1. Bijzondere Flashgames

Bijzondere Flashgames

Flashgames. Veel (hardcore) gamers zien ze als minderwaardige meuk. Oké, dat is op zich best terecht, want een aanzienlijk deel van deze spelletjes is ook minderwaardige meuk. Sinds IG PLAY! introduceerde hebben hier meer mensen respect gekregen voor flashgames, maar het blijven natuurlijk domme spelletjes waar je even vijf minuutjes mee speelt, want langer verdienen ze niet echt.

Toch?

Nee dus. Zoals er hier en daar pareltjes liggen tussen de ‘echte’ games zijn er ook schatten te vinden in het rijk van de flashgame. Deze ondergewaardeerde, vaak bijzondere flashgames worden ondergesneeuwd door schaamteloze Mario/Sonic/Megaman/etc. kopieën en zoveelste versies van Bejeweld en Arkanoid. Deze games verdienen meer aandacht, bijvoorbeeld van de grote groep mensen met een verkeerd beeld van de flashgame, die af en toe net zo awesome is als een echte game.

In deze weblog ga ik een aantal flashgames bespreken die mij zijn opgevallen en wat mij betreft het label ‘parel onder de flashgames’ verdienen. Met genoeg positieve reacties komt er misschien wel een vervolg. :) Het bespreken van deze flashgames doe ik door middel van een kleine recensie. De cijfers zullen waarschijnlijk alleen achten, negens en tienen zijn. Ik bespreek immers alleen de games die ik echt bijzonder en goed vind. De cijfers zijn dan ook vooral bedoeld om de verhoudingen tussen deze games onderling aan te geven.

The Mind Bender

Gemaakt door: Brad Borne, 'luka' (o.a.)

Genre: Puzzle/Platform

Mijn favoriete genre binnen de flashgames is uiteindelijk de puzzle platformer. Een goede puzzle platformer combineert twee genres die perfect passen bij het 2D waar de flashgame waarschijnlijk altijd in zal blijven hangen. The Mind Bender is zo’n goede puzzle platformer. In deze game speel je een hip uitziend mannetje met telekinetische krachten. Je weet wel, waarmee je dingen kan optillen. Deze krachten gebruik je om kratjes op te tillen en zo het doel in ieder level, een driehoek, te bereiken. Het gevaar met zoiets is dat het al snel gimmicky gaat aanvoelen maar dat valt in dit spel heel erg mee. Het werkt erg goed en het puzzelen en platformen worden goed gecombineerd zonder dat één van de twee duidelijk de overhand heeft. In latere levels kan het wel voorkomen dat je gefrustreerd raakt omdat het mannetje af en toe verder springt dan je zou willen.

De muziek in The Mind Bender zorgt voor het klinische sfeertje wat wel bij een spel zoals dit past, met al dat telekinetische gedoe. De muziek is trouwens wel erg aanwezig en verandert niet per level, dus je hoort het hele spel door hetzelfde. Gelukkig leidt het je gedachten over hoe je dat ene kratje nou moet plaatsen niet af.

De graphics dragen ook wel bij aan het klinische, maar zijn een stuk minder goed. De achtergrond is telkens hetzelfde effen kleurtje en iedereen die wel eens het programma GameMaker heeft gedownload ziet gelijk dat de gebruikte blokjes de standaard blokjes uit dat programma zijn.

Voor een goede puzzel platformer moet je bij The Mind Bender zijn! Grafisch gezien geen hoogstandje, maar aan pittige puzzels en platformactie ontbreekt het niet. De spelduur is denk ik een uur.

8/10

Manifold

Gemaakt door: Joel Esler

Genre: Puzzle/Platform

Manifold is net als The Mind Bender een puzzle platformer, maar hier draait het niet om telekinesis, maar om zwaartekracht. Nou is een game over de zwaartekracht niks bijzonders, maar Manifold doet er iets leuks mee. In Manifold speel je namelijk een zwart, insectachtige mannetje dat de beschikking krijgt over speciale bollen. Binnen deze bollen is een ander soort zwaartekracht aanwezig dan erbuiten. Je kan hiermee bijvoorbeeld over het plafond lopen, door een bol op het plafond te gooien waarin de zwaartekracht precies omgekeerd is.

Je begrijpt vast wel dat je hier leuke puzzels mee kan bedenken, en dat heeft de maker dan ook gedaan. Door gebruik te maken van de bollen kom je langs obstakels zoals enorme tandwielen. In het begin heb je nog maar één bol, maar naarmate het spel vordert krijg je je tweede waarmee je nog leukere trucjes uit kan halen. Toch werkt het systeem niet altijd vlekkeloos: soms is het erg moeilijk om een zwaartekrachtveld te krijgen dat én op de juist plek zit én precies de soort zwaartekracht heeft die jij nodig hebt.

De graphics zijn simpel maar zeker doeltreffend en dragen bij aan de rustige sfeer. Een leuk detail is ook dat, elke keer dat je sterft, de achtergrond van kleur verandert. Muziek is in het hele spel niet te vinden, het enige geluid dat je hoort is een vriendelijk ‘plong’ wanneer je een bol oppakt of gebruikt. Oh, en het nogal bloederige geluid wanneer je doodgaat. :)

Manifold is opnieuw een leuke puzzle platformer, met goede graphics en vernuftige platformpuzzels, vooral door het leuke idee van zwaartekrachtbollen. Duurt ongeveer een halfuur.

8,5/10

Noot: Er zijn twee versies: Manifold en Fold. Fold is Manifold met nog twee extra modi. Hier behandelde ik alleen Manifold.

Nevermore 3

Gemaakt door: Adam Westerman (o.a.)

Genre: Adventure/Platform

Nevermore 3 is echt een bijzonder spel. Neem, voordat je begint met spelen, eens de tijd om het spel te bekijken. Je zult ontdekken hoe ontzettend gedetailleerd dit spel is. Van het wapperen van de rode lap links, tot de rare kabelbaan rechts, tot de dingen die op de achtergrond langs zweven. Zelfs de uitleg van de eenvoudige besturing is op een manier gedaan die je mooi kan noemen, ook al is het zo simpel als wat. Ren naar links en in de kabelbaan en het spel kan beginnen. Zelfs in het eerste filmpje, begeleid door leuke muziek, is de sfeer en het detail volop aanwezig.

Als je eenmaal aan bent gekomen heb je een kort gesprek met één van de vogelachtige wezens die je voortdurend aan zult treffen tijdens dit prachtige avontuur. Als je vervolgens doorloopt merk je steeds beter hoe dit spel je meeneemt. Er gebeurt eigenlijk helemaal niks terwijl je het pad afloopt, maar je voelt de perfecte sfeer, je ziet de prachtig gedetailleerde graphics, je hoort de muziek die precies past bij dit spel. Het deed me denken aan Zelda.

Het doel van dit avontuur is het vinden van een schat, maar wat voor schat blijft onduidelijk. Het zwarte mannetje, Olek, zoekt deze schat om zijn dorp te redden van de armoede. Het verhaal is verder niet erg belangrijk, maar aan het eind heeft het een leuke twist.

Naast de slimme platformactie bezit dit spel ook een aantal net zo vernuftige puzzels, die gelukkig nooit te makkelijk zijn om in één keer te raden maar ook niet te moeilijk om je het spel af te laten sluiten omdat je vast zit.

Nevermore is een spel zonder savepoints en dat is denk ik heel bewust gedaan. Dit is een spel dat je in één keer uit moet spelen. Een nadeel hieraan is wel dat het spel hierdoor erg kort is voor consolegame-begrippen. In een uur bereik je het einde.

Nevermore heeft sfeer, prachtige graphics, precies de goede muziek, leuke puzzels, kortom; een perfect avontuur. Het is ontzettend moeilijk om het gevoel dat dit spel teweeg brengt te beschrijven in een kort stukje zoals dit. Dus raad ik iedereen aan om een uurtje vrij te plannen en op de link boven dit stukje te klikken. Niemand durft na dit spel gespeeld te hebben nog te zeggen dat flashgames niks zijn.

10/10

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nogmaals: met genoeg positieve reacties komt er een tweede deel! :)

Dit artikel delen

Over de auteur