1. Waarom animatie super-awesome is?

Waarom animatie super-awesome is?

ani·ma·tie de; v -s 1 het tot leven brengen van getekende figuren in een film

Hmm, misschien is animatie niet helemáál de goeie defenitie van waar het in deze log over gaat. Iemand van jullie bekend met de term Stop Motion?

Stop Motion is een vorm van animatie, waar de maker ervan enkel gebruikt maakt van een fotocamera, en zodoende een film maakt. Nu is het natuurlijk niet de bedoeling om deze camera op standje 'video' te zetten. Nee, een Stop Motion film is enkel en alleen gemaakt van foto's!

Maar Bas! Waarom is dat nou zo leuk?!

Welnu kinders, laat me dat vertellen.

In de kunst van Stop Motion is het mogelijk om gedeeltelijk te ontsnappen aan de wetten van de realiteit. Als je een film maakt wat daadwerkelijk is opgenomen met een videocamera, zul je je moeten houden aan de wetten van de natuur waar je normaal ook aan gebonden bent. Met Stop Motion echter, kan je tussen íedere foto die gemaakt wordt bedenken wat je wil, en wat je kán doen. Altijd al eens willen zwemmen op de straat? Of gewoon dingen laten bewegen met je gedachten? Altijd al eens in dozen willen racen?

Goed, toegegeven. Dat laatste klinkt niet echt als iets wat je zou doen als je kon ontsnappen aan de realiteit. Wat ik echter heb gemerkt, is dat het pretty f'ing awesome kan zijn!

Het filmpje hierboven is gemaakt door mijzelf en 4 vrienden van me. We kregen de opdracht bij CKV om een animatiefilm te maken. Hetzij via klei en foto's, hetzij met de computer, hetzij Stop Motion, noem maar op. Met een totaal van 925 foto's zijn we tot het resultaat hierboven gekomen.

Project 2

Vanwege de shitload aan positieve reacties, en onze eigen prettige ervaringen ermee, besloten we nóg een Stop Motion animatie te maken. We besloten het deze keer vanuit een andere hoek te benaderen. Geinspireerd door dit filmpje, besloten we ook een filmpje te maken wat enkel van boven werd 'gefilmd', en waar wij dus op de grond bleven liggen. Het resultaat is hieronder te zien.

Persoonlijk vonden we dat het een stap voorwaarts was ten opzichte van het vorige filmpje, maar dat blijft een mening. Wél is het zo dat de bewegingen vloeiender waren, en de animaties zelf ook wat beter. Wat we echter wel hebben ondervonden is dat het een stúk moeilijk (en pijnlijker!) was om het op deze manier op te nemen. Het maken van de correcte bewegingen (wat ook nog een beetje past bij een 16bit spelletje) was een stuk ingewikkelder te coordineren. Hier zijn we naar mijn mening echter toch redelijk in geslaagd (zeker voor een eerste keer) !

Welnu, bijna aan het eind gekomen van deze weblog wil ik nog een verzoek aan jullie doen. Binnenkort zijn we van plan aan een derde stop motion project te beginnen. Ervan uitgaande dat jullie allebei de filmpjes hebben bekeken, wil ik vragen: Hebben jullie misschien nog tips of ideeën voor ons? De filmpjes zijn leuk geworden, maar nog langer niet perfect, er is vast op veel fronten nog ruimte voor verbetering! Hopend op reacties en ideeën sluit ik dan maar deze weblog af.

Alvast bedankt!

Dit artikel delen

Over de auteur