1. Shadow Hearts: Covenant

Shadow Hearts: Covenant

Eindelijk weer eens een nieuwe Japanse RPG die het Europese continent bereikt! Ik heb het hier over Sacnoth’s (Koudelka) Shadow Hearts: Covenant, oftewel het tweede deel uit de Shadow Hearts-reeks. Het eerst deel verscheen al in 2002, dat is dus al een aantal jaartjes geleden. Voor de mensen die het eerste deel gemist hebben: geen nood! Shadow Hearts: Covenant is ook goed speelbaar zonder enige kennis van het eerste deel.

Waar draait het in Covenant allemaal om? Het is 1915, het jaar waarin de Eerste Wereldoorlog begon dankzij één lossend schot. Een halfjaar na het begin van de Eerste Wereldoorlog probeert het Duitse leger het kleine Noord-Franse dorpje Doremy over te nemen. Een groepje soldaten, onder leiding van de Duitse legerofficier Karin Koenig, wordt naar het dorpje Doremy gestuurd. Er gaan geruchten dat er een verschrikkelijk monster met duistere krachten gehuisvest zit. Eenmaal binnen het dorpje worden Karin's medesoldaten allemaal door een onbekende kracht afgeslacht. Karin blijft in leven en vangt nog net een glimp van de donkere gevleugelde demoon op, net voordat deze weer veranderd naar zijn menselijke vorm…

En het was je misschien al opgevallen, Shadow Hearts: Covenant speelt zich af in onze eigen wereld, zo rond het begin van de Eerste Wereldoorlog. Je komt in deze ietwat donkere RPG dus langs verschillende bekende steden, waaronder Parijs, Londen en Praag. Waren er maar meer RPG’s die zich in onze eigen wereld afspeelde. Een ander goed voorbeeld was het eerste deel uit de Parasite Eve-reeks dat zich afspeelde in New York. Ik wil niet zeggen dat fantasiewerelden slecht zijn, maar je voelt je toch meer tot een spel aangetrokken als het zich in een bekende omgeving afspeelt. Althans, dat heb ik. Natuurlijk gebeuren er in Covenant allerlei zaken die nooit in het echt zouden plaatsvinden, maar dat terzijde.

Net als elke Japanse RPG moet je in Covenant allerlei steden en dorpjes langs, krijg je veel verhaalscènes voorgeschoteld en uiteraard zijn er ook weer ontzettend veel gevechten. Je ziet de gevechten in Covenant niet aankomen, maar gelukkig krijg je hier niet na iedere drie stappen te maken met een gevecht. Het interessante van Covenant is het turn-based gevechtssysteem. Net als het eerste deel maakt ook Covenant gebruik van de zogenaamde Judgement Ring. Bij elke actie krijg je de ring in beeld en moet je op het juiste moment drukken om jouw actie succesvol uit te voeren. Je moet er tijdens de gevechten dus echt bijblijven, anders mislukken al jouw acties en kun je het wel schudden. Ook wanneer je voorwerpen gebruikt, krijg je de ring te zien. Nieuw is de mogelijkheid om jouw ring aan te passen. Zo kun je het aantal hit zones uitbreiden of vergroten. Mocht je echt geen zin hebben om telkens op het juiste moment te drukken, dan kun je de ring ook op automatisch zetten. Let wel: op deze manier kun je nooit een perfecte aanval creëren. Ook nieuw zijn combo’s. Op deze manier kunnen de personages een gezamenlijke aanval uitvoeren op een vijand.

Over personages gesproken, Shadow Hears: Covenant zit er vol mee. Natuurlijk is Yuri uit het eerste deel weer aanwezig, maar we krijgen ook nieuwe en maffe personages voorgeschoteld. Zo hebben we Gepetto, die tijdens de gevechten vecht met zijn pop, en Blanca, een witte wolf. Ook tussen de vijanden zitten soms rare schepsels, waaronder levend speelgoed. Het moet wel even gezegd worden: alle personages zijn erg boeiend, hebben hun eigen achtergrondverhaal, een eigen vechtstijl en zien er zeer gaaf uit. Je zult je gauw verbonden voelen met alle hoofdrolpersonages, een zaak die je niet bij ieder spel tegenkomt.

Je zult je natuurlijk afvragen of Shadow Hearts: Covenant het visuele niveau haalt van Final Fantasy X of Star Ocean 3. Ik kan je verzekeren dat Covenant net zulke prachtige beelden op je beeldscherm tovert als de eerder genoemde spellen. Niet alleen de personages zien er gedetailleerd uit, ook de omgevingen worden prachtig in beeld gebracht. Vooral de steden komen echt tot leven, al voelen ze wel erg klein aan. Covenant bevat daarnaast ontzettend veel tussenscènes, en deze zijn allemaal ingesproken. De stemmen klinken in het begin erg goed, maar later in het spel wordt het wel een beetje irritant. Vooral degene die de stem van Yuri verzorgt, gaat een beetje over de top. Gelukkig is daar nog de sfeervolle soundtrack, die net zo memorabel is als die van het eerste deel.

Conclusie en beoordeling

None

Shadow Hearts: Covenant is een zeer goede opvolger, en zelfs beter dan het origineel. Deze donkere RPG biedt je ruim 30 uur aan speelplezier, verdeeld over twee DVD-schijfjes. Covenant is een donkere en serieuze RPG, al zit er veel volwassen humor in het spel verborgen. Daarnaast werkt het gevechtssysteem erg lekker en komt het spel om de zoveel tijd met een nieuw stukje gameplay op de proppen. Je hoeft je met dit spel dus echt niet te vervelen. Tel daarbij het spannende plot, de gedetailleerde beelden en sfeervolle soundtrack op en ik kan niet anders concluderen dat we hier te maken hebben met een zeer goede Japanse RPG.
7,7
Score
77
Score: 75
 • Pluspunten
 • Judgement Ring
 • Boeiende personages
 • Spannend plot
 • Minpunten
 • Irritante ingesproken stemmen
 • Nog steeds willekeurige gevechten

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Yep leuke review overigens lijkt het mij ook een leuke game!

  Alhoewel ik niet zeker weet als het wel mijn soort RPG's zijn. Maar zeker het proberen waard als ik zo de review lees :)

 • Ik twijfel nog. Hij lijkt me vet, maar er komen zoveel coole games uit deze periode!

 • op deze vroege morgen zeg ik hik

  te veel drank je weet wel.

  maar dit lijkt me niet mijn game geef mij maar mercenaries.

  of de psp ipv de nds


 • Mooj geschreven, spel trekt me niet echt aan, maar dat is mijn mening ;)

 • ik volg dit spel nu al een half jaar en ben dus blij dat hij eindelijk uit is. dit is dus een MUST HAVE voor mij, maar ik ben ook een RPG freak. Dit spel is dus ook niet voor iemand die een beetje twijfelt over RPG's. nu nog op naar GT4 een DMC3

 • Erg leuk spel, haal hem pas als hij afgeprijsd is, release is namelijk beetje dichtbij veel andere toppers.

 • Ja HALLO. Gewoon op dezelfde dag dat de DS word released. beetje dom vind ik. Ik ga m nog niet halen. Pas over een heele lange tijdje ofzo. Nu ga ik me egt focussen op de DS en de PSP en egte games op consoles waarvan ik weet dat ik ze egt heeel lang ga spelen. GT4 anyone????

 • Tis weer eens wat anders dan Final Fantasy.

  Spel is gemaakt door ex-Square medewerkers, hun eerste game was Koudelka voor de PSone. Werd toen volgens mij nog door SNK uitgegeven.

 • Spel trekt me wel…. ga'm zekers wel halen een keer…

 • Ga deze game ook zeker halen. Samen met MGS3 en DMC3. Echt een topmaand maart.

 • ik haal hem :)

 • Lijkt me wel een leuke RPG, alleen ben ik nog niet helemaal overtuigd over het battlesysteem.

 • @biertjuh: dat noem ik toch ook niet als minpunt?

 • Mooie review, but tja… Ik heb geen PS2 en ben het ook niet van plan om er eentje te kopen, ik heb het prima hier met mijn GameCube!

 • Supergame. Fantastisch. Iedereen die van Final Fantasy houdt (en dan met name deel 10) moet deze game hebben.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren