1. Plastic -2-

Plastic -2-

Het was maar net week geleden dat het partijtje mij een leuk zakcentje had opgeleverd, maar toch had ik Ellen al vaker gezien. Kennelijk gaat dat zo met vrouwen die je in positieve zin zijn opgevallen, je blijft ze zien. Bij het ophalen van haar kinderen op school bijvoorbeeld fiets ik vaak langs om boodschappen te doen. Maar ook de balletles van haar dochter is het moment dat ik haar tegen kom. Ellen is een voor mij een echte blikvanger op die routes en ook in de kroeg kan ik moeilijk mijn mond over houden. Ellen is namelijk een pracht vrouw, een tikkeltje naïef dat wel. Een van de andere stamgasten is de buurman van Ellen en hij kan in alles beamen wat ik over haar vertellen. We hebben dan ook vaak over haar man die vreemd is gegaan.

Laatst was hij er ineens niet. Ik vroeg me toch af waar hij was, maar zonder naam kom je eigenlijk nergens. De barman kon me vertellen dat hij Marco al een tijdje niet had gezien en ik nam maar aan dat hij dan Marco heette. Toen ik de kroeg wilde verlaten kwam hij binnen met een gelukzalige grijns om zijn mond. Hij kwam naar me toe lopen en verteld een ongelooflijk verhaal over Ellen. Hij had Ellen een paar dagen terug namelijk huilend buiten zien staan en zij had hem verteld dat ze niet meer met de situatie om kon gaan. Ze had Marco verteld dat ze al lang wist dat haar man vreemd ging, maar naar de buiten wereld helemaal niets wilde laten blijken. Marco had haar naar binnen gevraagd voor een kopje koffie en ze had binnen in tranen haar verhaal vertelt. Nu was de beste man ook wel het type om iets dergelijks te doen, al was het alleen maar omdat de vrouwen aan zijn lippen hingen als hij wat deed of vertelde. Wekelijks had hij dan ook de meest wilde verhalen over de vrouwen en hoe ze allemaal op dezelfde manier te veroveren waren. Elke keer als hij dan begon over voetstukken, dwaalde mijn gedachte weer af naar Ellen om weet terug te komen als hij me een pets op de schouder gaf en mij jongen noemde.

Zijn verhaal over Ellen bleef echter maar doorgaan over hoe hij haar kinderen had opgevangen en zij een scheiding ging aanvragen. Ze was zelfs van plan te gaan verhuizen naar een ander dorp om daar haar leven opnieuw te beginnen. Haar kinderen mochten dan bij hun vader blijven wonen, zodat hij altijd aan haar herinnert zou worden. Kennelijk zat er toch iets van wraak in haar idee, maar lang kon ik hier niet over nadenken. Marco vertelde namelijk dat Ellen intussen bij hem de rebounce had gezocht en gevonden. Ze waren nu al een dag of twee druk met elkaar geweest en ik kreeg een pets op de schouder en hij noemde me jongen in de hoop dat ik hem een complimentje gaf. Voor mij hoefde het eigenlijk even niet meer en ik zat even roerloos voor me uit te kijken. Gelukkig werd ik gered door de klok, want ik moest met een uurtje weer een gezellig partijtje geven.

Ik gaf dezelfde demonstratie als bij Ellen thuis, maar ik kon maar niet bevatten dat het me niet was opgevallen dat ze er klaar mee was. Ze zag er immers nog normaal uit die keren bij school en het ballet. Ik kon maar niet bevatten dat ze nu met Marco tussen de lakens lag en het haar qua uiterlijk helemaal niets deed. Ineens kreeg ik een vraag om de oren van de gastvrouw over de eiersnijder en de vaatwasmachine. Het standaardantwoord volgde, waarop de glazig kijkende huisvrouwen met grote ogen van ongeloof naar elkaar keken. Geen idee wat ik had gezegd, maar kennelijk ging er een wereld voor ze open. Toen hoorde ik er ineens iets zeggen over Ellen en dat ze er nog niet was. Ik wist wel wat ze aan het doen was, maar tijdens het werk is het geen tijd om te roddelen. Plotseling ging de bel en zag ik Ellen voor het raam staan. Haar haar zat een tikkeltje wild, maar ze zag er toch netjes uit. Heel stiekem was ze nog mooier dan de vorige keer.

Eenmaal binnen groette ze mij en maakte grapjes over deskundige verhalen van de vorige keer. Haar plastic doosjes bevielen allemaal en ze wilde er nog meer hebben. Ik maakte mijn demonstratie af en als bijtjes op een honingbloem stortten de vrouwen zich op de bestelformulieren. Ik kreeg nog meer orders dan de vorige keer en pakte mijn spullen in. Toen ik weg wilde gaan kwam Ellen achter mij aan lopen en ze vertelde dat haar man mijn naam op het bestelformulier had herkend. Uit angst voor mij had hij zijn relatie met Karen opgebiecht aan Ellen. Ze vertelde dat ze wilde gaan scheiden en dat ze zou gaan verhuizen. Ik zag haar ogen vollopen met water en ik vertelde dat het lullig voor haar was dat het zo gelopen was. Ik wenste haar sterkte met de situatie en nam afscheid van de vrouw des huizes en bedankte de rest van de huiskippen voor de aangename avond. Toen ik buiten een sigaret aanstak kwam er een grote pianolak witte auto voorrijden die een keer driftig claxoneerde.

Ellen kwam naar buiten gerend en keek verschrikt naar mij dat ik er nog stond. Aan mijn water voelde ik dat Marco achter het stuur zat en wist nu ook dat Ellen zich afvroeg wat ik van haar dacht. Marco was herkende mij ook aan mijn manier van roken en kwam er snel gezellig bij staan. Ik voelde de bekende klap op mijn schouder en werd voorgesteld als zijn kroegmaatje. Het gezicht van Ellen betrok nog wat meer, waarop ik maar zei dat ik het begreep en dat ik me niet druk maakte over haar privéleven. Marco en Ellen stapten in de auto en ik zag nog net hoe de twee elkaar een flinke knuffel gaven en elkaar omhelsden. Met een vriendelijke gedagbeweging pakte ik mijn tweede sigaretje om zo net te doen alsof er niets mis was.

Van binnen was ik echter gebroken. De geweldige Ellen liet zich inpalmen door een dergelijke vent. Een man die nog geen dubbeltje waard was en enkel bezig was met vrouwen en bedden. Een man waar een weldenkende vrouw normaal gesproken omheen zou lopen, tenminste dat dacht ik tot dat moment. Ik zag ze weg rijden en ik verzette alvast het parijtje van volgende week om Marco in de kroeg te zien. Ik wilde op de hoogte blijven van Ellen en hij was op het moment de enige die wist hoe het met haar ging natuurlijk. Ik wist ook niet wat ik anders moest, bedroefd keerde ik maar naar huis. Een leeg huis zonder enige warmte, al kwam dat ook doordat de verwarming stuk was.

Dit artikel delen

Over de auteur