1. Another Code

Another Code

Wie intussen al met de Nintendo Dual Screen heeft gestoeid, weet dat het touch-screen akelig nauwkeurig reageert en dat het een uitstekend alternatief is voor de PC-muis. Dit gegeven maakt de weg naar de DS vrij voor een groot aantal PC-spellen die vooralsnog niet op spelcomputers of handhelds verschenen. Een genre dat door de technische vooruitgang al een tijd op zijn gat ligt, is het zogenaamde point & click adventure genre, waarin met behulp van de PC-muis avonturen beleefd worden. Nintendo heeft in samenwerking met de Japanse studio Jinx het spel Another Code ontwikkeld, en die titel lijkt verdacht veel op een reïncarnatie van dit fameuze genre, dat nog steeds enorm veel fans heeft.

Hoofdrolspeelster in Another Code is Ashley, een vlotte en slimme jonge meid die grotendeels opgevoed is door haar vader, een reislustig type. Als deze tijdens zijn laatste reis ongewoon lang niets van zich laat horen, begint Ashley zich zorgen te maken en besluit ze af te reizen naar het eiland waar voor het laatst een teken van leven van haar vader is vernomen. Daar aangekomen komt ze erachter dat er meer aan de hand is dan zomaar een ‘huis-tuin-en-keuken-vermissing’; langzaam ontvouwd zich een mysterie dat uiteraard door de speler opgelost dient te worden.

Ik volg het nieuws rond de DS met bovengemiddelde belangstelling en ik ben erg enthousiast geraakt over het apparaat. Toch moet ik helaas de critici gelijk geven die zeggen dat er in de huidige line-up maar weinig volwaardige spellen zitten, die door de unieke mogelijkheden van de DS alleen op Nintendo’s nieuwste apparaat kunnen worden uitgebracht. Gelukkig komen er nog dit jaar een fiks aantal titels bij die daar verandering in gaan brengen. Spellen als Lost in Blue, Pacpix, Nintendogs en Yoshi Touch ‘n Go zul je echt niet op een ander systeem tegenkomen, en ook Another Code benut alle functies van de DS optimaal. Dit is zo’n spel waar je de DS voor in huis haalt.

Om te beginnen is het spel verdeeld over twee schermen. Op het onderste (touch-screen) scherm zie je Ashley van schuin bovenaf. Om haar van A naar B te leiden tik je met je stylus simpelweg de plek aan waar je naartoe wilt. Sta je bijvoorbeeld bij een brug, en wil je naar de overkant, dan klik je gewoon op de overkant waarna Ashley zal oversteken. Op het bovenste scherm zie je de wereld vanuit de ogen van Ashley, zodat je een compleet andere kijk op het spel hebt. Interessante plekken of voorwerpen in het landschap of in een kamer worden in close-up aan je getoond, zodat je ze met behulp van je stylus kunt onderzoeken.

Net als in bijvoorbeeld de klassieker Day of the Tentacle zul je diverse voorwerpen met elkaar moeten combineren om bepaalde puzzels op te lossen en zo verder te komen in het spel. Ook deze acties vinden plaats op het touch-screen. Zo zul je bijvoorbeeld bij aankomst op het eiland een hoopje hout aantreffen dat ooit een wegwijzer was. Als een soort schuifpuzzel zul je op je touch-screen de stukken hout kunnen combineren tot de tekst weer enigszins leesbaar is. Met deze aanwijzing kun je weer een stukje verder in het avontuur, dat uiteraard nog veel meer van dit soort hindernissen en puzzels herbergt. Naast deze vernieuwende spelelementen ziet het geheel er momenteel ook nog eens erg goed en verfrissend uit.

De bekendste point & click adventures zijn bijna allemaal van Westerse makelij en ik ben erg benieuwd hoe Japanners tegen dit genre aankijken. De Japanse pers is in ieder geval lovend over het spel, want ze belonen Another Code met hoge cijfers. Nintendo heeft trouwens plannen om een spelserie te maken van de Another-franchise, wat kortweg inhoudt dat we binnenkort meer van dit soort spellen kunnen spelen op Nintendo-systemen. Jippie! Een Europese datum is er nog niet voor het spel, maar ga er vanuit dat je ergens in de zomer aan de slag kunt gaan met dit avontuur.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Dit spel gaat zo hard ownen. :)

 • Super

 • ik kan niet wachten

 • Dit is pas een spel dat helemaal voor de DS is gemaakt. Ik ben een grote fan van adventure games (onlangs broken sword 1 en 2 voor 25€ gekocht) en voor dit zou ik DS halen.

 • Zon lijp spel lijkt me dit he Ik hoop dat die in europa uitkomt

 • tis de shit man :P

 • Must-have voor iedereen met een DS

 • Nou ik ga m eerst wel bij 1 van mijn vrienden spelen, want bijna iedereen gaat m halen die ik ken en ik twijfel of het wel leuk genoeg is. Eerst maar eens Mario 64DS gaan spelen. Daar heb ik wel zin in na zo'n lange tijd(4 jaar gelden voor het laats gespeeld(mario64)).

 • Lijkt me kut

 • Lijkt me geweldig. Ik koop m in ieder geval meteen zodra ie uit is :D

 • Dit is gewoon zoals het hoort, wat nintendo met de DS in gedachten had. Meer van dat!

 • Inderdaad, een must-have, dit is de game!

 • Ik kijk ook al een tijd uit na deze game en in Japan krijgt ie ook alleen maar 9ens of hoger dus mijn vermoedens werden bevestigd. Ik ga deze game ook zeker aanschaffen als ie hier uitkomt. Eerst maar ff Mario 64 DS kopen en misschien nog Wario Ware, Project Rub of Rayman DS.

 • Dit spel word een topper. Zodra hij hier komt koop ik hem

 • het ziet er opzich wel vet uit maar of het nou zo geweldig is … nou nee.

 • Leuke preview… mijn complimenten aan de auteur

 • Interessant spelletje, deze hou ik in de gaten. Vooral de dingen met het touchscreen lijken me tof :).

 • Goede impressie Richard. :)  Dit is zeker een toffe titel, en als hij in de zomer uitkomt is dat misschien wel een veel mooier tijdstip voor mij om de DS aan te schaffen. Mijn GBA speelde ik ook het meest in de zomer dus dan kan ik lekker met deze game aan de gang.

 • Dit word de meest ownende game :P

 • deze game is echt super!!! maar lost in blue is ook erug goed moet ik zeggen :D (naast nintendo games dan ;))

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren