1. Dead or Alive Ultimate

Dead or Alive Ultimate

Hoewel de serie Dead or Alive al een lange tijd meespeelt op de gamesmarkt heeft het tot nu toe lang niet zoveel erkenning gehad als bijvoorbeeld Virtua Fighter, Tekken of Soul Calibur. Dead or Alive verscheen tien jaar geleden voor het eerst op de Sega Saturn en de PlayStation. Sindsdien zijn er spellen van uitgekomen op de Dreamcast, PlayStation 2 en Xbox. Nu kunnen de Xbox bezitters ook genieten van de eerste twee delen van Dead or Alive, want die twee zijn te vinden op de twee disks van Dead or Alive Ultimate.

De eigenschappen van Dead or Alive zijn ook meteen de factoren waarmee het spel zich duidelijk onderscheid van zijn concurrenten. Het is namelijk zo dat de vrouwelijke vechters in DOA vooral opvallen door hun “realistisch” vormgegeven uiterlijk. Ook is het zo dat zo ongeveer elke beweging wel gecounterd kan worden. Voor elke combo of aanval is wel een actie te bedenken waardoor je de betreffende beweging kunt blokkeren of zelfs kunt veranderen in jouw voordeel. De actie in het spel gaat ontzettend snel waardoor het soms wel kan gebeuren dat je wat minder snel toekomt aan je lijstje van combo’s en je dus wat meer je simpele blokkeer -en aanvalcombinaties zult moeten toepassen. Het moet ook gezegd worden dat je geen ster in vechtspellen hoeft te zijn om Dead or Alive te kunnen spelen. Door wat simpele combinaties van defensie en aanval zou je in wezen een ervarener Dead or Alive speler kunnen verslaan. Als je een geoefende Dead or Alive speler bent, heb je op den duur wel een voordeel omdat je dan counters in kunt zetten die meer schade toebrengen dan gewone aanvallen.

Jammer genoeg is de kunstmatige intelligentie niet al te best uitgewerkt op sommige punten. Op een hogere moeilijkheidsgraad zul je uiteraard moeite hebben met sommige tegenstanders, maar soms zijn ze wel redelijk voorspelbaar. Zodra je dus eenmaal het aanvalspatroon van je tegenstander door hebt, zul je soms met niet al te veel moeite van je tegenstander kunnen winnen. De Story Mode fungeert eigenlijk meer als een manier om nieuwe arena’s, speelbare vechters en andere onderdelen te ontgrendelen. De multiplayer optie zul je dus vaker gaan spelen dan de Story Mode maar de echte uitdaging en vernieuwing zit hem dan ook in de grootste verandering die je in Dead or Alive Ultimate tegen zult komen: de Xbox Live ondersteuning.

Uiteraard vind je in de Live sectie van Dead or Alive Ultimate de gebruikelijke Quick Match en Optimatch functies. Het grootste verschil zit hem in de manier waarop je naar je tegenstanders zoekt. Je zou het het beste kunnen zien als een soort virtuele arcadehal. Je houdt een minitoernooi met een paar vrienden (of onbekenden) en je vecht gewoon één tegen één. Het gevecht is aan de gang, en jij praat met de anderen over welke mooie combo of counter de ene speler gebruikt tegen zijn tegenstander. Het gevecht is afgelopen, en de verliezende speler maakt plaats voor een ander. Na elk gevecht kun je een nieuwe vechter kiezen, en zelfs tijdens alle menukeuzes zijn er vrijwel geen laadtijden op te merken. Ook kun je ervoor kiezen deze toernooivorm te proberen om te kijken wie de beste is. Als je dat liever niet hebt, kun je er ook een simpel één tegen één gevecht te houden zonder dat je jouw plaats hoeft af te staan aan een andere speler die staat te wachten. Als het je niet zo goed lukt om te winnen, kun je ook naar spelers zoeken die qua behendigheid te vergelijken zijn met jezelf. Je krijgt, als je voor het eerste online gaat, een “C” rang. Naarmate je verder gaat spelen kan je rang veranderen, en daarmee wordt dus ook aangegeven op welk niveau een speler zit. Tijdens de online gevechten zul je ook weinig lag tegenkomen wat de speelbaarheid natuurlijk alleen maar ten goede komt.

De Dead or Alive serie heeft ook altijd bekend gestaan om de prachtige beeldkwaliteit van de spellen. Dead or Alive 3 haalde al ontzettend veel uit de Xbox, en Dead or Alive Ultimate is hierop zeker geen uitzondering. Vergeleken met Dead or Alive 3 lijken de graphics misschien niet veel verbeterd, maar toch lijkt het erop dat Dead or Alive Ultimate er grafisch net iets beter en netter uitziet. Ik verbaasde me af en toe over de pracht van de omgevingen (die in Dead or Alive 2 sterk veranderd zijn vergeleken met de PlayStation2 en Dreamcast versies).

Conclusie en beoordeling

None

Laat allereerst volledig duidelijk zijn dat dit spel niet gezien moet worden als een vervolg op Dead or Alive 3. Dead or Alive Ultimate bevat zoals eerder gezegd namelijk opgepoetste versies van de eerste twee Dead or Alive spellen. Deze twee spellen zijn eens goed onder de loep genomen, en een groot aantal functies zijn aangepast en verbeterd. Dit alles en de toevoeging van Xbox Live zorgt ervoor dat Dead or Alive Ultimate zeer de moeite waard is. Dead or Alive fans en liefhebbers van vechtspellen zullen uiterst tevreden zijn met Dead or Alive Ultimate.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Live ondersteuning
 • Korte laadtijden
 • Grafisch dik in orde
 • Minpunten
 • Gameplay weinig veranderd
 • Computertegenstanders soms eentonig

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • joepie nog meer bouncende tieten.

  Sorry maar ik heb voorlopig genoeg aan DOA 2 en 3

 • Lijkt me wel leuk via LI!VE

 • Wel een leuke game :)

  Maar geef CAC wel gelijk als je geen live hebt kan je eigenlijk ook DOA 3 spelen.

 • zeker een verbetering tegenover DOA 3 en eindloos plezier op Xbox live juist een spijtig zaak wanneer er veel volk op komt krijg je wat vertragingen.

 • Ik wacht niet op een eng vechtspel maar op een mooi eiland want ik had vernomen dat Dead or Alive extreme beach volleyball 2 komt?

 • Ik krijg vrijdag lekker weer geld. Dan ga ik meteen ff deze game halen en ff mijn x-box live abbonnement weer afsluiten. Voor 30 met splinter cell!!!!

 • ik vind 60euro ook teveel voor wat eigenlijk maar een remake is, denk dat ze beter uitgeweest waren voor 30euro.

  voor de rest vind ik het allemaal niet zo bijzonder, tis dat ie online anders was het niks meer dan een middelmatige fighter.

  met heel weinig vernieuwingen maar dat kan ook niet echt met een remake

 • Deze wordt van mij :D

  Achtje voor graphics? Heb hem even gespeeld en vond het echt heel erg mooi, zeker een 9..

 • De voorgaande titels nog nooit gespeeld, dus afgelopen weekend deze verzamelaar gehaald. Afwerking is subliem. Sparring is mooi oefenen. Veel rondborstige dames, en hoe hoger je komt, des te strakker de pakjes. De prijs … tja altijd teveel natuurlijk :) Als je zoals ik de voorgaande titles nog niet hebt, vind ik het nog redelijk. Heb je de andere titels al, dan is het misschien beter te wachten totdat de prijs daalt. Voor een opgepoetste verzamelaar vind ik de 8 terecht. Het is nog steeds een dikke voldoende!!

 • wel jammer dat er geen nieuwe moves in zitten

 • Sh*t geen eindfilmpjes meer van personage's:@:(… maarja voor de rest super beat-em-up alleen het cijfer mocht wle iets hoger vind ik, maarja…

 • Tekken & Soulcalibur !! … op het gebied van fighters geld: Namco Rules The F*** World!!

 • Tekken is schijt DOA >>>>>>>>>>>>> owned Tekken. Poep >>> Tekken.  DOA is deze generatie echt een van m'n favo vechtgames geworden.

 • Doe is ff niet zo kinderachtig..

 • Teken is allang niet meer de beste fighter naar mijn mening.

  Soul calibur 2 en doa 3 is tot nu toe mijn favo.

 • lijkt me zeker een vette game

 • dit was toch dat spel meh dah volleybal?(dah was ook een DOA)

  of is dat DOA xtreme volleybal… dan zal dat bes wel zijn…

  ik vind zelf de SC en Tekken serie beter dan de DOA… DOA was zo moeilijk om te vechten vond ik… t speelde gwoon niet fijn…

 • Even een reactie op de Tekken-fans hierboven. Ik heb de demo van Tekken 5 gespeeld. Grafisch weinig indrukwekkend en opnieuw weer zo traag als poep. Dan is de DOA reeks een stuk sterker. Overigens is Soul Calibur imo altijd nog beter.  Wat betreft Ultimate: Aangezien deel 2 niet op de Xbox is verschenen zal het mij aan m'n kont roesten dat het hier om een remake gaat. Prima spel voor iedereen die DOA2 niet op de Dreamcast of PS2 heeft gespeeld. De toevoeging van Live en DOA1 rechtvaardigt imo de prijs van 60 euro.

 • Zat bij Playstation Magazine… Overigens de eerste keer dat ik dat blad koop… Weet niet eens zeker of het zo heet. Ik zag op de cover staan dat er een PSP special in stond.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren