraind moeten worden. Bovendien zijn er voor de Xbox, PlayStation 2 -en PC versies een online modus, wat voor nog meer uitdaging zorgt. Tot slot wil ik nog even melden dat het audiovisueel gewoon in orde is. Spelers zien er uitstekend uit en de stadiongeluiden zijn zeer goed verwerkt, die net als in het stadion zelf klinken.

Conclusie en beoordeling

De liefhebbers van de Pro Evolution Soccer serie moeten dit spel gewoon links laten liggen. Voor de gamer die het leuk vindt om soms even snel een potje te spelen (met of zonder vrienden) is het een absolute aanrader. Je pikt het namelijk zo op en door de missiemodus blijft het een uitdagend spel. Zeker niet slecht, maar voor de absolute top komt het net even iets te kort.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Sfeer
 • Audiovisuele weergave
 • Missie modus
 • Minpunten
 • Geen complete controle
 • Geen Nederlandse clubs in missie modus

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • goede en duidelijke conclusie!

 • cool egt voetbal is toch leiper

 • dit spel is echt een must-have voor mij

 • De sfeer om dit spel is echt geweldig, het lijkt echt net of je in de CL speelt, jammer dat het gebasseerd is op de fifa engine en niet op de PES engine. Dat is alles eigenlijk.

 • deze moet ik echt hebben

 • Ik wil deze ook zeker maarja geen geld en PSP gaat nu even voor!

 • dees kan ik ehct niet kopen…maar het lijkt me best wel tof..maar ik moet gewoon geld sparen voor Ghost Recon 2,Baten Kaitos,DKJungle beat en Starfox Assault…het wordt eeen jaar wat heel erg pijn gaat doen aan mijn portemonee….

 • Yep… Fifa road to Worldcup 98 was ook mijn laatste Fifa versie… Toen kwam Konami met een prachtspel… Niet om gelijk de Uefa Champions League 2004-2005 af te kraken. Zal wel een goed spel zijn om mee te spelen als je van arcade voetbal houdt. Maar als je ooit PES speelt wil je niet meer anders:-)

 • Niet belangrijk, ik ga weer lekker verder met pro evo. Das pas een voetbalgame!

 • Ligt eraan he, ik vind pes4 aan de ene kant wat mooier graphics hebben omdta ik ze fijner vind om naar te kijken en de gameplay is bij pes beter dan fifa.

  Maar effe hierover:, ookal is hete en goede game het blijft uitmelken of ze moeten de game voor 25 euro ofzo verkoipen dan zou het nog kunnen:P

 • Godsamme….

  nov 03 - fifa 2004

  oct 04 - fifa 2005

  jan 05 - fifa cl

  juni 05 - road to the world cup 2006

  oct 05 - fifa 2006

  mei 06 - world cup 2006  Elke keer volle 60 euri voor een paar verbeteringen. Wordt je toch leip van….


Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren