1. Wetenschap... It works bitches!

Wetenschap... It works bitches!

Ok, ik ben het nu toch eens zat, mensen. Fuck it! Ik kom veel te vaak mensen tegen die niet "geloven" in wetenschap of evolutie (vaak in combinatie). Ik word hier royaal gestoord van, vooral om dat hun definities van beide termen niet klopt. Men mag toch minimaal verwachten dat als iemand zijn mening geeft over een bepaald onderwerp dat de definities duidelijk zijn. In ieder geval; ik ben terug en pissed.

Wat ik tot mijn ergernis vaak hoor is wat ze denken wat ik geloof. Afgezien van de schaamteloze arrogantie van een dergelijke uitspraak is het tevens zonder uitzondering altijd incorrect. Wel duizend keer heb ik tandenknarsend moeten aanhoren hoe "diepe denkers" mij vertellen dat evolutie op toeval gebaseerd is en dat ik in puur geluk geloof. Dit maakt mij meteen duidelijk dat deze simpele zielen nog nooit een boek hebben gelezen over dit onderwerp. Het trieste van dit volk is dat ze er heilig van overtuigd zijn dat jij zo denkt en dat ze geen discussie willen aangaan met ruimte voor verandering. nee, ze willen confirmatie van hun denkbeelden.

Dan ben je bij mij aan het verkeerde adres. Ga een boek lezen, verdomme! Dat is niet zo moeilijk. Er zijn zat boeken over wetenschap die wel toegankelijk zijn. Je hoeft niet meteen Dan Dennett te gaan lezen. Ik bedoel, ze leren kinderen op de middelbare school hoe evolutie werkt. Weleens waar op een aangepast niveau, maar dat doet niet af van het feit dat de redenatie te begrijpelijk kan zijn voor iedereen. Lees de "The Origin of Species" maar eens, want die kun je gewoon gratis op het internet lezen en ga vervolgens kijken wat de wetenschap voor voetnotes er bij zet.

En als ik nog één keer een zoutzak hoor zeggen dat het "maar een theorie is", dan schreeuw ik zo hard ik kan in zijn oor "ZWAARTEKRACHT IS OOK MAAR EEN THEORIE". De betekenis van theorie binnen de wetenschap is compleet anders van alledaags gebruik. Wat wij een theorie noemen noemt de wetenschap een hypothese. De wetenschappelijke methode werkt heel makkelijk:

1. Je bedenkt een hypothese

2. Je test de hypothese voor positief bewijs

3. Je publiceert je vindingen

4. Andere wetenschappers testen of het klopt (en schoppen je hypothese onderuit als dit niet zo is!)

5. Na veelvuldig testen met positief resultaat word het een theorie (Dit zouden wij een feit noemen)

Dit is en blijft de beste methode om nieuwe hypotheses te verifiëren. Als je denkt dat dit niet de manier is dat heb ik advies voor je. Ga niet naar de doctor, sluit je stroom af, gooi je computer bij het oud vuil en verkoop je auto. Al moderne vorderingen komen van wetenschap en dat in twijfel trekken is stompzinnig!

Dit artikel delen

Over de auteur