1. Utopie.

Utopie.

Ten eerste: excuses voor het niet gebruiken van appostrophs en dergelijke leestekens, ik kreeg steeds een foutmelding wanneer ik mijn artikel met die leestekens probeer te posten.

NOTE: In deze weblog komen spoilers voor van BioShock.

Ik denk de laaste tijd hier steeds vaker over na, in mijn ogen heerst er een groot probleem in Nederland, het steeds ´dommer´worden van mensen. Ik wil niemand voor het hoofd stoten maar een weblog is en blijft toch je eigen mening dus hier komt het:

Ik maak me zorgen, zorgen om Nederland, zorgen om het feit dat Wilders aan de macht kan komen. Zorgen omdat een groot deel van Nederland zo dom is. Mensen waarvan hun wereldbeeld wordt bepaald door het lezen van de Telegraaf en elke avond het kijken van Shownieuws of RTL Boulevard als journaal. Ik wordt er gek van. Ik kan het dus maar beter meteen zeggen: Ik vind de Telegraaf echt een belachelijk slechte krant. Het is te commercieel, ze hebben eigenlijk geen verdiepingsartikelen, kort gezegd is het de regelrechte krantvorm van de Privé zoals een vriend het laatst zo treffend beschreef. Ik maak me zorgen om onwetend Nederland. Denken ze (en misschien ook wel jullie, ik weet namelijk niet wie dit lezen) nou echt dat het veel beter wordt in Nederland als de PVV de grootste partij wordt? De contacten met het buitenland (bv. Europese Unie, Amerika) zullen alleen maar verslechteren omdat de ideeën van Wilders zo extreem zijn. En hier in het binnenland zullen de omstandigheden ook niet verbeteren. Dan slaan de allochtone jongeren helemaal door en komen er regelrechte rellen. Wilders praat als een kip zonder kop om aandacht te trekken. En omdat een groot deel van Nederland niet goed geïnformeerd is, mede dus door hun informatiebronnen. Volgen ze hem.

Dit was echter alleen nog maar de inleiding waarom ik deze log schrijf, alhoewel dit in mijn ogen zeker een probleem is. Sommige van jullie hebben vast de game BioShock gespeeld. Als je een beetje hebt opgelet in BioShock weet je dat Andrew Ryan helemaal zat was van de bovenwereld omdat altijd als er iets moois bereikt was, The Parasites het moesten verpesten. Om hem dan ook te quoten: where the artist would not fear the censor, where the scientist would not be bound by petty morality, where the great would not be constrained by the small.

Hij maakte dus een stad onderwater waar voor zijn gevoel ‘’The Parasites’’ niet konden komen om zijn stad te vernietigen. Als inwoners van zijn stad nodigde hij duizenden van de slimste en beste mensen op aarde uit. Om zijn droom van een stad waar overal vrede, welvaart en geluk heerste uit te laten komen, een utopie dus.

Zoals jullie ook wel weten, ging dit verkeerd omdat er blijkbaar toch Parasites in die stad waren. Zoals Frank Fontaine, hij wilde graag de stad overnemen van Ryan, en moest dus ook weer iets vernietigen voor zijn eigenbelang. In theorie zou een perfecte stad kunnen bestaan, maar helaas blijkt in praktijk eigenlijk altijd het tegendeel. Altijd moet wel iemand het verpesten, omdat het nou eenmaal in de aard van de mens ligt om jaloers en te hebberig te zijn. Maar in theorie zou, als die emoties door genetische manipulatie uitgeschakeld kunnen worden, een door mensen gemaakte utopie mogelijk moeten zijn. En misschien dan niet zozeer een utopie van circa 6 miljard mensen, maar eerder een utopie zoals Andrew Ryan dat bedoeld heeft.

Dat is denk ook de reden dat ik BioShock het beste spel ooit vindt. De graphics zijn heel mooi, de gameplay is geweldig gevarieerd met de plasmids, maar het verhaal is zo briljant. Het valt me ook op dat heel veel mensen eigenlijk niet weten dat je zelf de zoon van Andrew Ryan bent en door Frank Fontaine gebruikt wordt om je vaders utopie omver te werpen. En dat dat zo makkelijk gaat omdat jou brein zo is gemanipuleerd door Dr. Suchong en Dr. Tenebaum dat je moet luisteren naar de zin: Would you Kindly? Gewoonweg Briljant!

Het lijkt mij namelijk fantastisch om samen met mensen in een perfecte samenleving te kunnen leven, alle mensen die slim zijn, gewoonweg de besten van de wereld. Waarschijnlijk vinden vele mensen dit een belachelijk idee van mij omdat de zogenaamde minderen van deze wereld niet in die utopie zouden mogen leven. En de enige reden waarom die mensen dit verkeerd vinden is omdat ze zelf niet bij de besten ter wereld horen. Want als ik eerlijk ben, vind ik over het algemeen (er zijn altijd uitzonderingen, dat weet ik) mensen die De Telegraaf lezen en Shownieuws/RTL Boulevard kijken als enige informatiebron nogal kortgezegd: dom.

Waarschijnlijk vinden enorm veel mensen dit belachelijk en zeggen ze dat ik me niet verheven boven hun moet voelen. Ik voel me niet verheven boven diegenen, maar waarom zouden de besten van de wereld niet bij elkaar mogen leven waar iedereen dan gelijk is. En de overigen zullen dan ook in een maatschappij leven waarin iedereen gelijk is. Zolang de beide maatschappijen niet van elkaars zijn existentie afweten, zullen er geen problemen komen.

Ik weet dat deze blog als controversieel beschouwd kan worden, maar ik deel gewoon mijn mening met jullie en ik ben erg benieuwd wat jullie ervan zullen vinden.

Dit artikel delen

Over de auteur