1. Diverse misverstanden

Diverse misverstanden

Op verjaardagen, tijdens het winkelen en in het openbaar vervoer overhoor je regelmatig een gesprek. Meestal gebeurt dit onbewust en neem je slechts een paar seconden van een gesprek op. Dit is maar goed ook want het overgrote deel van onze gesprekken gaan voornamelijk over koetjes en kalfjes en hebben weinig inhoud. Zo nu en dan hoor je echter dingen die je het liefst ter plekke recht zet. Dit zegt wellicht meer over mij dan over de personen die het gesprek voeren maar laat ik deze site gebruiken om het alsnog recht te zetten.

Misverstand I: Bij een blindedarm operatie wordt de blindedarm verwijderd.

Tijdens een blindedarmoperatie wordt alleen het zogenaamde wormvormig aanhangsel (de appendix) verwijderd en niet het als blindedarm bekendstaande einde van de dikke darm zelf.

Misverstand II: De Sahara is een grote zandwoestijn.

De Sahara is een grote steenwoestijn. Slechts een vijfde van het oppervlak is met zand bedekt.

Misverstand III: Teken laten zich uit de boom vallen en men moet ze uit de huid draaien.

In de zomer gaan er weer legio mensen het bos en de duinen in. Dit betekent dat je een gebeten kunt worden door een teek. Er schijnen nogal veel hardnekkige misverstanden betreffende teken te bestaan. Veel mensen denken dat teken zich uit een boom laten vallen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, level deze insecten vlak bij de grond, in het onderhout, op grassprieten en in struiken. Het is daarom niet gevaarlijk om onder bomen te lopen, maar wel door velden. Het tweede misverstand gaat over de verwijdering van het insect. De angel van de teek heeft namelijk geen schroefdraad, maar weerhaken; wie daarom na een wandeling een teek op zijn huid vindt, moet deze zo spoedig mogelijk, het liefst met een pincet, zonder te draaien verwijderen.Van tevoren moet je het diertje ook niet met olie of alcohol bedruppelen, zoals vaak wordt aangeraden. Hierdoor raken de parasieten in een stresstoestand. Ze legen hun darmen in de wond en zo belanden de ziekteverwekkers pas goed in ons bloed.

Misverstand IV: Wasberen wassen hun eten om het schoon te maken.

Wasbeter wassen helemaal niets - in de vrije natuur komt het onderdompelen van voorwerpen en voedsel in water, waaraan de wasbeer zijn naam dankt, in het geheel niet voor. Alleen in gevangenschap 'wast' de wasbeer, doordat hij zijn opgekropte instinct om op waterdieren te jagen ontlaadt in het 'wassen' van voorwerpen die op een mogelijke prooi lijken.

Van http://onweersproken.wordpress.com

Dit artikel delen

Over de auteur