1. Overwinnen en drama bij Manchester United.

Overwinnen en drama bij Manchester United.

Heb jij ook wel eens het gevoel gehad van overwinnen? ik wel. Een gevoel die niet te beschrijven is zo geweldig is dat. De Manchester United spelers hebben dat gevoel de afgelopen drie jaar steeds gekregen doordat ze steeds de Engelse Permier League wonnen en in 2008 zelfs de Champions League. Zal Manchester United dit seizoen ook weer dat gevoel overwinnen krijgen?

Het zal moeilijk worden om dit seizoen dat gevoel overwinnen te krijgen want andere ploegen hebben zich goed versterkt. Dat heeft United ook gedaan maar er zijn ook belangrijke spelers die weg zijn gegaan zoals topspeler Cristiano Ronaldo die voor 94 miljoen verkocht is aan Real Madrid. Wat een bedrag 94 miljoen daar kan je drie keer AZ van kopen en Real Madrid geeft het maar uit alsof er niks aan de hand is. Hallo Real Madrid economische crisis hebben jullie daar ooit eens van gehoord? Sommige clubs vechten voor hun bestaan en Real Madrid koopt gewoon even een speler van 94 miljoen. Later volgt ook Kaka , Benzema en Xabi Alonso. Hoe kun je zoveel inkopen doen in deze tijd? Ook zijn er na Cristiano Ronaldo Fraizer Campbell vertrokken naar Sunderland voor een bedrag van 3,5 miljoen. Een gewoon normaal bedrag voor zo'n speler waar we later denk ik veel van horen aangezien hij een goede en talentvolle spits is voor de toekomst. Verder is ook Carlos Tévez vertrokken naar de stadgenoot Manchester City. Tévez wilde eigenlijk blijven maar hij kwam niet genoeg aan spelen toe vond hij zelf en toen hij vroeg naar meer speelminuten kreeg hij het aan de kaak met Sir Alex Ferguson die al verschillende affaires had met spelers. Dat was de druppel en hij vertrok. Zullen deze drie spelers ook het gevoel overwinnen krijgen met hun nieuwe club?

Michael Owen is een goede ouwe speler. Hij is een speler met veel ervaring. Hij heeft al bij rivaal Liverpool FC gespeeld en bij Real Madrid. Ondanks deze ervaring miste deze speler erg veel. Hij is namelijk erg snel geblesseerd. Bij Newcastle United heeft hij bijna niks laten zien en als zijn ploeg degradeert en Owen transfervrij is krijgt hij een belletje van United coach Sir Alex Ferguson. Ferguson wouw een keer met hem afspreken om te praten over zijn toekomst. Owen was verbaast dat Ferguson hem belde omdat hij het afgelopen jaar bij Newcastle bijna niks liet zien maar toch nam hij het aanbod aan om te eten. Er volgden een afspraak in een restaurant en daar kwam een contract uit. En toen hij voor het eerste keer in het mooie rood ging spelen wist hij dat hij zich opnieuw moest bewijzen. Dat had hij al gedaan bij Liverpool maar door zijn afgelopen jaren bij Newcastle en Real Madrid moest hij dat nog een keer doen bij een Engelse topclub. Dit keer niet bij Liverpool maar bij Manchester United. Hij liep het veld op en begon matig. Hij durfde geen acties te maken of te dribbelen met de bal. Hij was bang dat kon je duidelijk zien. Hij was bang om weer geblesseerd te raken. Gelukkig ging dat snel weg en Owen maakte al snel zijn eerste doelpunt voor Manchester United. Het is misschien nog te vroeg om hem helemaal te beoordelen maar toch vind ik hem een geweldige speler. Een speler die rust brengt in het team. Een speler met ervaring. Zal hij het gevoel overwinnen ook krijgen met Manchester United? We zullen het zien dit seizoen.

Gabriel Obertan is bijna net zo'n speler als Fraizer Campbell. Hij is ook een talentvolle spits maar kan dat nog niet zo goed laten zien omdat hij nog een blessure heeft. Dit vind ik persoonlijk een goede aankoop want je moet ook iets voor de toekomst hebben. Hij kan volgens mij zich goed doorontwikkelen en later misschien de nieuwe Wayne Rooney te worden ofzo.

De start van dit seizoen voor Manchester United loopt niet zo goed. In de eerste wedstrijd van dit seizoen wonnen ze maar met 1-0 van Birmingham City. Wayne Rooney maakte de enige treffer. De wedstrijd van daarna was tegen Burnley FC en wat ik daar zag was echt verschrikkelijk. Manchester United speelde vreselijk. Ze wilden allemaal zef een doelpunt maken omdat ze de tegenstander onderschatten en wat gebeurt er als je de tegenstander onderschat? precies! dan verlies je. Manchester United veloor dus met 1-0. Maar de klap waren ze al snel vergeten. Ze wonnen daarna met 5-0 van Wigan Athletic de oude club van Luis Antonio Valencia die voor een onbekend bedrag werd overgenomen. De doelpunten kwamen van Wayne Rooney, Dimitar Berbatov, weer Wayne Rooney, Michael Owen en Nani die wordt gezien als de nieuwe Cristiano Ronaldo. Na deze wedstrijd heeft Manchester United eindelijk zijn spel weer gevonden. Er werd met 2-1 gewonnen van Arsenal,met 3-1 van Tottenham Hotspur en met 4-3 van Manchester city. Dat zijn mooie cijfers. Zullen we dit seizoen weer gaan overwinnen? als het zo doorgaat wel.

Maar op 6 februari 1958. Een zwarte dag uit de historie van Manchester United. Van de 44 passagiers waren er 21 op slag dood. 8 spelers van Manchester United kwamen om. Ik heb het natuurlijk over de vliegtuigramp in München.

Het was een mooie wedstrijd in Belgrado. Er waren velen kansen en veel doelpunten. Het werd uiteindelijk 3-3. Daardoor plaatsen Manchester United zich voor de halve finale. De terugvlucht naar Manchester werd met een uur uitgesteld, omdat rechtsbuiten Johnny Berry zijn paspoort kwijt was. Omdat ze niet genoeg benzine hadden voor de hele reis naar Manchester moesten ze landen in München om weer bij te tanken.

De piloot, James Thain, liet zich in München aflossen door zijn copiloot Kenneth Rayment. Het vliegtuig was daarna klaar om te vertrekken. De eerste poging om op te stijgen was geen succes. De motors maakten een raar geluid. De tweede poging werd ook gestaakt. Sommige spelers van Manchester United werden bang en gingen achterin zitten omdat ze naar eigen zeggen daar veiliger zaten.

De derde poging ging het mis. Het vliegtuig wouw weer niet opstijgen en het vliegtuig werd onbestuurbaar en botste met volle snelheid tegen een hek aan. Daarna kwam het vliegtuig terecht op een weg en één van de vleugels raakte een huis. Het huis ging in brand maar gelukkig konden de mensen die op dat moment in het huis waren op tijd vluchten. Van de passagiers waren er 21 op slag dood. Manchester United speler Duncan Edwards en kapitein Rayment volgden een paar dagen later in het ziekenhuis.

Eerst kregen natuurlijk de piloten de schuld maar later bleek dat sneeuw op de baan en het vliegtuig zelf de oorzaak was van dit tragische ongeluk.

Met een opgelapt team bereikte United toch nog de finale van de FA-Cup, die werd verloren, en werd tweede in de competitie: een onverwacht resultaat. Aan het stadion van Old Trafford hangt nog steeds een klok waarvan de datumaanduiding stil blijft staan op 6 februari 58. Dit als stille getuige van een zwarte dag in de geschiedenis van Manchester United. Iedereen die dacht dat Matt Busby na het bouwen van dit team nooit de moed zou vinden op opnieuw te starten. Dat bleek later niet zo te zijn.

Zo zie je dat achter een overwinning bijna altijd drama in voorkomt.

Dit artikel delen

Over de auteur