1. Een stapje terug - mobiele telefoon

Een stapje terug - mobiele telefoon

Technologie is een constant voortbewegend iets. Als je nagaat dat kleurentelevisie pas een halve eeuw bestaat en computers zo’n vijfentwintig jaar geleden meer dan achtduizend kilo wogen, snap je me hopelijk. Creatievelingen verdrinken vaak op de hoogstaande elektronicamarkt, een enkeling wordt steenrijk met zijn concept. Niet elke vooruitgang is echter een geslaagde. Er zijn er zelfs een heleboel die in mijn ogen de plank volledig misslaan

Mijn eerste mobiele telefoon was een Nokia 3310. Een blauw toestel met vijftien toetsen (ja echt, ze hebben bestaan!) dat eigenlijk meer bood dan een telefoon zeven jaar geleden nodig had. Dan heb ik het met name over simpele doch verslavende spelletjes als snake en space invader, die samen met nog wat andere toptitels op de telefoon te vinden waren. Een klein vierkant displayscherm toonde enkele zwarte pixels. Dit is nog altijd één van de meest verkochte telefoons ooit. Waarschijnlijk omdat er destijds niets beters te vinden was.

Nu – zeven miezerige jaartjes later – wordt de markt overspoeld met digitale troep. Opgeblazen advertenties laten je watertanden naar meer, om er vervolgens achter te komen dat jouw gloednieuwe toestel niet half zo leuk is als je dacht. Voor internet moet je vaak een ongunstig abonnement afsluiten, spelletjes kosten je een rib uit je lijf en de kwaliteit van een telefoongesprek is om van te huilen. Natuurlijk, touchscreen is vet, duur internet werkt vaak lekker en films kijken makkelijk weg. Na een paar dagen ben ik er echter al op uitgekeken. Surfen op internet doe ik veel liever achter mijn PC’tje, mobiel gamen is vaak een drama en de support die je krijgt nadat je product defect is verklaard blijft matig. Want deze touchscreen-speeltjes gaan bijzonder snel kaduuk.

Er is echter één telefoon – en die naam doet het geheel eigenlijk te kort – die in dit alles heer en meester is. De iPhone is the one and only. Je kan namelijk supersnel internetten, online communities zijn binnen handbereik, er staan honderdduizenden applications op je te wachten in de App-store etc. Oh ja, je kan er ook nog mee bellen. Want een iPhone koop je écht niet om makkelijk bereikbaar te zijn. Nee, dan koop ik wel zo’n slap aftreksel als de Samsung Touchwiz of een LG Cookie. Boeien dat je bij T-Mobile zit, met een ongunstig abonnement en slecht bereik: het is een iPhone dude, een iPhone! Elke debiele mongool kan trouwens ook omgaan met Apple’s pareltje en dat is zeker niet te zeggen van andere touch-telefoons die te vinden zijn op de markt.

Probleem van de iPhone is echter: het is een koelkast! Ja, die term die je vroeger naar je hoofd gesmeten kreeg als je mobiel nog over een antenne beschikte! Het stukje fluwelen technologie is zo gigantisch groot, dat je er niet bellend mee gezien wilt worden. Was het trouwens niet vet om je telefoon zo dun mogelijk te houden ala Samsung - een paar jaar geleden? Want de iPhone heeft een behoorlijk buikje hoor. Bovendien lijkt elke telefoon met soortgelijke applicaties een verschrikkelijk korte batterijduur te hebben. Maar al bij al zit je met een iPhone meer dan goed.

Je bent echter al gauw de pineut als je een ander touch-toestel hebt, in de zin van: je weet niet wat je mist of je zult er zeer snel achter komen. Ik spreek uit naam van Samsung-toestellen, die vaak laggy touchscreen, een rits van onduidelijke instellingen hebben en zogenaamd goede services bieden. Meeliften op andermans succes en het liefst zo snel mogelijk, aangezien we dan meer geld kunnen verdienen. Want er komt immers bijna elke maand wel een een nieuw Samsung-toestel uit, die weer miljoenen keer verkocht word. Dat doen ze goed, die Koreanen, dat geef ik ze zeker mee. Alleen jammer dat het altijd wat goedkoop aanvoelt en bijna nooit helemaal snor zit vanaf begin af aan. Want Samsung staat er nou eenmaal om bekend dat het producten levert die aardig snel kapot gaan. Als je dan ook nog eens een matige klantenservice biedt, ben je niet goed bezig dacht ik zo.

Maar ik? Wat heb ik dan voor supertoffe telefoon als ik dit alles vermijd? Ach, ik koop ook gewoon weer een Samsung toestel. Een S3650 Corby of Genio Touch ook wel genaamd. Staat trouwens bekend als een toestel dat niet goed werkt en snel kapot gaat. Toch heb ik ‘m gekocht, gewoon omdat ‘ie er wel heel erg vet uitziet en lekker compact en klein is.

Want ja, zoals onze kroonprins het al zo mooi zei:

‘Een slapende garnaal, gaat naar de klote!’

Dit artikel delen

Over de auteur

Mad