1. FIFA Street

FIFA Street

Voetbal is volkssport nummer één. Iedereen weet hoe het gespeeld dient te worden: met elf tegen elf op een grasveld. Maar die paar uur in de week dat een gemiddelde voetballer op het veld voetbalt, staat niet in verhouding met de tijd die hij met vrienden op veldjes of pleintjes in de buurt doorbrengt. Straatvoetbal dus. Het voetbal van FIFA Street.

Straatvoetbal

Wat is er nou leuk aan straatvoetbal? Het is meestal niet belangrijk dus niet zo spannend, tactiek bestaat niet en de veldjes zijn maar klein. Dat zijn precies die dingen die je ook helemaal niet mist in het straatvoetbal. Waar het dan wel om gaat? Akka’s, oftewel: trucs. Doelpunten maken is leuk, maar wie de meest gruwelijke beweging weet uit te voeren verdient meer respect.

Het moge duidelijk zijn dat de panna dé ultieme passeerbeweging is. Hoe mooier uitgevoerd, hoe beter. Ook belangrijk: ‘ringloos’ (bal door de benen zonder dat die één van beide benen raakt) is alleen maar pijnlijker voor de tegenstander. Natuurlijk heb je in de kunst van het panna’s uitdelen en ‘eten’ (krijgen) allerlei verschillende varianten. De betere straatvoetballers hebben een waar arsenaal aan panna’s tot hun beschikking. Hoewel de trucs in FIFA Street niet allemaal de naam dragen die ze op straat ook hebben, worden de meeste toch echt gebruikt. In het spel is de uitvoering van de trucs vaak overtrokken; de ‘Panna-Na-Na’ (een panna uit een hakballetje) lukt altijd, maar is natuurlijk amper uit te voeren.

Een passeerbeweging is in het normale voetbal zelden meer waar te nemen. Verder dan een beetje slalommen á la Arjen Robben komt men tegenwoordig niet meer. Dat vertaalt zich ook naar de voetbalspellen; in spellen als FIFA Football, UEFA Champions League 2004/2005 en Pro Evolution Soccer 4 is het nagenoeg onmogelijk om puur met een passeerbeweging een tegenstander voorbij te gaan. Goed ‘sturen’, slalommen dus, blijkt ook daar de meest effectieve weg. Dat is in FIFA Street natuurlijk helemaal anders. Daar is het uitvoeren van een simpele passeerbeweging als een schaar leuk, maar het uitvoeren van een onnavolgbare truc het effectiefst.

Spelmodi

Natuurlijk is het ook in FIFA Street zo dat de ene speler beter is dan de andere. Ronaldinho voert zijn bewegingen natuurlijk sneller uit dan Connolly. In de Vriendschappelijke modus is het dus simpelweg zo dat je sterkere en zwakkere landen hebt. Daarin zijn Brazilië en Portugal statistisch gezien de twee beste landen; vooral Brazilië heeft met Ronaldinho, Ronaldo en Adriano flink wat kwaliteit in huis.

In de Straattoernooi modus begin je met een eigen team vol niet al te goede spelers. In elke stad waar je komt kun je spelers vrijspelen door van hun eigen teams te winnen. Zo kun je op een eenvoudige en leuke manier je team bij elkaar spelen. In deze hoofdmodus speel je in elke stad ook tegen de plaatselijke teams, waarin je ook veel bekende spelers zult tegenkomen.

Vrijspelen

In je zoektocht naar faam speel je ook allerlei objecten vrij. Allereerst zijn daar, zoals gezegd, de spelers die je in elke stad vindt. Soms moet je betalen om tegen ze te spelen. Logischerwijs speel je ook steeds de steden vrij waar je terecht komt. Het pleintje waar je speelt is vanaf het moment dat je de stad bereikt in de Straattoernooi modus ook beschikbaar in de Vriendschappelijke modus.

Op straat telt behalve je stijl, je kleding zeker ook mee. Ook dat element is in FIFA Street verwerkt. Wanneer je voor het eerst je eigen speler maakt zul je lang niet alle kledingstukken kunnen kiezen; deze zijn dan nog vrijwel allemaal locked. Wanneer je echter verder in het spel komt, speel je automatisch ook meer kledingstukken vrij. Leuk is dan ook dat je de spelers in je team ook nieuwe kleding kunt aanmeten. Daarbij heb je ook de beschikking over merken als Nike en Adidas, maar tegelijkertijd ben je niet gebonden aan die merken; ook al wordt Henry gesponsord door Nike, je kunt hem als je dat graag wilt ook een ander shirtje aantrekken.

Genoeg om naar uit te kijken in FIFA Street dus. Op donderdag 10 maart ligt het spel in de winkels. Tot die tijd kun je wellicht onze impressie nog even nalezen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Kom maar op met dit spel!

 • K heb er weer zin in

 • er zittten HEEEEEEEEEEEEEl weinig trucks in, iets van 20 ofzo, en de gamebreaker is niet eens met trucks:S

 • jong ik ben zelf ook een voetballer en 20 truuks zijn al veel

 • niet voor straat voetbal-_-'

 • IDD, op het veld wel, maar niet op straatvoetbal… Dit gaat dus erg herhalend worden dat weet ik wel… BTW: bijna iedere Nederlander is voetballer dus je "ik ben zelf voetballer" geeft geen enkele meerwaarde aan je mening.

 • Nee ik wacht wel op FIFA Street 2 voor de next-gen consoles, hoop dat daar ook spelers van het Nederlands elftal bij zitten. Aangezien dat bij dit eerste deel nog ''niet'' het geval is.

 • @PRo87

  eerlijk fifa kun je geen voetbal noemen  Wat noem jij voetbal dan?

 • Je kan Fifa street en Pro Evo niet echt vergelijken vind ik zelf, dat is hetzelfde als je Frans Bouwer met Bono vergelijkt, zijn allebei zangers :P

 • Als ze hier met landen gaan vergelijken dan staat Nederland natuurlijk kwalitatief ook hoog. Davids en Robben moeten voor genoeg explosie kunnen zorgen.

 • Welke landen doen er dan eigenlijk allemaal mee? Kan je ook met Maradonna spelen en nog meer oude legendes?

 • juist ik kan hem downloaden

 • Ben niet zo'n fan van dat Urban gedoe en een aanschaf vind ik het dus niet waard. Zoiezo biedt de game niet echt dingen waar je lang mee bezig zal zijn..

 • Ik moet eerlijk zeggen dat dit me best leuk lijkt :D

  Ben zeer benieuwd!

 • @super_shamaz

  Je kunt nederland niet zijn dus Davids en Robben jammer deden ze maar mee dan was mijn 4 V Nistelrooy-Robben-Davids-Makaay

 • Zonder keeper is ook een prestatie op zich :D :D

 • Sweet, ik vond NBA Streetz and NFL Streetz ook dik. Hoop dat hier ook nog wat chille Urban Beats in zitten.  Ga um wel kopen denk k =)

 • hier op zit ik te w8ten

 • Het is gewoon precies NBA Street of NFL Street. Echt werkelijk niets is vernieuwend aan deze game. Daarnaast ziet het er allemaal maar houterig uit. Het heeft althans wat mij betreft weinig met straatvoetbal te maken. Koop liever NBA Street 3 zou ik zeggen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren