1. De Leugenaar

De Leugenaar

Als ik kijk naar de manier waarop ik mijn beste vrienden ontmoet heb, kan ik niet anders dan concluderen dat het niet altijd even eerlijk is geweest. Dat het ook nooit helemaal eerlijk had moeten zijn. Een eerlijk leven is een voorspelbaar leven. Ik lieg redelijk vaak. Meestal zonder reden, een verhaal over bijvoorbeeld de manier waarop ik eens op wintersport aan een lawine ben ontsnapt, de ijzige adem van de sneeuw in mijn nek hijgend.

Maar wat is er waar en wat is er gelogen? Niet alles is gelogen en niet alles is waar. De waarheid is dat er een lawine was en dat het koud was. Dat ik er aan ontkomen is een waarheid, de manier waarop ik aan de sneeuw ontsnapte niet. Ik en mijn familie werden geweerd bij de ingang van de lift omdat er lawines dreigden. Ik vloog zeker niet met honderd kilometer per uur op twee latjes tussen de bomen door naar beneden. Een jongetje van twaalf.

Het is verbazingwekkend hoe makkelijk het is om tegen iemand te liegen. Het liegen tegen een eerlijk persoon is veruit het gemakkelijkst, liegen tegen een leugenaar is vrijwel onmogelijk. Ik citeer uit U2's The Fly: '' A liar won't believe in anyone else''. Probeer een leugenaar een leugen te vertellen en de blik in zijn ogen zal genoeg zeggen. Een leugenaar gelooft niet zomaar iedereen. Hij zal de woorden afkomstig uit je mond op waarde schatten, kijken of hij er zelf iets mee kan doen, het gesprek vervormen, je woorden pareren met een andere leugen. Hij heeft niet de behoefte om iemand grenzeloos te vertrouwen, alles met open ogen gelovend. Misschien is het egoistisch. Misschien ook niet, ik zou het eigenlijk niet weten. Is het mogelijk een eerlijk antwoord te krijgen?

Wat als… een leugenaar het vertrouwen in de goedaardigheid van andere mensen verliest. Hij verwacht van ieder en elk persoon waarmee hij communiceert dat deze hem aan het voorliegen is. Op deze manier krijgt hij op den duur alleen gesprekken gebaseerd op leugens, gesprekken over fictionele problemen of avonturen.

Wat als… de leugenaar een echt probleem heeft? Hij vertrouwt niemand meer en praat met niemand over zijn probleem, ook al beseft hij dat het de enige oplossing is. Hij raakt gefrustreerd, praat minder, liegt meer, en raakt verstrikt in zijn eigen leugens. Misschien verliest hij zelfs vrienden en wordt hij raar aangekeken door zijn omgeving.

Een leugenaar is geen slecht persoon, een leugenaar kan alleen maar een slecht persoon worden. Zodra hij het vertrouwen in zijn omgeving kwijt is, zal hij maar een oplossing zien. Hetzelfde worden als de anderen. Nooit meer liegen, alleen maar waarheden. Helaas is het onmogelijk om iets te worden dat je niet bent. Sommige mensen zijn simpelweg geboren als leugenaars en zullen dat altijd blijven. Maakt dat een leugenaar een slecht persoon? Nee. Het zorgt er alleen voor dat er altijd en overal het gevaar van kwetsing loert, wachtend op een fatale fout van de leugenaar, om hem vervolgens op te slurken in zijn zelfmedelijden en gebrek aan vertrouwen in anderen.

Hij zou door moeten gaan met liegen. De leugenaar zou het kunnen. Of is dit alles gelogen?

Dit artikel delen

Over de auteur