1. Kirby Air Ride

Kirby Air Ride

Kirby is voor Nintendo een spelfiguur dat bol staat van de gezelligheid, en vele suikerzoete avonturen heeft beleefd. Naast de avonturen die deze roze kauwgumbal op de Game Boy Advance beleeft, heeft men bij HAL sinds kort ook een racegame met het Nintendo fenomeen op de markt gebracht. Kirby Air Ride laat je racen door omgevingen die net zo zoet zijn als hijzelf. Is het spel een geduchte concurrent voor Mario Kart en interessant genoeg om je aandacht vast te houden?

Allereerst wordt al gauw duidelijk dat het spel niet op de massa is gericht. Hoofdzakelijk wordt geprobeerd het jonge publiek te bereiken en met een Nintendo icoon als Kirby is dat geen verspilde moeite. Kirby spellen zijn namelijk nooit bijzonder moeilijk en daarom geschikt voor de jongste onder ons. Wat niet hoeft te betekenen dat er niet veel plezier aan kan worden beleefd. Met veel plezier speel ik nu nog de Kirby spellen waarin het inhaleren van de krachten van je tegenstanders centraal staat.

Kirby Air Ride draait om de controle pook en de a-knop. Qua spelopties zijn er diverse mogelijkheden, maar dat ik direct de besturing aankaart, met de knoppenlay-out in het bijzonder, heeft een reden. Het spel gebruikt namelijk maar één knop om te remmen, vijanden op te slokken, bochten te maken en van je vervoersmiddel af te springen. Waarom er niet voor een soortgelijke besturing als die van Mario Kart is gekozen, blijft een raadsel. Wil je met Kirby een scherpe bocht nemen dan kan het voorkomen dat je per ongeluk je net verzamelde power up afvuurt terwijl je dit helemaal niet wilt. Aan de andere kant is er ook wel wat te zeggen voor de besturing die HAL Laboratory heeft gebruikt. Het is weer eens wat anders, en ondanks dat je je nu niet richt op het accelereren met je vervoersmiddel is het leuk om door een goed uitgevoerde boost met je warp star vooruit te schieten.

Verschillende speelmogelijkheden moeten je vooral samen met anderen achter het televisiescherm houden. Naast Air Ride zijn er de Top Side 2D mini-races en de City stadion gevechten. Top Ride is bedoelt om snel even tussendoor te spelen en verveelt al erg snel. Deze modus moet je niet zien als een volwaardige speloptie maar als een extraatje die weinig om het lijf heeft. Het spel draait namelijk om het eerder genoemde Air Ride en de gevechten in de City modus. Neem het op tegen elkaar in een arena om te zien wie het langste uithoudingsvermogen heeft.

Kirby Air Ride heeft naast het lieve en schattige uiterlijk ook muziek die zeer in orde is. Het Nintendo gevoel ontstaat en dat is alleen maar te prijzen. Het aantal vervoersmiddelen die Kirby of één van zijn kleurige klonen berijden zijn verschillend en ieder vervoersmiddel reageert zeer bewust anders. Ook de mogelijkheid tot het spelen via LAN is leuk voor de spelers die in het bezit zijn van een breedband adapter.

Kirby Air Ride is een uniek concept dat gedoemd is te mislukken. Concepten, experimenten, of hoe je het ook omschrijven wil dragen namelijk risico met zich mee. Het spel is met de één-knop besturing anders dan andere spellen. Lef alleen is niet genoeg om het te redden in de spellenindustrie, aangezien het spel gewoon aan alle kanten rammelt. Te weinig verschillende banen in het spel en de mogelijkheden op de baan zijn mager te noemen. Alles lijkt vaak, spijtig genoeg, op elkaar en dat bevordert de interesse van mij voor het spel zeker niet.

Conclusie en beoordeling

Met pijn in het hart moet ik dan ook duidelijk zijn in mijn eindoordeel. Kirby Air Ride zuigt. Jammer, maar helaas. Als Kirby fan van het eerste uur weet ik dat de spellen voor het jongere publiek zijn bedoeld, wat mij echter nooit tegenhield om de spellen te spelen. Het concept zat goed in elkaar en Kirby heeft een enorme aantrekkingskracht als karakter. Te weinig, te gemakkelijk; té is nooit goed. Het spel faalt aan alle kanten en ondanks dat het concept origineel is, werkt het niet verfrissend. Wanneer de makers zich wat meer verdiepen in het uitdiepen van hun spel, en het concept de volgende keer beter verwerken in een spel dat meer te bieden heeft dan deze titel, dán heeft het spel een kans van slagen. Kirby mag er dan wel leuk en lief uitzien op het doosje, dat is geen goede reden om het spel aan te schaffen.
4
Score
40
Score: 40
 • Pluspunten
 • vernieuwend concept
 • besturing
 • geluid
 • Minpunten
 • slecht uitgewerkt
 • besturing

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Goede review maar mag je toch uitleggen waarom de besturing zowel + als - is. Omdat het een makkelijke besturing is maar frusterend omdat allesop 1 knop zit?

 • Van Daan krijg je pas weer antwoord op z'n vroegst morgenochtend.  Nintendo wilde het spel toegankelijk maken voor een groot publiek door alleen de A-knop te gebruiken, maar ik denk dat ze toch jammerlijk gefaald hebben met deze titel. Een 5 was denk ik ook het cijfer wat ik eraan gegeven zou hebben.

 • Idd, goeie review.

  Jammer dat Kirby niet echt weer een topgame is. :/

 • Is best wel een saai spel.

 • Ik heb het op de Hcc dagen (game expo) even staan spelen en was ook niet erg onder de indruk. Mario Kart DD is in ieder geval een stuk beter.

 • @ Rob; je geeft het antwoord al

 • Saai is het woord niet voor deze game, tergend is een betere denk ik.

 • Jammer dat het geen topper is want deze roze drol heeft mij vroeger wel kunnen bekoren

 • jammer dat ie zo kort is, anders ging ie zker tot m'n collectie behoren. Nu ga ik hoogstwaarschijnlijk kijken voor James Bond of iets in die aard.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren