1. Homo Complex

Homo Complex

Zoals je in mijn recensie al kon lezen ben ik behoorlijk te spreken over Shadow Complex. Het spel raakte bij mij en vele andere de gevoelige Metroid-snaar. Vandaar dat ik de game dan ook iedereen van harte kan aanraden, alhoewel… Er is iets aan het licht gekomen waardoor ik deze mening misschien wat moet bijstellen.

Het zit namelijk zo: Shadow Complex is gesitueerd in het universum van de Empire-boeken, een sciencefiction-reeks over een Amerika dat verscheurd is door extreem-links en -rechtse facties. De schrijver van deze boeken, Orson Scott Card is absoluut geen groentje in zijn vak. Hij schreef eerder al Ender’s Game, één van de bekendste en populairste science fiction-boeken van de vorige eeuw. Niets mis mee toch? Er komen de laatste tijd wel meer games uit gebaseerd op boeken en verhalen, neem bijvoorbeeld Dante’s Inferno.

Waar dit verhaal echter een staartje krijgt is vanwege de schrijver Orson Scott Card. Deze man, een overtuigd mormoon heeft het namelijk niet zo op homoseksuelen, en dat is dan nog zacht uitgedrukt. De man gaat zelfs zo ver in zijn overtuigingen dat hij lid is van de National Organisation for Marriage die zich actief richt op het voorkomen dat homoseksuelen mogen trouwen. Er is dan ook een grote kans dat het geld dat hij met Shadow Complex verdient, regelrecht wordt besteed in deze behoorlijk controversiële organisatie. Als je dus net als ik een fan bent van het Metroidvania-genre maar geen fan bent van het afnemen van rechten van homoseksuelen, dan kom je in een behoorlijk rare situatie terecht. Steun je iemand wiens ideeën eigenlijk niet thuis horen in deze moderne wereld of trek je je er niets van aan doe je beroep op de vrijheid van meningsuiting. Is een boycot van Shadow Complex op zijn plaats?

Orson Scott Card

Dat laatste argument is waar Peter David zich mee verdedigt. Deze schrijver van onder andere enkele Star Trek afleveringen bedacht en schreef het verhaal van Shadow Complex, Card heeft er in die zin dus weinig mee te maken gehad en David distantieert zich van de uitspraken van de schrijver. David is het volgens eigen zeggen op vrijwel ieder politiek punt met Card oneens en staat er zelf om bekend homoseksuele personages toe te voegen in zijn verhalen. Ook de ontwikkelaar Chair is een nog behoorlijk onbekende ontwikkelaar die als videogamebedrijf nou niet bepaald in een positie zit om een kant te kiezen in dit standpunt. Is de boycot dan wel eerlijk als het merendeel van de mensen die aan de game gewerkt hebben niet dezelfde ideeën hebben als Orson Scott Card?

Uiteindelijk heb ik niet voor de keuze hoeven te staan om de game aan te schaffen, ik kreeg namelijk een code opgestuurd om de game gratis te downloaden en daarmee werd mij een aardig dilemma bespaard. Maar als ik voor de keuze had gestaan tussen kopen of niet, dan had ik waarschijnlijk alsnog mijn virtuele Microsoft Points aan Shadow Complex besteed omdat Orson Scott Card, in al zijn onwetendheid recht heeft op zijn eigen mening, hoe verkeerd ik die vervolgens ook mag vinden. Daarbij moet ook gezegd worden dat ik Shadow Complex met veel plezier heb doorgespeeld zonder ook maar enig spoor van homofobie te ontdekken. Zijn mening mag mij dan misschien wel niet aanstaan, maar zoals wel vaker kan ik een film, verhaal of universum gewoon tof vinden zonder dat ik de personen daarachter waardeer. Vrijheid van meningsuiting blijft uiteindelijk toch vooral een ingewikkeld en persoonlijk iets.

Dit artikel delen

Over de auteur

Thijs Barnhard Redacteur bij InsideGamer en Gamer.nl. Laat mij je uitleggen waarom Spelunky, Overwatch, Hollow Knight, Super Mario World en Burnout Paradise de beste games ooit zijn.