1. Een nieuwe wereldkampioen : Jenson Button.

Een nieuwe wereldkampioen : Jenson Button.

De wereld is vandaag weer een nieuwe wereldkampioen rijker. Vandaag om 19:36 Nederlandse tijd is Jenson Button wereldkampioen Formule 1 geworden. Het seizoen van 2009 liep niet helemaal over rozen voor Button. Na een goed begin van het seizoen voor Jenson Button met maar liefst 6 overwinningen uit 7 races gingen de prestaties achteruit. Teams als Red Bull, McLaren en zo nu en dan Ferrari namen de rol van Brawn GP (het team van Jenson Butten) over. Brawn GP kwam maar niet op gang terwijl het seizoen vorderde. Jenson Button moest genoeg nemen met 5de, 6de en 7de plaatsen terwijl zijn teamgenoot Barrichello betere prestaties leverde. Jenson Button zag coureurs als Sebastian Vettel en Rubens Barrichello op hem inlopen en de spanning was weer helemaal terug in de Formule 1. De 6 overwinningen uit de eerste 7 wedstrijden waren toch goed genoeg voor Jenson om vandaag wereldkampioen te worden. Jenson startte vandaag als 14de wat geen goede uitgangspositie was ondanks dat zijn concurent Sebastian Vettel als 16de startte. Barrichello was aan het begin van de race dus in mijn ogen de grootste favoriet van deze race aangezien zijn startpositie als eerste was. De race liep anders dan verwacht met in het begin veel spanning en spektakel waaronder een paar crashes die al vroeg in de race voor en safety-car situatie zorgde.

Jenson Button moest strijden voor wat hij waard was. Na ongeveer 10 ronden achter de nieuweling Kobayashi gereden te hebben kon hij hem passeren waarna de woorden volgenden : Let's go!! Let's go!!. Jenson wou winnen, bleef snelheid houden en groeide in de race. Samen met Sebastian Vettel passeerde hij veel andere coureurs op zijn weg naar de wereldtitel. Het geluk was vandaag duidelijk aan de kant van Jenson want zijn concurent Rubens Barrichello had vandaag niet zijn dag. Het tempo lag niet hoog genoeg bij Rubens wat ervoor zorgde dat hij gepasseerd werd door andere coureurs en zo kostbare punten misliep. Vettel zag naar mate de race vorderde zijn kans op de wereldtitel aan de horizon verdwijnen omdat Jenson hem op de hielen zat, er zat steeds maar 1 á 2 plaatsten tussen Jenson Button en Sebastian Vettel. Rubens' kans op de titel werd ook steeds kleiner omdat hij inmiddels door de coureurs Lewis Hamilton en Robert Kubica werd gepasseerd en ook nog eens een lekke band had door een kleine touché met Hamilton. Rubens eindigde uiteindelijk 8ste wat lang niet genoeg was voor de wereldtitel. Door Jenson's sterke en risicovolle rijstijl passeerde hij 9 coureurs en eindigde op de 5de plek wat goed genoeg was voor het wereldkampioenschap. Als klap op de vuurpijl veroverde Brawn GP vandaag ook nog de constructeurstitel. de winnaar van de race was Mark Webber. Na 9 jaar in de Formule 1 te hebben gereden bij teams als

Williams, Benetton, Renault, BAR, Honda en Brawn GP is het Jenson Button gelukt om zijn eerste wereldtitel in de wacht te slepen. Pas na 1 jaar in de Formule 1 voor Brawn GP is het al gelukt om het beste team te zijn en dus de constructeurstitel binnen te halen. Het Formule 1 seizoen zit er bijna op. Er is nog maar 1 race te gaan en die zal verreden worden op het splinternieuwe Yas Marina circuit in Abu Dhabi. 4 Seizoenen achter elkaar zijn er 4 verschillende winnaars. In 2006 Fernando Alonso, 2007 Kimi Raïkonen, 2008 Lewis Hamilton en het seizoen van 2009 Jenson Button. Laten we volgend jaar hopen op weer een mooi seizoen met misschien wel weer een nieuwe kampioen. In December is er een prijsuitreiking voor de F1 kampioen waar hij deze beker in ontvangst mag nemen.

Dit artikel delen

Over de auteur