1. Limerant: Gaming is een volwassen platform, goddammit!

Limerant: Gaming is een volwassen platform, goddammit!

Note: Er zitten in dit stuk wat minimale spoilers over Call of Duty: Modern Warfare 2, dus lees op eigen risico.

Het is weer zover, er is weer een “schandaal” in de gameswereld. Ik heb het hier natuurlijk over de uitgelekte video van één van de eerste levels van Call of Duty: Modern Warfare 2, een game waar ik reikhalzend naar uitkijk. Wat is het probleem? In de video is te zien hoe de speler in de schoenen van een CIA agent stapt die undercover is gegaan bij een groepje mannen onder leiding van Makarov, de grote vijand in dit spel. Dat is natuurlijk geen onschuldig bridgeclubje, maar een heuse terroristenbende die met zijn allen besluiten een vliegveld aan te vallen en hier is waar de shit los breekt.

In de video is namelijk te zien hoe de vuile Russen iedereen die ze tegenkomen op dat vliegveld genadeloos neerknallen en ja, dat zijn voornamelijk mensen die daar onschuldig zaten te wachten op hun koffers en andere dingen deden die mensen normaalgesproken op een vliegveld doen. Jij krijgt als speler daar natuurlijk de kans om gezellig mee te doen in het schietfestijn en daarbij schiet je dus verscheidene onschuldige mensen neer. Zoals te verwachten viel is het internet in een massale outrage gegaan over hoe dit wel of niet moet kunnen. Uiteraard is de main consensus dat Infinity Ward ‘te ver’ is gegaan en het totaal overbodig is om de speler mee te laten doen in deze slachtpartij. Ik verwacht trouwens dat het niet alleen bij het internet zal blijven, maar er al spoedig bezorgde ouders hun zegje gaan doen over hoe hun kind hierdoor aangetast raakt en het zal zeker niet lang duren voordat een nut op het doorgedraaide idee komt om een heel vliegveld te bestormen. Voor het geval je er ongevoelig voor bent, dat laatste was sarcasme.

Anyway, ik vind dit heerlijk om te zien. En nee, dat is niet omdat ik graag zie hoe het internet zichzelf in tweeën scheurt (hoewel ik wel moet toegeven dat ik dat ook erg amusant vind om te zien), maar eerder omdat ik eindelijk zie gebeuren wat ik altijd al heb willen zien gebeuren, namelijk dat een ontwikkelaar eindelijk echt grafisch disturbing geweld in beeld durft te brengen.

Zoals sommigen misschien wel weten, ben ik een enorm voorstander van een gelijke behandeling van media en ik vind dat gaming zo ondertussen ook wel gelijk behandeld mag worden aan films. In principe is het namelijk hetzelfde, het zijn allebei erg realistische manieren om zowel fictie als non-fictie aan de man te brengen. Echter worden films een stuk milder behandeld als het op content aankomt dan games en dat vind ik werkelijk verbazingwekkend. Neem bijvoorbeeld Modern Warfare 2. Zo’n scène waarbij honderden mensen worden afgeknald bij een terroristische aanslag (of in het geval van genocide, doet er verder ook niet toe) komt in een game en iedereen vindt dat het totaal niet kan en dat de ontwikkelaar ‘te ver’ is gegaan. Neem nou datzelfde voorbeeld bij films, een film als Hotel Rwanda comes to mind. Die film geeft een zeer realistisch beeld over een Afrikaans land met een wrede dictator aan de macht. Ook daar komen scènes voor waarbij honderden onschuldige mensen worden afgeslacht. Het is, vind ik, even disturbing als die scène in Modern Warfare 2, maar hoor je d’r iemand over klagen? Op een enkeling na, niemand!

Waarom is dit zo? Het is niet zo dat het in de film minder heftig is, het is zelfs wat heftiger in Hotel Rwanda, omdat er niet alleen volwassenen worden afgeslacht, maar ook kinderen. Het is ook niet zo dat de scène in Modern Warfare 2 geen functie heeft. Nee, in MW2 heeft dat ene level dezelfde functie als de genocidescènes in Hotel Rwanda, beiden zijn bedoeld om antipathie op te wekken tegenover de antagonist. Dit kan uiteraard het beste bereikt worden door de speler er direct mee te confronteren en dit is de beste manier.

Nee, het feit dat films zo makkelijk weg komen met dit soort is omdat film als een volwassen medium wordt gezien, terwijl de meeste mensen van de oudere generatie bij games nog steeds in hun hoofd hebben dat het “voor kinderen” is en dus direct minder extreem moet. Ik zeg: Fuck dat, Modern Warfare 2 is 18+ (M in Amerika) en dus moet niemand verbaast opkijken als er volwassen thema’s in voorkomen. Terrorisme is nou eenmaal iets van de huidige maatschappij en als je een game gaat maken die draait rond terrorisme kan je verwachten dat er heftige scènes in voor gaan komen.

Er kan uiteraard wel wat steviger worden gekeken naar de verkoop van spellen van 18+, want ik vind het idee dat twaalf jarige kinderen dit soort levels spelen ook ietwat eng, maar er is geen enkele reden waarom ontwikkelaars extreem grafisch geweld zoals dit niet in hun games mogen stoppen, mits het niet gewoon geweld is om geweld te hebben (zie Manhunt), maar het wel degelijk een functie heeft. Het is verdomme tijd dat mensen inzien dat na meer dan twintig jaar games een volwassen stadium hebben bereikt en ik denk dat als men dat in gaat zien Modern Warfare 2 de eerste game is in een hele reeks van games die zowel kunnen choqueren als mensen kunnen laten inzien tot wat voor gruwelijks de mens in staat is, precies zoals films en televisieseries al jaren succesvol doen.

Overigens had ik precies hetzelfde betoog kunnen schrijven wat betreft naakt- en seksscènes in games, want daar ligt zo mogelijk een nog groter taboe op. Toch apart, aangezien kinderen op steeds jongere leeftijd te maken krijgen met seks. Zo las ik laatst de brieven in de Hitkrant van mijn zusje (FYI, ik hou van de brieven in de Hitkrant, ik kan er zo om lachen!) en daar stond tot mijn verbazing een brief in van een 14-jarig meisje dat, jawel, vroeg hoe ze haar vriendje het beste kon aftrekken, waarna Kim (degene die al die brieven beantwoord) doodleuk in volste detail ging uitleggen hoe je met zo’n vreemde penis aan de slag moet. En dat is dan één van de meest gelezen meidenbladen van Nederland…

Dit artikel delen

Over de auteur

Limoenlichtje. Bladibladibla