1. Critical thinking is the key to success - 2

Critical thinking is the key to success - 2

Ruim een jaar geleden schreef ik mijn weblog 'Critical thinking is the key to success'. Deze weblog was mijn poging wat enthousiasme te kweken voor Professor Layton and the Curious Village door middel van wat leuke breinbrekers uit de game. Inmiddels ligt het tweede deel al bijna in de winkels, dus lijkt het mij een prima plan je wederom lekker te maken met wat fantastische puzzels uit het nieuwe avontuur: Professor Layton and the Diabolic Box (Nederlandse versie: Professor Layton en de Doos van Pandora). Ook voor deze puzzelweblog geldt: hoe hoger het aantal te verdienen picarats (de valuta uit het Professor Layton-universum), hoe lastiger de puzzel. Veel succes! (Om de antwoorden te zien moet je het spoilerkader selecteren met de muis.)

Puzzel 1: Dinerende echtparen

Waarde: 20 picarats

Vier echtparen zitten bij elkaar in de bistro van een trein. Deze acht personen zijn verdeeld over twee tafeltjes en zitten direct naast of tegenover hun wederhelft. Beredeneer waar mevrouw Hatsma zit met behulp van de volgende gegevens:

-Meneer en mevrouw Jansen zitten bij het gangpad

-De besnorde meneer Korenveld zit naast zijn vrouw

-Meneer Lambrecht zit tegenover zijn vrouw

Mevrouw Hatsma zit op plek E. De besnorde meneer Korenveld houdt met zijn vrouw namelijk plek A en B bezet (bekend was immers dat ze naast elkaar zaten). Meneer Lambrecht zit tegenover zijn vrouw. Dit is enkel mogelijk bij tafeltje aan de rechterzijde. Meneer en mevrouw Lambrecht nemen plek D en H in, aangezien de Jansens (C en G) naast het gangpad zitten. Plekken E en F zijn dus gereserveerd voor de Hatsma's en aangezien we specifiek vroegen naar mevrouw Hatsma is E het enige juiste antwoord.

Puzzel 2: De treinreis

Waarde: 20 picarats

Een onbekend aantal passagiers reist met een trein. Bij de eerste halte stapt 1/6 van het aantal passagiers uit. Bij de tweede halte 1/5, dan 1/4, bij de vierde halte 1/3 en bij de een-na-voorlaatste stop stapt 1/2 uit. Aan het einde van de rit, na de zesde stop, is uiteraard iedereen uitgestapt. De vraag is: wat is het minimale aantal passagiers dat in de trein moet hebben gezeten vanaf voordat de eerste stop werd gemaakt?

Er zaten in het begin minimaal zes passagiers in de trein. Na de eerste stop ging één van hen weg (1/6), bij de tweede stop ging stapte wederom één passagier uit (1/5), etc. Bij de een-na-voorlaatste halte stapt uiteindelijk één van de twee overgebleven passagiers uit (1/2). De laatste reiziger stapt pas uit op het laatste station (1/1).

Puzzel 3: Balancerende ornamenten

Waarde: 30 picarats

Er hangen prachtige ornamenten aan een gouden staaf. Maar omdat de ornamenten niet even zwaarveel wegen en qua gewicht niet goed zijn verdeeld, is de balans van die gouden staaf doorgeslagen. Gelukkig is deze te herstellen door één extra ornamentje te plaatsen. Het zwaarste ornament weegt net zo zwaar veel als drie van de lichtste ornamenten, het middelste ornament is twee keer zo zwaar als de het lichtste. Welk ornament moet er bij worden bijgehangen om het evenwicht te herstellen?

Het is het gemakkelijkste om elk ornamenttype een nummertje te geven. Het getal drie voor het zwaarste, het getal één voor het lichtste. Dan is het een kwestie van tellen. De middelste rij ornamenten licht precies op de evenwichtslijn en heeft dus geen invloed. Aangezien het balansverschil met één ornament moet worden opgeheven kan het niet anders dan dat het meest vertegenwoordigde ornament (de maan) heet lichtste moet zijn. Anders zou de balans te veel doorslaan om snel te worden opgelost. De zon en ster blijven dan nog over. Wanneer de zon het zwaarst zou zijn, vertegenwoordigt de linkerzijde een gewicht van veertien ten opzichte van negen aan de rechterzijde. Het balansverschil is in dit geval vijf en daarmee te groot om in één keer te overbruggen. Wanneer de ster het zwaarst is, representeert de linkerzijde een gewicht van elf en de rechterzijde een gewicht van tien. Dit verschil van één is direct te overbruggen met het lichtste ornament, de maan!

Puzzel 4: Een hartverscheurend afscheid

Waarde: 15 picarats

Een treinstation is dikwijls het toneel van een hartverscheurend drama: het afscheid. Zo ook in dit geval, waar een man wordt uitgezwaaid door zijn geliefde, nadat zij elkaar een laatste keer omhelzen door het zojuist geopende treinraampje. Een prachtig schouwspel in het mysterieuze licht van de maan. Wie goed kijkt ziet echter een kleine onnauwkeurigheid in deze mooie prent. Er is iets dat niet helemaal klopt, maar wat?

Hey, dat raampje kan niet op zo'n manier open! Op de afbeelding is de zien hoe het raampje naar boven toe is geschoven, terwijl dat helemaal niet kan. Zo'n groot stuk glaswerk kan je namelijk helemaal niet kwijt, tenzij het door de bovenkant van het dak naar buiten komt.

Puzzel 5: De winnende pijl

Waarde: 10 picarats

Een optische illusie als afsluiter. Drie perfect rechte pijlen hangen achter een bord. Twee zijn er afgebroken en de derde is gewoon helemaal heel. Aan die derde pijl hangt een zakje snoep. Nu wil ik alleen weten: hangt dat snoepje nu aan pijl A, B of C?

Door je hoofd iets te kantelen wordt deze optische illusie al een stukje eenvoudiger. Op deze manier zie je namelijk direct dat het zakje snoep in een directe lijn met pijl B hangt.

Meer verklap ik niet, de rest moeten jullie zelf maar ontdekken in Professor Layton en de Doos van Pandora!

Dit artikel delen

Over de auteur