1. Opnieuw twijfels bij de nieuwe Final Fantasy

Opnieuw twijfels bij de nieuwe Final Fantasy

Het wordt hoog tijd dat die Japanners eens leren hoe ze human skin moeten programmeren. Tijdens de PSX (en zelfs de PS2) hoogtijdagen kon ik nog leven met al die niveau huidjes maar dit gaat echt te ver. Het is inmiddels 2009 en de Playstation 3 heeft meer dan bewezen dergelijke zaken aan te kunnen (kijk naar Heavy Rain & Yakuza 4). Die conservatieve Japanners laten opnieuw zien dat ze simpelweg niet in staat zijn zich aan te passen aan de tijd. Door dit soort isolatie praktijken wordt het voor JP games steeds moeilijk hun doorgang te vinden bij het westerse publiek. Nu zit dit met een titel als Final Fantasy natuurlijk wel snor maar het is algemeen fenomeen binnen de Japanse gamesindustrie. Na het kijken van de 7+ min trailer ergerde ik me aan nog een simpel gegeven. Waarom kiest Square Enix vaak voor androgyne personages? Zonder stem is simpelweg niet te herkennen of een personage een man of vrouw moet voorstellen. Normaliter moet een snelle blik naar de voorgevel uitkomst bieden maar zelfs dit biedt bij FF geen duidelijkheid. Zelfs wanneer ik het culturele verschil, tussen de Europese en Japanse, in acht neem, snap ik het nog niet. Aziaten zijn vanuit een historisch oogpunt verknocht aan eunuchs maar deze games worden al tijden voor een internationale markt geproduceerd.

Het verhaal gaat vast en zeker weer geweldig en onzinnig worden. Vage romanches tussen personages die er te jong uitzien om ook maar te begrijpen wat liefde is maakt het geheel altijd ongeloofwaardig maar FF authentiek. Het battlesysteem vind ik in theorie nu al bagger aangezien ik mijn medepersonages niet kan besturen en de A.I altijd te wensen over laat. Ik vloek regelmatig als ik gehealed word terwijl mijn HP op 990/1200 staat. Natuurlijk is dit te tunen door een mede-personage een wat meer aggresievere speelstijl aan te menen. Dat ze vervolgens alleen zichzelf healen, is meer dan onnodig. Square Enix lijkt zich vooralsnog te focussen op het verhaal en de gameplay maar (correct me if I'm wrong) is er al gesproken over de online mogelijkheden van FFXIII? Het spel zou er enorm op vooruitgaan als deze titel coop ondersteuning biedt. Maar ook op dit punt lopen de Japanners flink achter en ze zullen ongetwijfeld de plank opnieuw misslaan.

De 360 versie komt niet uit op Bluray maar op DVD. Square heeft al laten weten dat het een multidisc verhaal gaat worden op de 360. Op diverse fora en onder nieuwsberichten is dit vaak een reden om de 360 versie te bashen. Dit is (gezien het verleden) een vreemde ontwikkeling. Multidisc uitgaven stonden in het verleden namelijk garant voor extra goodies en geweldige doosjes. Hopelijk krijgen de 360 gebruikers een dikke cover met daarin een extra map of booklet met spells. Al is het alleen om die Sony fanboys de mond te snoeren.

Maar………het blijft Final Fantasy. Zoals vele ben ik om jonge leeftijd gebrainwashed door Final Fantasy delen die er nog toe deden. Innovatieve gameplay in combinatie met zieke graphics maakte elk deel een must buy. Wellicht is het makkelijker om je op jonge leeftijd te indentificeren met deze androgyne wezens en het verhaal want sinds FFIV is het me niet meer gelukt. FFXIII was voor mij perfect geweest wanneer Square Enix hetzelfde concept character design als FFIX had gebruikt. Dat doet de titel van het spel naar mijn mening ook meer eer aan. Na al die jaren heb ik het namelijk helemaal gehad met deze nivea gebruikende eunuchs. Ondanks al deze kritiek koop ik FFXIII waarschijnlijk op launch of wellicht importeer ik het spel zelfs. Mijn Japans is goed genoeg om het verhaal te kunnen volgen dus het ligt echt aan de menu'tjes. Die moet ik op engels kunnen zetten.

Dit artikel delen

Over de auteur