1. FIFA 10 - PES 2010 (Vergelijking)

FIFA 10 - PES 2010 (Vergelijking)

Zowel de FIFA 10 als PES 2010 demo staat online en ik heb beide aardig grondig gespeeld. Net toen ik PES een beetje interessant begon te vonden - ik heb zo'n zes jaar lang FIFA gespeeld - begon de serie er flink op achteruit te gaan. In tegenstelling tot FIFA, dat na jaren er eens wat realistischer op werd. Beide games hebben zo hun charmes, sterke punten, maar toch ook mankementen. Een vergelijking tot dusver, gebaseerd op de demo's.

Grafisch - zowel uiterlijk als verloop van het spel

Al twee jaar wordt er geklaagd over de graphics van PES, terecht in mijn ogen. De game weet dit jaar echter behoorlijk te overtuigen met spelersgezichten die realistisch reageren en er bovendien geweldig echt uit zien. FIFA daarentegen lijkt steeds meer 'cartoony' te gaan en bovendien is er amper vooruitgang te zien in de grafische kwaliteit opzich. Het ziet er zeker niet slecht uit, maar na het spelen van PES moet je toch tot de conclusie komen dat de FIFA-spelers er gewoon een stuk minder realistisch uitzien. Als het om animaties gaat is het echter een omgekeerde wereld. FIFA 10 loopt een stuk vloeiender dan zijn voorganger, in tegenstelling tot PES: houterige spelers en een nog langzamer spel dan voorheen.

Gameplay - puur en alleen hoe lekker het speelt

Op dit punt kennen beiden spellen hun plus en minpunten. PES was altijd koning als het ging om realistische gameplay, maar is dit jaar gewoon - grof gezegd - verPESt. Het spel gaat tergend langzaam, bestuurbare mannetjes lijken niet geheel op tijd te reageren en de bal is gewoon verschrikkelijk zwaar. Het spel is echter heerlijk onvoorspelbaar en afronden is geweldig in de game verwerkt. Het is dan ook erg jammer dat de gameplay niet wat sneller / vloeiender is gemaakt. FIFA speelt heerlijk, maar is dan weer erg voorspelbaar en valt naarmate van tijd steeds terug in het zelfde ritme. Bal opbouwen, pass op de middenvelder, steekbal en afronden maar. Dat laatst genoemde is ook erg scripted en daarom is een goal maken in FIFA minder leuk dan dat het in PES is.

De vernieuwingen - op welk gebied dan ook

PES heeft meer nieuwe features dan FIFA dit jaar, maar dat wil niet zeggen dat het een totaal andere game is. Veel van die features zijn namelijk al eerder gezien en lijken op dingen die FIFA al had getoond. Zo kent PES dit jaar ook het rechter joy-stick systeem om schijnbewegingen uit te voeren en heeft het - evenals FIFA - een 360 graden dribbel. Ook kent de game een uniek kaartsysteem dat je de mogelijkheid geeft om speciale functies van spelers toe te passen in het veld. FIFA blinkt vooral uit met zijn nieuwe fysieke aanpassingen, die een duel om de bal veel intenser maken. Ook bereikt de bal na een lange pass eerder de bestemde plek. De grafische update bij PES zorgt er voor dat de game weinig meer op zijn voorganger lijkt. Vooral het gebruik van licht zorgt voor een veel realistischere kijk op het spel. FIFA 10 lijkt qua uiterlijk veel op zijn voorganger, maar speel door de vele tweakjes hier en daar toch behoorlijk anders.

Dit artikel delen

Over de auteur

Mad