1. Stereotypering.

Stereotypering.

Stereotypen, iedereen heeft er wel eens last van, ikzelf ook, de beschrijving uit het woordenboek is “ vastliggend beeld”, hoewel een betere omschrijving mij lijkt “ een groep (mensen) beoordelen op één karaktereigenschap”, een van de simpelste stereotypen is nog wel: marsmannetjes zijn groen, ook al weten we hier eigenlijk nog niet vanaf.

Ik heb deze weblog geschreven uit aanleiding van een weblog die iemand een tijdje terug heeft geschreven, daarin stond dat hij/zij vond dat homos zich niet zo “homo”moesten gedragen, zoal bijv. Gordon, maar gewoon moesten doen. Maar, wie heeft er vastgezet wat “homo” gedrag is, hebben ze het gedaan omdat veel homos zich zo gedroegen, of omdat het deel van de homos dat opviel zich zo gedroeg. Is er dus echt een algemeen gedrag waarmee je kunt beoordelen of iemand homo is? Niet echt. Dit is vaker met stereotypen, er wordt een oppervlakkig kenmerk gepakt van een deel van een bevolkingsgroep en daarmee beoordeel je de hele groep, niet erg eerlijk hé.

Door de legalisering van marihuana word er ook gedacht dat hier iedereen altijd stoned is, wat toch wel onzin is, dit is met bijna alle stereotypen wel zo, ze zijn dus altijd maar deels waar, het leidt ook tot veel discriminatie, wat eigenlijk de grootste reden is dat ik er zo’n pesthekel aan heb, maar sowieso, kun je een grote groep mensen beoordelen op acties van een klein deel daarvan?

Dit artikel delen

Over de auteur