1. De kat in de zak

De kat in de zak

Ik kan me de overname van Rare door Microsoft nog goed herinneren. Ik schreef destijds voor de Game Boy Advance (GBA) site GBADome, en als GBA liefhebber baalde ik als een stekker. Rare was destijds namelijk met een aantal veelbelovende GBA titels bezig, die vervolgens het daglicht niet meer zouden zien. Mijn teleurstelling was echter niets in vergelijking met het oplaaiende Nintendo tegen Microsoft fanboygevecht wat er op volgde. Zo schreeuwde het Nintendo kamp van moord, brand en verraad, en beweerde de Xbox fans dat het nu helemaal gedaan was met de GameCube, omdat hofleverancier Rare het gebouw had verlaten. Nu, bijna drie jaar na de overname, kunnen we voorzichtig stellen dat Rare een matig bedrijf is geworden.

Een harde uitspraak, waar veel mensen over kunnen vallen. Maar zeg nou zelf, wat heeft Rare nou bereikt sinds ze Nintendo verlieten? Op deze pagina zien we welke spellen Rare de laatste tijd heeft uitgebracht en wat er nog moet komen. Een zeer bedroevend gezicht, als zeg ik het zelf. Sinds 2002 hebben we vier suffe Game Boy Advance spellen, een mislukt Xbox-avontuurtje en een aardig GameCube spel gekregen. Wat wist Rare verder te bereiken? NIKS; helemaal geen ene drol.

Het bedrijf, waar mijn hart vroeger sneller door ging slaan, heeft het bij mij echt helemaal verpest. Dit komt mede door hun valse beloftes. Goed voorbeeld daarvoor is het spel Kameo, waar ik eerder al een artikel over schreef. Als het bij alleen Kameo was gebleven, dan had ik daar vrede mee kunnen hebben. Maar nee, Rare weet hun reputatie nog meer te verkloten door het spel Conker Live And Reloaded uit te stellen, ons lekker te maken met beloftes dat ze met nieuwe titels bezig zijn of valse hoop geven omtrent Perfect Dark Zero.

Er gaan nu al geruchten dat Rare zich op de volgende generatie spelcomputers gaat concentreren en zodoende zijn huidige line-up op de Xbox 2 wilt uitbrengen. Je vraagt je bijna af waar ze het lef vandaan halen. Het is immers niet alleen smerig tegenover Microsoft, die flink wat geld voor hun heeft betaald. Wat dacht je van die honderden, misschien wel duizenden die-hard Rare fans die speciaal voor deze ontwikkelaar een Xbox hebben gekocht. En, ja, die mensen zijn er echt. Tuurlijk, de Xbox heeft een goed assortiment van spellen, maar uiteindelijk hebben ze daar het systeem niet voor gekocht.

Rare heeft me erg teleurgesteld en heb het eigenlijk wel met ze gehad. Ze beloven van alles, maar kunnen niets nakomen. Ik vraag me dan ook af hoe lang Microsoft ze blijft betalen, want eens moeten ze toch door krijgen dat ze de kat in de zak hebben gekocht…

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Helemaal mee eens.

 • terug naar nintendo dan maar?

  goede column trouwens!

 • Ben het helemaal eens met deze column.  Waar is Perfect Dark 2 toch?

 • Rare is qua bedrijf net een aangeschoten hert. Top column!

 • Kort maar krachtig stuk tekst.

  Tsja snap ook niet helemaal wat Rare aan het doen is, maar goed ooit zullen de games toch is uitkomen. Alleen ben bang dat wanneer ze uitkomen het alweer achter ligt op de huidige markt. Had zelfs gehoopt op een nieuwe KI (Killer Instinct). Maar van Rare verwacht ik voorlopig niks meer.

 • was jmmr man ik had eerst gamecube gekogt alleen voor rare toen die wegging bij nintendo kogt ik xbox dede ze daar ook geen fuck hebk maar ps2 gekogt :)

 • Ik geloof dat rare volgende generatie gaat terugslaan.

  IK kan bijna niet anders geloven. Raretitels op de N64 waren de enige N64-games waar ik als sonyguy jaloers op was.

  Dat ze nu zo weinig op de xbox presteerde maakt me weinig uit, maar ik geloof het niet. Ik denk dat ze nog gaan terugslaan

 • Het is bij Rare naar de bol gestegen toen Microsoft geld kwam brengen. Toen dachten ze opeens dat ze niet meer hoeften te werken voor hun centen. Dus naar mijn mening ligt de fout bij Microsoft. Die zou meer druk moeten leggen op Rare, want zo komt de Xbox nooit aan die topgames.

 • Ja ik vond het ook harstikke jammer dat rare naar microsoft ging, ik was gewoon verslaafd aan banjo kazooie, goldeney etc. Nu ze bij microsoft niks presteren maakt mij helemaal niks uit :D maar toch zonder voor de xbox liefhebbers

 • Denk dat ze nu hun bedrijfsnaam waarmaken…Rare…rare good games ofzo. Ik heb niet veel spellen van ze gedaan,maar die wat ik gedaan heb waren goed!

 • Rare is dood.

  Er is geen ontkomen meer aan…

  Of er moet een wonder gebeuren en alle Xbox 2 games dat zij uit zullen brengen zullen tof zijn.. maar goed.

 • al met al een goeie zet van nintendo :)

 • goeie column, Nintendo had toch goed gedaan om Rare te laten gaan (fixed)

 • Rare word veel te snel afgeschreven hiero, al die fans krijgen nog Kameo en Conker Live and Reloaded. En Perfect Dark Zero word een topper, of het nou op de Xbox of Xbox 2 uitkomt.

 • Ten eerste Rare is volgens mij niet verkocht door nintendo, nintendo is namelijk nooit eigenaar geweest van RARE maar RARE was een 2nd party developer van Nintendo.  Ten 2e denk ik dat het nog steeds een groot gemis is voor Nintendo, dat RARE niet erg presteerd onder Microsoft is een ander probleem, maar wat Nintendo en Rare in het verleden samen hebben gemaakt was pure magie  Een verlies voor Nintendo en geen aanwinst voor microsoft, volgens mij is dit een goed voorbeel van een verlies verlies situatie.


 • ppff rare is niks meer

  en die spellen worden continu uit gestelt

  waar blijft kameo die zou toch al 2003 uikomen :S

 • De topgames van rare komen nog wel, perfect dark zero en conqer life en reloaded lijken mij wel tof

 • Ik vind dit onzin. Rareware moet namelijk nog even acclimatiseren op de Xbox. Misschien is het sneu voor mensen die speciaal voor Rare een Xbox hebben gekocht, en misschien is het jammer dat Rare nog steeds goed is in het beloven en niet waarmaken van dingen, maar om nou meteen te zeggen dat Microsoft een kat in de zak heeft gekocht… op dit moment misschien nog wel. Maar met de Xbox 2 ben ik er zeker van dat Rareware terugslaat met een aantal hele vette titels. Waaronder natuurlijk Perfect Dark Zero, ik krijg het al warm als ik eraan denk.  Op de Nintendo 64 heb ik alle titels van Rareware gekocht en bijna allemaal waren ze geweldig. Ik heb echt enorm veel sympathie voor Rareware en ben ze dankbaar, want dankzij hun was mijn Nintendo 64 geen miskoop. GoldenEye, Banjo-Tooie, Perfect Dark, Blast Corps; huidige titels kunnen er qua speelplezier bijna niet aan tippen naar mijn mening. Het lijkt me sterk dat dat ineens weg is. Rareware moet gewoon nog ff acclimatiseren maar ze zullen heus wel terugkomen! Ik ben benieuwd!

 • Ik blijf erbij, rare blijft een goede ontwikkelaar alleen ze zijn een beetje lax geworden..

 • Wellicht heeft het niet met Rare te maken, maar met Microsoft. Rode kool en aardappels samen voegen als stampot kán, maar is niet echt lekker. Wortels en aardappels samen mikken is wél lekker. Rare is de aardappel, wortels zijn Nintendo en de rode kool is microsoft. Zou Rare niet lekker in zijn vel voelen bij Microsfot? Ik denk van wel, de Britten voelde zich namelijk erg goed bij Nintendo.  Ik heb een xbox voor Rare gekocht, maar daarna weer verkocht. Ik houd m'n gamecube en ik hoop op Rare titels voor de DS. De N64 tijd was goud voor Rare, de DS is iets beter dan de N64. Lijkt me een goed idee dat Rare voor de DS bezig gaat én de Xbox 2. De Xbox is bijna dood :P

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren