1. Portable gaming

Portable gaming

Wat een titel he? Ik verklap in één zin de gehele inhoud. laten we het in deze blog even over de toekomst hebben. Is deze er überhaupt en hoe ziet deze eruit voor de belangrijkste handhelds?

Oja joh?

De Nintendo DS is de meest populaire spelcomputer ooit. Het is geen vraag meer of het de PS2 gaat inhalen, alleen wanneer. De PSP doet het met haar dik 50 miljoen verkochte handhelds meer dan redelijk en weet daarmee het graf te ontwijken. Voorlopig nog geen PSP naast de Gamegear, Atari lynx of Neo geo pocket.

Goed nieuws alom. De handhelds lijken echt door te breken en ook niet zonder reden. Wie heeft er geen plezier met een Nintendo DS of PSP? Voor beiden is ruimte op de markt en beiden vinden dan ook haar doelgroep. Van kinderen tot tieners, zelfs ouderen weten de handhelds te vinden. Ook de dames worden deze ronde zeer zeker niet overgeslagen.

Kortom, de handheld zorgt dat gamen voor iedereen geschikt is.

The foon is ringing!

Ik hoorde daar iemand iPhone fluisteren? Daar heb je een heel goed punt.

Toch zie ik deze markt liever apart, gezien de aankomende interesse in google's Android en MS' windows mobile 7. Beiden systemen zullen de iPhone hardere concurrentie gaan bieden.

Zodoende behoren ze in hun eigen sector. Gaming is immers niet het primaire goed van deze apparaten.

Geslaagd concept

We weten allemaal wel waartoe een nintendo DS of PSP in staat is op technisch vlak. De apparaten zijn immers al vanaf 2004 verkrijgbaar en we zien weinig titels meer die ons omver blazen op het gebied van gameplay of graphics. Niet dat handhelds daarvoor bedoeld zijn, maar de grenzen zijn duidelijk behaald.

Kortom, het wordt tijd dat men bij Nintendo en Sony gaat werken aan een opvolger.

Inmiddels worden we doodgegooid met roddels over indrukwekkende GPU's die de nieuwe Nintendo DS en nieuwe PSP moeten gaan sieren.

Grafisch zal het dus allemaal wel goed komen, maar hoe zit het op het gebied van gameplay, online gaming en besturing? Wat kunnen we verwachten?

ik zal proberen om mijn ultieme handheld samen te stellen zonder in technische termen te vervallen.

Gameplay, of meer?

Sony heeft geleerd, dat weet ik zeker. Het grootste probleem bij Sony ligt niet geheel in de hardware, maar in de software (naast de verschrikkelijke laadtijden, that is).

Men dacht dat ze vrij eenvoudig echte consolegames konden omzetten naar de draagbare markt. De homeconsole markt is gek op killzone, uncharted, Resistance, motorstorm etc.

Handheldgamers willen snel vermaak, kunnen saven wanneer ze willen en doelstellingen kunnen halen in 5 minuten. Een FMV van 20 minuten, of levels van een half uur helpen hier niet bij. Om over laadtijden maar te zwijgen.

Een andere misstap van Sony is het gebrek aan touchscreen. Ooit tot het bot afgekraakt door Sony zelf, nu duidelijk een gemis. Elk portable device die succesvol is heeft een touchscreen. PSP2 better have one too!

Sony is niet dom en ziet deze problemen ook. Zo niet, dan wijzen de verkoopcijfers wel op deze problemen. PSP2 zal dan ook meer gericht zijn op de snellere games. De PSPgo! is hiervoor de eerste stap. Dat het DD-only is, is een stap, maar de PSP mini's is een veel belangrijkere stap. Kan men nieuwe kopers aantrekken en wat vindt de huidige doelgroep van deze kleinere games?

PSP2 zal gelukkig ook van het UMD-medium afstappen, dat heeft de Go! al aangegeven. Zo belangrijk vindt men UMD niet en Sony ziet het blijkbaar als 1 van de redenen waarom de PSP niet geweldig is op het gebied van software.

PSP2 zal hoogstwaarschijnlijk volgend jaar op de E3 getoond worden. De PSPgo! zet de verkopen nog niet in den fik en de normale PSP begint scheurtjes te vertonen. Software-sales moeten beter.

Dat zal dan ook het aandachtspunt zijn voor de nieuwe PSP. Qua hardware weet Sony echt wel te leveren. je hoort immers weinig mensen klagen over de graphics en de mogelijkheden. Nu de games nog en Sony lijkt zich klaar te stomen......

The king

Nintendo DS2 daarentegen. Hoelang geleden hebben we nieuwe Nintendo games aangekondigd zien worden voor de huidige DS? Te lang geleden kan ik je vertellen....

Als je dan ziet dat R&D; van Nintendo de afgelopen jaren enorm omhoog is gevlogen qua kosten, dan weet je dat Nintendo met wat nieuws komt.

Gezien de huidige DS nog steeds geweldig verkoopt zou je denken dat men weinig hoeft te veranderen om wederom een hit te worden. Ik denk inderdaad dat dit het geval is. Nintendo DS2 zal wat sterker zijn, wellicht motion-control toevoegen en that's it.

Gezien Nintendo ook niet wil dat anderen hun cashcow verpesten zal de DS2 mogelijk ook al aangekondigd worden op de E3 2010, maar dat is afhankelijk van de verkoopcijfers van de huidige DS, die maar niet lijken af te nemen.

Nintendo DS kwam op de markt door de angst voor Sony's PSP, maar anno 2009 lijkt de DS onverslaanbaar. Wellicht zien we dus pas een Nintendo DS2 als Sony de opvolger van de PSP aankondigt. En gezien de huidige markt kan dat nooit lang meer duren.......

Dus naar mijn mening kijken we allemaal met grote ogen naar Sony, zij zullen de nieuwe handheld oorlog starten. E3 2010 kan niet vroeg genoeg beginnen!

Dit artikel delen

Over de auteur