1. 15 + 20 + 1

15 + 20 + 1

Wat gaat het leven toch snel. Ik ga al weer naar de vijfde klas van het VWO en ben intussen aan mijn twintigste weblog toe. En als klap op de vuurpijl word ik morgen 15 jaar! Omdat het weer morgen waarschijnlijk in een goede bui is (vergeef me deze flauwe woordgrap), ga ik lekker zwemmen in het Engelenmeer, vlak bij 's-Hertogenbosch. En om hier op IG ook iets te doen aan mijn verjaardag, plaats ik bij dezen (ik heb daar morgen vast de tijd niet meer voor, dus doe ik het vandaag) een blog over mijn ervaringen in de Verenigde Staten van Amerika, waar ik twee weken op vakantie ben geweest. Ik heb een aantal observaties opgeschreven die ik kenmerkend voor Amerika. Daarnaast heb ik er gewoon wat anekdotes tussen gezet, anders was de lijst wellicht wat té serieus geworden.

In Amerika...

- Is alles groter. Dit geldt in het bijzonder voor de porties eten, die blijkbaar bedoeld zijn om uitgehongerde cowboys voor een hele dag te verzadigen.

- Staat de airco altijd en overal aan, het liefst op standje Alaska.

- Zijn niet heel veel mensen dikker dan in Nederland. Wel zijn er veel mensen dik in extreme mate.

- Is men zeer klantgericht en vriendelijk (soms zelfs een beetje overdreven).

- Is niets fine, good of very well, maar is alles okay.

- Eet men erg veel kip.

- Wordt veel meer eten geroosterd of gegrild dan hier – waaronder natuurlijk de kip, die vaker gegrild dan ‘normaal’ verkrijgbaar is.

- Kun je in de supermarkt (die trouwens ook enorm groot zijn), zulke gigantische pizza’s kopen dat een Nigeriaans gezin er vijf weken van zou kunnen eten.

- Zijn veel dingen goedkoop in vergelijking met Nederland, zeker als je rekening houdt met de huidige stand van de dollar.

- Ligt Las Vegas, een van de meest afschuwelijke oorden waar ik ooit geweest ben. Het is niets meer dan Disneyland met poker voor stinkend rijke volwassenen die zo slecht in het leven staan dat ze hun zorgen weg willen gokken. Om de “ontsnap aan de realiteit”-sfeer nog erger te maken, hebben een aantal smakeloze ontwerpers allerlei beroemde beelden op amateuristische wijze nagemaakt, in de wetenschap dat de gemiddelde Las Vegas-bezoeker dat niet ziet. Als Michelangelo kunstwerken op zo’n manier verkracht had zien worden, was hij loodgieter geworden.

- Stopt iedereen netjes voor je als je over wilt steken, wat ik overigens niet had verwacht.

- Zijn kringbaardjes erg in de mode.

- Wordt nog steeds veel waarde gehecht aan het clichématige beeld van de stoere cowboys met jeukende trekkervingers, zoals ik dat zag in een volledig commercieel opgezet Wild West-stadje, dat zogenaamd was gebouwd “om een stukje historisch Amerika te bewaren”.

- Zijn nauwelijks DVD- of gamewinkels te vinden. Dit verbaasde me, aangezien de industrie van zowel films als videospellen zich voornamelijk daar bevinden.

- Heb ik Alcatraz gezien. Het eiland was helaas niet zo imposant als ik had gehoopt.

- Hebben mijn ouders en ik dubbel gelegen om een constant breed glimlachende, Chinese ober die ons probeerde uit te leggen waar een bepaald gerecht nu precies van werd gemaakt. Hier is wat ik heb onthouden, fonetisch uitgeschreven: “Hie kows dem mwarbals, hie meek dem no sorij wit biek tsaikee. Goe ovar sorijs, but wit lietuil sroopi ien tsaikee”. Toen hij later de rekening kwam brengen, verging ons het lachen echter wel.

- Wordt veel gewerkt met fooien: in sommige restaurants staat de fooi al standaard op de rekening en het komt voor dat een taxichauffeur de koffers enkel uitlaadt wanneer de reiziger hem een extraatje geeft.

- Beweerde mijn moeder achtereenvolgens dat Al Pacino op Alcatraz gevangen had gezeten, dat Washington D.C. aan de westkust lag, dat de zon en de sterren ongeveer even ver van de aarde stonden en dat je door een speciale stekker een 220 volt apparaat best kon laten draaien op een 110 volt stopcontact.

- Heb ik een buitengewoon mooie Indianenfluit gekregen, die een betoverend, spookachtig geluid maakt en heel makkelijk te bespelen is.

- Heb ik één wijsheid opgedaan die me misschien wel het meest kostbaar van allemaal is: dat de nietigheid en pietluttigheid van Nederland me dierbaar zijn en dat ik daarom nooit van mijn leven zou willen wonen in Amerika.

Ik had nog veel meer kunnen schrijven, maar 20 stellingen leek me voldoende.

En de laatste mededeling is deze: vanaf vandaag heb ik 1 nieuw profiel. Ik ben helemaal niet goed in Photoshoppen, maar ik had het idee dat ik mijn oude biografie zou kunnen verbeteren. Oordeel zelf: dit is mijn oude.

En voor de nieuwe klik je links op het blauwe balkje boven deze weblog op "profiel". Is het een verbetering of niet?

Dit artikel delen

Over de auteur