1. Lumines

Lumines

In Japan was Lumines één van de launchtitels voor de PlayStation Portable. En niet onverdienstelijk, want het spel is reeds al meer dan 40.000 keer over de toonbank gegaan. Niemand minder dan Tetsuya Mizuguchi, bedenker van Rez, zit samen met zijn studio Q Entertainment achter deze puzzeltitel dat veel gemeen heeft met de klassieker Tetris. Maar wat maakt dit spel nu zo anders?

Lumines brengt een nieuwe en unieke puzzelervaring naar de PSP. Het spel biedt gameplay dat gelijkenissen vertoont met Tetris, maar daarnaast brengt het nieuwe innovatieve spelelementen met zich mee. Naast de vallende blokken speelt de muziek namelijk een zeer belangrijke rol binnen het spel. Toch blijft het hoofddoel van Lumines om zoveel mogelijk blokken van het scherm weg te spelen, voordat deze de bovenkant van het scherm raken.

Oké, hoe werkt het spel nu precies? In deze alinea zal ik dat even kort proberen uit te leggen. Een 2 bij 2 box bestaande uit willekeurige combinaties van vier blokken valt van de bovenkant van het scherm naar beneden. Let wel: de blokken kunnen in twee verschillende kleuren naar beneden komen. Net als bij Tetris kun je de box verplaatsen en draaien. Het doel is om groepjes van minimaal 2 bij 2 blokken en dezelfde kleur te vormen. Hierdoor verdwijnen deze van het scherm. Hier zit wel een addertje onder het gras. De groepjes blokken verdwijnen namelijk niet gelijk. Er is namelijk een tijdlijn die bovenaan het scherm op de maat van de muziek van links naar rechts gaat. De groepjes blokken verdwijnen dus pas wanneer de tijdlijn langs komt en daarnaast zorgt dit voor nieuwe soundeffecten die uitstekend bij de soundtrack passen.

De soundtrack en de bijbehorende stijl is geniaal. In de Lumines-wereld noemen ze het skins. Het spel bevat tientallen skins die het spel er telkens anders laat uitzien. Bekijk de bijbehorende screenshots maar eens en je zult zien wat ik bedoel. Elke skin kent zijn eigen kleur blokjes, achtergrond, geluidseffecten en muziekje. Geen spel is dus hetzelfde. Je dient de skins wel te unlocken, dus veel Lumines spelen is een vereiste!

Veel Lumines spelen is zeker geen straf, het spel kent namelijk een aantal verschillende spelmodi. Zo is er een doodgewone één speler modus, een verhaal modus en een multiplayer modus. In deze laatste modus kun je het draadloos opnemen tegen een andere PSP gebruiker, of, wanneer er geen PSP gebruikers in de buurt zijn, tegen de computer. Het mooie van deze modus is dat het grote PSP scherm in tweeën wordt verdeeld zodat je ook de acties van je tegenstander kunt zien. Multiplayer-fun ten top.

Het was even afwachten of Lumines überhaupt naar het Westen zou komen, maar Ubisoft heeft inmiddels een Amerikaanse versie aangekondigd. Deze versie zal extra skins en spelmodi bevatten. Ook zal de originele soundtrack behouden blijven en zijn de laadtijden verkort. Nu is het alleen nog wachten op een persbericht waarin Ubisoft ook de Europese versie aankondigt. Het zou toch niet zo zijn dan wij dit geweldige spel moeten missen?

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Zulke games vind ik nou geen zak aan.

 • Effe kijken of de fanboys nu ook over de graphics gaan zeuren.

 • De maker van REZ!!!! zegt genoeg

 • Toppie!

 • Lijp, gewoon effe een lekker dnek spel enzo:D…. En de makers van rez he!!, zegt al veel:P

 • Deze game is zoo verslavend..Als je deze game hebt kan je maar aan 1 ding denken: High Score verbreken:p

 • Reactie van The_untouchable geplaatst op 13 februari 2005 00:30

  De maker van REZ!!!! zegt genoeg

  Idd, als deze half zo cool is als REZ dan is het al een dikke (cult) hit.


 • volledig mee eens!

 • Altijd van de lekkere verslavende spelletjes :)

 • Lijkt me op ten duur eentonig en saai worden….

 • Inderdaad, superverslavend. Maar dit zijn ook spellen die uitermate geschikt zijn voor de handheld. Gran Turismo ofzo is gewoon lastig om te spelen op zo'n handheld. Iets als dit is lekker simpel, blijft lang leuk en kun je prima spelen op een klein beeldscherm :).

 • Hmm, ik heb het niet zo op dit soort games. Leuk voor een tijdje maar dan word het gewoon saai. Dat is iets wat ik dus nooit met games als GT heb dus ik kan daarom ook niet w8en op GTPortable.

 • Past niet echt bij psp….meer een ds game IMO

 • Meer een DS game? Yeah right. Deze game moet ik iig hebben :)

 • In eerste instantie had ik dit spel gekocht om zo af en toe eens spelen. Als tussendoortje. Maar dit is nu het spel geworden wat ik het meeste speel op m'n psp. Dit is echt een top spel. screens en filmpjes geven je een kleine indruk van het spel, maar speel het maar een keer en je bent verkocht.

 • Innovatief! Ow wacht, het is geen DS spel. Toch niet zo innovatief dan. :')

 • Niks voor mij.

 • wanneer er een puzzelgame voor de ds komt zit iedereen te zeiken dat er baggergames op komen ook al zijn ze nog zo verslavend..

 • idd terrored,ze zeiken Nintendo teveel af terwijl Sony's consoles ong. zelfde krijgen,en dan zeiken ze niet of nouwelijks

 • komt er dan een puzzlegame van dit (of mercury) niveau eraan voor de DS?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren