1. About games...part I

About games...part I

Van mijn eigen blog gehaald - http://wordpress.onweersproken.nl vandaar de wellicht wat vreemde introductie.

Deze site kenmerkt zich voornamelijk door onderwerpen die zwaar op de maag liggen. Filosofie, theologie en politiek zijn geen vreemde begrippen. Dit zijn echter onderwerpen waar ik vaak lang over na denk alvorens mijn ongezouten mening op het internet te gooien. Er liggen nog voldoende serieuze onderwerpen op de plank maar ik heb besloten af en toe berichten met een minder zwaar karakter de plaatsen. Het lezen van saaie boeken is namelijk niet mijn enige hobby. Zo kijk ik veel films, rook ik graag pijp, luister ik graag naar muziek en speel ik regelmatig videogames. In deze post wil ik het over het laatste hebben.

Videogames zijn voor mij meer dan alleen een digitale spelletjes spelen. Het is een subcultuur voor nerds waar ik me al jaren in waan. Het is een wereldje dat in 1983 begon te bloeien door de opmars van de NES (Nintendo Entertainment System) en is inmiddels uitgegroeid tot een volwassen markt met een hogere nettowinst dan de film- & muziekbusiness tezamen. Het internet maakt het mogelijk elke dag een dosis videogame-news te ontvangen. Dit kan door middel van het lezen van nieuwsberichten, discusseren op fora en het downloaden/streamen van videos en podcasts. Op die manier is er elke dag wel iets te vinden dat je interesse wekt. De subcultuur is voor mij soms zo interessant dat ik tijden heb gekend dat ik simpelweg geen tijd meer over had om daadwerkelijk mijn console aan te zetten. Door ouderen en niet-ingewijden worden videogames vaak geassocieerd met tieners en pubers. Het overgrote deel van de Playstation 3 en Xbox 360 gebruikers zijn echter 24 jaar of ouder. Hieruit kun je wellicht concluderen dat niet alleen de markt volwassen is geworden maar tevens haar afnemers. Niet alleen de markt en haar afnemers zijn volwassen geworden maar ook de hardware. Een console leent zich niet alleen voor videogames. Op de Playstation 3 kun je bluray en DVD kijken, je complete iPod collectie opslaan, vakantiefoto’s aan je familie laten zien en dit alles in Full HD (als je televisie dit ondersteunt).

Er zijn zijn echter ook veranderingen waar ik minder over te spreken ben. Nintendo heeft op 2 december 2009 zijn vijfde console op de markt gebracht. De Nintendo Wii is, hoe je het ook wend of keert, een revolutie binnen op het gebied van games. Het heeft de deur open gezet voor de zogenaamde family-games. Dit zijn videogames die vooral leuk zijn om samen met een groep dronken vrienden te spelen. Ze zijn gemaakt om de gebruiker maximaal een uur plezier te bieden. Na een uur beginnen de meeste family-games naar mijn mening saai te worden. De Wii verkoopt als een trein en is zelfs de best verkochte console van de afgelopen paar jaar. Nintendo heeft een gat in de markt gevonden. Door mijn voorkeur in games en speelwijze val ik buiten de Wii-boot. Gamen betekent voor mij ontspanning en ik kan me simpelweg niet ontspannen als ik met een controller door de kamer moet zwaaien. Dat is geen ontspanning maar inspanning. Dat Nintendo voor mijn gevoel geen echte games meer maakt heb leren accepteren maar dat Sony en Microsoft dezelfde weg willen bewandelen baart mij zorgen.

Afgelopen E3 kwam Microsoft met Natal en Sony met twee enorme lollies. Natal schijnt al je bewegingen te herkennen. Ik maakte me geen zorgen toen ontwikkelaar Peter Molyneux vertelde dat dit de toekomst van gamen zou worden, dat oppert hij immers bij elk idee. Toen Spielberg met zijn gezond verstand dezelfde stelling proclameerde, begon ik me zorgen te maken. Het kan erg conservatief klinken maar gamen is voor mij een prestatie neerzetten door een bepaalde knoppen combinatie in te drukken. Ninja Gaiden is een goed voorbeeld. Ninja Gaiden is simpelweg niet te spelen met een camera of lolly omdat je eigen bewegingen nooit sneller zijn dan die van de karakter op het scherm. Combo’s maak je omdat je vingers vliegensvlug over de controller schieten, niet door in de huiskamer met een denkbeeldig zwaard te slaan en hakken. Dat red geen enkel mens. Ik ga terug naar PC gaming op het moment dat de volgende consoles zonder controler wordt geleverd.

Dit artikel delen

Over de auteur