1. Ace Combat 05: Squadron Leader

Ace Combat 05: Squadron Leader

We hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk is het moment aangebroken, Ace Combat 05: Squadron Leader heeft nu ook Europa bereikt. Na een paar vertragingen en het annuleren van de mogelijkheid om online te spelen is het eindelijk zo ver. De Ace Combat-serie gaat jaren terug naar het tijdperk van de eerste PlayStation. Daar verschenen drie delen op. Het vierde deel was Shattered Skies en die verscheen op de PlayStation 2. Dat deel liet iedereen de grafische pracht van de PlayStation 2 zien. Naast de geweldig uitgewerkte omgevingen was het spel ook nog heel erg speelbaar. Een heel sterk punt was ook de herspeelwaarde. Je kon Ace Combat 04 gewoon maanden achtereen spelen, een paar maanden laten liggen en dan weer oppakken. Of dit bij het vijfde deel, Squadron Leader, ook het geval is kun je lezen in deze recensie.

Ace Combat 05: Squadron Leader speelt zich af in het jaar 2010. Op de aarde zijn twee supermachten, Osea en Yuktobania. Na een hevige atoomoorlog te hebben gevoerd, hebben beide supermachten ingezien dat het zo niet verder kan en sluiten vrede. Die vrede loopt voorspoedig, tot er na een paar jaar abrupt een eind aan komt. Vliegtuigen van Yuktobania vliegen over het grondgebied van Osea om te spioneren. Dit wordt elke keer weer ontkent, totdat het echt mis is. Van het een op het ander moment verklaart Yuktobania oorlog met Osea en komt met een grootse aanval. Gelukkig ben jij in de buurt gestationeerd om die aanval af te slaan. Je begint als een beginner, maar wanneer jouw Squadron Leader wordt neergeschoten, ben jij zijn vervanger. Je hebt nu het bevel over drie andere vliegtuigen, je wingmates. Het spel neemt je mee naar verschillende gebieden die net als de tientallen vliegtuigen zelf indrukwekkend gedetailleerd zijn.

In het spel lopen twee verhalen door elkaar. Het eerste verhaal is van een fotograaf die toevallig op bezoek is bij een eskader straaljager piloten wanneer de hel losbreekt. Het tweede verhaal is dat van jou en je medepilotenm waarmee je in verschillende situaties terechtkomt. Zo worden ze onder andere beschuldigd van het schieten op burgerdoelen. Dit is alleen een truc van je tegenstander om jouw eskader aan de grond te houden. Toch is het verhaal niet zo meeslepend als het emotionele verhaal waar het vierde deel over beschikte.

Al vanaf het begin voelt dit deel vertrouwd aan als je de eerdere delen al hebt gespeeld. De besturing is voor een heel groot deel hetzelfde, alleen heb je nu ook de mogelijkheid om je wingmates bevelen te geven. Je hebt drie verschillende bevelen die je kunt geven: Cover, Attack en Dispurse en je kunt ze ook nog toestemming geven om hun speciale wapen (zoals een langeafstandsraket) te gebruiken. Dit extraatje is heel goed uitgewerkt en speelt ook daadwerkelijk een grote rol in de gevechten. Een ander extraatje is de arcade modus van het spel. Deze neemt je terug naar Ace Combat 04. Jij treedt weer in de voetstappen van Mobius One. De vijand die je had verslagen in het vierde deel is weer terug en heeft weer volledige steun van het volk gekregen. Nu is het aan jou om dit te stoppen. De arcade modus is gewoon een modus zonder te veel fratsen, maar gewoon simpel een missie straten en alles vernietigen wat je op je pad tegen komt binnen een bepaalde tijdslimiet.

In Ace Combat 04 was de radio een van de betere punten van het spel. In het vijfde deel is dit nog veel beter uitgewerkt. Naast dat je bevelen kunt geven aan je wingmates zul je ook nog vragen van je maten moeten beantwoorden. Deze vragen verschillen van persoonlijke vragen tot vragen die nergens op slaan, zoals of je een bepaald nummer goed vindt. Grafisch is het spel subliem. Je zou met gemak kunnen zeggen dat dit het mooiste spel is voor de PlayStation 2. Vele critici waren al te spreken over de grafische pracht van het vierde deel maar Namco heeft de lat nog hoger weten te leggen. Helaas lijkt het wel alsof Namco hier iets te veel aandacht aan heeft besteed, en dat de missies hieronder geleden hebben. De missies lijken gewoon net even te veel op die van het vierde deel. Alleen moet je nu in plaats van laag, hoog vliegen en zo zijn er nog een paar voorbeelden. De herspeelwaarde die zo sterk was in zijn voorganger is ietsjes afgenomen, maar je zou ook dit deel na een paar maanden weer zo kunnen oppakken.

Conclusie en beoordeling

Ace Combat 05 lijkt te veel op zijn voorganger, en daarmee lijkt het eerder op een soort van add-on. Ace Combat 05 is een matig vervolg, maar als je het feit dat het een vervolg is loslaat, dan is dit een regelrechte topper. Mocht je het vierde deel nog niet hebben, dan moet je dit deel zeker in huis halen. Als je het vierde deel wel al in je collectie hebt staan dan zou ik er twee keer over nadenken. Ace Combat 05: Squadron Leader is het beste in zijn soort en zeker geen schande aan de serie. Het is alleen niet echt vernieuwend en het wil te veel op zijn voorganger lijken en dat is erg jammer.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Grafisch subliem
 • Verslavend
 • Wingmate control
 • Minpunten
 • Toch niet online
 • Voor een vervolg beetje tegenvallend
 • Missies lijken op die van deel 4

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • het ziet er goed uit

  kost die €50 euro?

 • 67 euro, Columbia Tristar brengt hem hier uit en die vind die 67 nogal een mooi getal.

 • ziet er wel mooi uit

 • Edit: Geen reclame aub.

 • Kick-ass game. 2 speler modus is ook zowaar verdwenen.

 • Voor mij tog maar niet, want hij gaat niet online. Dat was de enige reden die ik kon bedenken om deze game in huis te halen. Heb deeltje 4 al, daarom.

 • hebbe!

 • het spel is inderdaad niet zo vernieuwend maar het blijft toch nog heel erg leuk.

 • ik moet toegeven soms heeeeeeeeeeeeeel soms ben ik (x-box bezitter)  jaloers op de mensen met een ps2 en nu is zo'n moment ;(  maar ja laters ik ben er over en ga weer Halo 2 spelen :p


 • @skylight: mm halo1 is vetter dan halo2:P, in singleplayer :P vind ik..  ontopic: Modervet mega lijp, super spel deel 4 heb ik bij kameraden uren gespellt net zo lijpe game gewoon… maarja wel prijsig:S:S

 • @sonic Waar de fok heb je het over?  Lijkt me vet spel maar zal nooit kopen. MGS3 komt ook al over paar dagen namelijk :).

 • eerst mgs3.  wanneer portemonnee bijgevuld is -> dit.

 • @Terminator iemand van de redactie ofzow, had mijn bericht gewijzigt, en de mensen laten denken dat ik Insidegamer haat. Dat vind ik tamelijk zielig. Ik hoop dat je dat kan begrijpen?

 • Ik heb hem en ik vind het echt een heel leuk spel. Ik kan hem zeker aanraden!

 • @sonic: kappen met die onzin, niemand kan je reactie zomaar wijzigen, alleen jijzelf. Alleen enkele IG mensen wijzigen berichten indien er gescholden en/of reclame gemaakt wordt. IG mensen gaan niet een bericht wijzigen en er dan gekke dingen neerzetten.  Ontopic: het was nog vetter geweest als er inderdaad een online modus bijzat, en dat was ook in het begin het plan. It's GT4 all over again! :(

 • Remco, ik vind het kloten, maar toch is mijn reactie gewijzigt: er staat toch: Edit: Geen reclame?

  Iemand, ik was het niet heeft mijn bericht wel degelijk gewijzigt, een beetje jammer dat jij dat dan gaat ontkennen…

 • yup…2x keer zelfs!  eerste keer stond er iets van: Deze review stond al eerder op gamerzheaven en dat de score te laag was.  na de edit stond erin dat Bjorn een homo was etc etc..  toen had sonic het veranderd…  en nu is het weer ge-edit…  Mooie game overigens…maar om nou "niet online" nou als minpunt te zetten…is wel een minpunt, maar had het ervoor gezorgd dat het eindcijfer lager werd?
 • Enige wat ik raar vind is dat wanneer je in breedbeeld stand speelt, die witte letters tijdens de filmpjes in het filmpje zelf geplaatst worden en daardoor kun je het heel moeilijk lezen :/  Iemand btw. al uitgespeeld :D ?  En mildoe: in de eerste persberichten zou AC nog een online modus bevatten, die hebben ze er dus ook uitgesloopt.


 • Remco, ik vind het kloten, maar toch is mijn reactie gewijzigt: er staat toch: Edit: Geen reclame?

  Iemand, ik was het niet heeft mijn bericht wel degelijk gewijzigt, een beetje jammer dat jij dat dan gaat ontkennen… Jou eerste bericht is gewijzigd omdat er reclame in stond ja…

 • USA versie uitgespeeld ja. Wel leuke campaign mode maar 1 van die laatste levels is wel tering zenuwslopend.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren